Bruid & Bruidegom
Bruid en Bruidegom ben je alleen op de dag dat je trouwt. Er zijn ook een aantal gebruiken en rituelen voor de bruid en bruidegom, lees hieronder er meer over.
Bruid
Een bruid is een vrouw op haar trouwdag, de dag dat zij trouwt met haar aanstaande. Soms wordt die term al gebruikt vanaf het moment van de ondertrouw.
De meeste bruiden dragen op hun trouwdag een speciale trouwjurk. Deze trouwjurk is meestal in de kleur wit, het symbool van maagdelijkheid en wordt gecombineerd met een sluier.
Er zijn speciale gebruiken en rituelen rondom de bruid, zij verschillen per geloof, land en continent.
- Houden van bruidsdagen
- Geven van een bruidsschat
- Doen aan een bruidsroof
- Het verven van de handen met henna
- Het gebruik: something old, something new, something borrowed, something blue bij zich dragen tijdens de trouw
- De bruid gooit het bruidsboeket naar de vrijgezelle dames die op het trouwfeest aanwezig zijn (degene die het bruidsboeket vangt, zou de volgende zijn om te trouwen)
- De bruid trouwt uit huis en gaat pas na het huwelijk samenwonen
- Bij het verlaten van de kerk na de huwelijksvoltrekking wordt rijst gegooid. Dit is om een vruchtbaar huwelijk (het krijgen van heel veel kinderen) aan te moedigen.
Over het algemeen bestaat er veel belangstelling voor bruidsparen en met name voor de kleding van de bruid. Als zij bijvoorbeeld het gemeentehuis of kerkgebouw binnengaat of uitkomt blijven voorbijgangers vaak staan om even te kijken.
Weet je al aan welke hand jij je trouwring gaat dragen? Je lees het in onze blog.
Bruidegom
Een man die op die dag trouwt noemen we een bruidegom. Soms wordt die term al gebruikt vanaf het moment van de ondertrouw.
Daar waar de bruid een bijzondere trouwjurk draagt, draagt de bruidegom op zijn trouwdag meestal gekleed in een speciaal trouwpak.
Het woord is een verbastering van het woord bruide hom, waarbij hom: man betekent (vgl. het Franse homme). De bruidegom is de man van de bruid of andere bruidegom. Het is de mannelijke vorm van het woord bruid. Bijzonder want het stamt uit een tijd dat de vrouw ondergeschikt was aan de man. Meestal is het net andersom, namelijk dat er een vrouwelijke vorm is van een mannelijk woord.
Een bruidegom van een bruid mag volgens het volksgeloof (de trouwjurk van) zijn bruid niet zien voor de huwelijksdag. Dit zou ongeluk brengen. Hij neemt een bruidsboeket mee voor de bruid.
- De bruidegom mag zijn bruid op hun trouwdag niet eerder zien dan tijdens de ceremonie want dit brengt ongeluk
- De bruidegom haalt zijn bruid op uit haar ouderlijk huis
- De bruid gooit het bruidsboeket naar de vrijgezelle dames die op het trouwfeest aanwezig zijn (degene die het bruidsboeket vangt, zou de volgende zijn om te trouwen)
- De bruidegom die ’s avonds in aanwezigheid van alle gasten de rechter kousenband van de bruid met zijn tanden moet verwijderen en in het publiek gooit naar alle vrijgezelle mannen om te bepalen wie de volgende bruidegom zal zijn. Dit lijkt op het gooien van het bruidsboeket bij de dames.
- De bruidegom tilt de bruid over de drempel van hun woning op de dag van hun huwelijk
Lees ook: