Wat draag je als gast op een bruiloft?

Het is een gangbaar dat bruiloftsgasten nooit in een zwarte of witte jurk op een bruiloft verschijnen. Volgens de traditie ziet zwart er te “begrafenis” uit terwijl wit in competitie is met de bruid. Ondanks de gewoonte, is het nu vrij gebruikelijk dat bruiloftsgasten een zwart (cocktail) jurkje dragen tijdens ceremonies. Mag een wit jurkje dan ook? Nee! 

Opvallen

Het dragen van een witte jurk naar een bruiloft als je niet de bruid bent, wordt afgekeurd. Dit komt omdat de bruid altijd degene moet zijn die opvalt op haar trouwdag. Een van de manieren waarop ze dat doet is door als enige wit te dragen.

Bruiden die geen wit dragen

Tsja, de traditie van het dragen van een witte trouwjurk geldt niet meer voor iedereen. Tegenwoordig dragen niet alle bruiden een witte bruidsjurk, maar gaan ze voor kleurrijk of zwart. De witte trouwjurk staat voor de maagdelijkheid waardoor er voor een gekleurde jurk wordt gekozen terwijl anderen gewoon vinden dat de kleur hun niet staat. Ongeacht de reden, of kleur van de trouwjurk van de aanstaande bruid is het nog steeds niet de bedoeling om om een ??witte jurk te dragen bij een bruiloft.

Het is namelijk mogelijk dat de bruid zich zorgen maakt over het feit dat gasten die haar niet kennen de gast in de witte jurk als de bruid kunnen aanzien. Draag dus géén witte jurk ??wanneer je als gast op een huwelijk bent uitgenodigd, zelfs wanneer de huwelijksceremonie twee mannen betreft.

Mogelijke uitzonderingen op de regel

Er is een grijs gebied als het gaat om het dragen van een witte jurk tijdens een huwelijksceremonie. Bijvoorbeeld de volgende situaties:

  • Het is een niet-traditionele bruiloft en je hebt vooraf met de bruid gesproken over jouw kleur-keuze om er zeker van te zijn dat ze echt oké is als je wit draagt.
  • Je jurk is maar gedeeltelijk wit; bijvoorbeeld een wit lijfje met een gekleurde onderkant. Tip: check even bij de bruid of ze dit oké vindt.
  • De jurk is wit maar heeft een all-over print van een andere kleur.
  • Het bruidspaar heeft hun ? bruiloftsgasten gevraagd om allemaal wit te dragen. Geloof het of niet, het gebeurt. In scenario’s waarbij het paar iets specifieks vraagt, is het altijd respectvol om het voorbeeld te volgen.

Wat te dragen bij een bruiloft

Maar wat trek je dan aan?! Onderzoek het type kleding dat je op een bruiloft wilt dragen. Houdt hierbij rekening met het seizoen, het aanstaande bruidspaar en alle traditionele of religieuze gebruiken. Het is typerend voor vrouwen om in de winter lange (groene, rode of blauwe) jurken te dragen. In de zomer juist kortere (oranje, roze of paarse) jurkjes. Mannen kunnen kiezen voor pakken in donkergrijs, bruin en donkerblauw, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Gerelateerde artikelen