Waarom geef je huwelijksbedankjes?

Wanneer er gasten aanwezig zijn geweest op jouw bruiloft, wil je ze na afloop natuurlijk bedanken voor hun aanwezigheid. Dit worden trouwbedankjes of huwelijksbedankjes genoemd. Het bedankje geef je aan het einde van de avond, vlak voordat je gasten naar huis gaan. Door middel van een bedankje hebben de gasten iets als herinnering aan jullie bijzondere dag. Bedankjes bestaan er in allemaal verschillende soorten en maten, kies iets dat bij jullie (en een eventueel thema) past.

Geschiedenis van de huwelijksbedankjes

Vroeger werd er op bruiloften bruidssuiker uitgedeeld. Dit was een offergave voor voorspoed en geluk. Bruidssuiker stond symbool voor vruchtbaarheid, waardoor deze traditie een huwelijk vol kinderen zou betekenen.

Huwelijksbedankjes anno nu

Het bedankje met bruidssuiker zie je niet veel meer. Deze hebben plaats gemaakt voor vele andere originele manieren om je gasten te bedanken. Een kaartje, een foto, iets om op te eten of iets om te bewaren. Het kan allemaal!

Huwelijksbedankjes versus budget

Tsja, huwelijksbedankjes kosten ook geld en hoe meer gasten er komen, hoe hoger de kosten worden. Zoals aangegeven bestaan de bedankjes in verschillende soorten en maten, en dus ook in verschillende budgetten. Kies een bepaald budget en zoek iets dat hierbij past. Heb je toch iets gevonden dat (ver) boven je budget zit? Dan kun je er voor kiezen om per koppel of per huishouden/gezin een bedankje te geven.

Het presenteren van de huwelijksbedankjes

Het zou erg jammer zijn als je gasten de huwelijksbedankjes niet hebben opgemerkt en deze daarom niet meenemen. Zorg er daarom voor dat de bedankjes als blikvanger gepresenteerd worden, zodat ze deze niet kunnen missen! Versier een tafel, presenteer ze op een etagère of maak (grote) borden om de aandacht te trekken. Het zou natuurlijk heel persoonlijk zijn om iemand (een gast of een van de bruidskinderen) naast de bedankjes te plaatsen zodat diegene de vertrekkende gasten het huwelijksbedankje kan aanbieden.

Gerelateerde artikelen