Huwelijksbedankjes

Waarom geef je huwelijksbedankjes?

Wanneer er gasten aanwezig zijn geweest op jouw bruiloft, wil je ze na afloop natuurlijk bedanken voor hun aanwezigheid. Dit worden trouwbedankjes of huwelijksbedankjes genoemd. Het bedankje geef je aan het einde van de avond, vlak voordat je gasten naar huis gaan. Door middel van een bedankje hebben de gasten iets als herinnering aan jullie bijzondere dag. Bedankjes bestaan er in allemaal verschillende soorten en maten, kies iets dat bij jullie (en een eventueel thema) past.

Geschiedenis van de huwelijksbedankjes

Vroeger werd er op bruiloften bruidssuiker uitgedeeld. Dit was een offergave voor voorspoed en geluk. Bruidssuiker stond symbool voor vruchtbaarheid, waardoor deze traditie een huwelijk vol kinderen zou betekenen.

Huwelijksbedankjes anno nu

Het bedankje met bruidssuiker zie je niet veel meer. Deze hebben plaats gemaakt voor vele andere originele manieren om je gasten te bedanken. Een kaartje, een foto, iets om op te eten of iets om te bewaren. Het kan allemaal!

Huwelijksbedankjes versus budget

Tsja, huwelijksbedankjes kosten ook geld en hoe meer gasten er komen, hoe hoger de kosten worden. Zoals aangegeven bestaan de bedankjes in verschillende soorten en maten, en dus ook in verschillende budgetten. Kies een bepaald budget en zoek iets dat hierbij past. Heb je toch iets gevonden dat (ver) boven je budget zit? Dan kun je er voor kiezen om per koppel of per huishouden/gezin een bedankje te geven.

Het presenteren van de huwelijksbedankjes

Het zou erg jammer zijn als je gasten de huwelijksbedankjes niet hebben opgemerkt en deze daarom niet meenemen. Zorg er daarom voor dat de bedankjes als blikvanger gepresenteerd worden, zodat ze deze niet kunnen missen! Versier een tafel, presenteer ze op een etagère of maak (grote) borden om de aandacht te trekken. Het zou natuurlijk heel persoonlijk zijn om iemand (een gast of een van de bruidskinderen) naast de bedankjes te plaatsen zodat diegene de vertrekkende gasten het huwelijksbedankje kan aanbieden.

Laatste update: 7 februari 2020
Op zoek naar een leuk bedankje? We hebben een nieuwe blog geschreven waarbij we de 5 leukste huwelijksbedankjes voor je hebben uitgezocht. Van een gepersonaliseerde flessenopener tot mini flesjes roze gin. Wat is jouw favoriet? Bekijk nu de blog ‘De 5 leukste huwelijksbedankjes‘.

Lees ook:

7 originele manieren om je bruidsmeisje te vragen

Lees hier de 7 meest originele manieren om je bruidsmeisje te vragen.

Wel of geen sluier?

Wel of geen sluier?   Heb je je ooit afgevraagd waarom bruiden eigenlijk een sluier dragen? Wij wel, dus we zochten het voor je op! Sluiers werden voor het eerst populair in de Romeinse tijd toen een rood laken werd gebruikt om de bruid van top tot teen te bedekken....

Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft?

Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft? Dat hangt er vanaf hoe goed je het bruidspaar kent en wat je te besteden hebt.

7x inspiratie goedkope trouwjurken

Niet ieder budget laat een dure trouwjurk toe. Gelukkig zijn niet alle trouwjurken duur. Hieronder geven we je 7x inspiratie van goedkope trouwjurken.

5x Origineel cadeau voor het bruidspaar

Je wordt uitgenodigd om een huwelijk en er staat geen envelopje op de kaart. Wat geef je het bruidspaar dan cadeau? Wij hebben het internet voor je afgezocht en vonden deze items als origineel cadeau voor het bruidspaar. Gepersonaliseerde snijplank, onderzetters en...

Dresscode bruiloft

Alles wat je wilt weten over bruiloft dresscodes lees je hier! Bijvoorbeeld wat je aantrekt als bruiloftsgast en wat je juist niét aantrekt. Wat moet ik aan op een bruiloft? Beslissen wat te dragen naar een bruiloft is niet altijd een gemakkelijke taak. Zodra je hoort...

Haarkammen voor de bruid

Lang haar of kort haar, wel of geen sluier, haar los of opgestoken, bij alle soorten kapsels past een mooie haarkam. In deze blog vind je inspiratie van een aantal verschillende haarkammen. Zit er iets leuks voor je tussen?

Parelketting bij je trouwjurk

Een ketting met pareltjes staat sowieso mooi bij jouw trouwjurk! Parelkettingen zijn er in een verschillende modellen, kleuren en lengtes.

Hoe plan je een ecologische bruiloft: wat, hoe en waar

Een ecologische bruiloft waarbij zo min mogelijk voedsel wordt verspild, en zo weinig mogelijk papierproducten en bloemen worden weggegooid.

Esmé: Ceremoniemeester op de bruiloft van Mandy & Wesley

Op 18 augustus 2017 zijn Mandy en Wesley getrouwd. Esmé was hun ceremoniemeester en heeft op verzoek van het bruidspaar een aantal zaken geregeld.