Bruid & Bruidegom

Bruid & Bruidegom

Bruid en Bruidegom ben je alleen op de dag dat je trouwt. Er zijn ook een aantal gebruiken en rituelen voor de bruid en bruidegom, lees hieronder er meer over.

Bruid

Een bruid is een vrouw op haar trouwdag, de dag dat zij trouwt met haar aanstaande. Soms wordt die term al gebruikt vanaf het moment van de ondertrouw.

De meeste bruiden dragen op hun trouwdag een speciale trouwjurk. Deze trouwjurk is meestal in de kleur wit, het symbool van maagdelijkheid en wordt gecombineerd met een sluier.

Er zijn speciale gebruiken en rituelen rondom de bruid, zij verschillen per geloof, land en continent.

 • Houden van bruidsdagen
 • Geven van een bruidsschat
 • Doen aan een bruidsroof
 • Het verven van de handen met henna
 • Het gebruik: something old, something new, something borrowed, something blue bij zich dragen tijdens de trouw
 • De bruid gooit het bruidsboeket naar de vrijgezelle dames die op het trouwfeest aanwezig zijn (degene die het bruidsboeket vangt, zou de volgende zijn om te trouwen)
 • De bruid trouwt uit huis en gaat pas na het huwelijk samenwonen
 • Bij het verlaten van de kerk na de huwelijksvoltrekking wordt rijst gegooid. Dit is om een vruchtbaar huwelijk (het krijgen van heel veel kinderen) aan te moedigen.

Over het algemeen bestaat er veel belangstelling voor bruidsparen en met name voor de kleding van de bruid. Als zij bijvoorbeeld het gemeentehuis of kerkgebouw binnengaat of uitkomt blijven voorbijgangers vaak staan om even te kijken.

Weet je al aan welke hand jij je trouwring gaat dragen? Je lees het in onze blog.

Bruidegom

Een man die op die dag trouwt noemen we een bruidegom. Soms wordt die term al gebruikt vanaf het moment van de ondertrouw.

Daar waar de bruid een bijzondere trouwjurk draagt, draagt de bruidegom op zijn trouwdag meestal gekleed in een speciaal trouwpak.

Het woord is een verbastering van het woord bruide hom, waarbij hom: man betekent (vgl. het Franse homme). De bruidegom is de man van de bruid of andere bruidegom. Het is de mannelijke vorm van het woord bruid. Bijzonder want het stamt uit een tijd dat de vrouw ondergeschikt was aan de man. Meestal is het net andersom, namelijk dat er een vrouwelijke vorm is van een mannelijk woord.

Een bruidegom van een bruid mag volgens het volksgeloof (de trouwjurk van) zijn bruid niet zien voor de huwelijksdag. Dit zou ongeluk brengen. Hij neemt een bruidsboeket mee voor de bruid.

 • De bruidegom mag zijn bruid op hun trouwdag niet eerder zien dan tijdens de ceremonie want dit brengt ongeluk
 • De bruidegom haalt zijn bruid op uit haar ouderlijk huis
 • De bruid gooit het bruidsboeket naar de vrijgezelle dames die op het trouwfeest aanwezig zijn (degene die het bruidsboeket vangt, zou de volgende zijn om te trouwen)
 • De bruidegom die ’s avonds in aanwezigheid van alle gasten de rechter kousenband van de bruid met zijn tanden moet verwijderen en in het publiek gooit naar alle vrijgezelle mannen om te bepalen wie de volgende bruidegom zal zijn. Dit lijkt op het gooien van het bruidsboeket bij de dames.
 • De bruidegom tilt de bruid over de drempel van hun woning op de dag van hun huwelijk

Lees ook:

De magie van bruidstaarten: 5 trends en inspiratie voor jouw grote dag

Een bruiloft is een van de meest bijzondere gelegenheden in het leven, en de bruidstaart speelt hierin een belangrijke rol. Het kiezen van de perfecte taart kan een uitdagende maar leuke taak zijn. In dit artikel delen we 5 inspirerende trends en tips om de ultieme...

Wat is het gemiddelde aantal gasten op een bruiloft?

Er is geen vast aantal gasten op een bruiloft, maar de meeste bruidsparen streven naar een aantal tussen de 150 en 250 gasten. Probeer de gastenlijst klein te houden als je de viering intiem en stressvrij wilt houden voor iedereen. Hoewel sommige koppels hun vrienden...

Wil je met me trouwen? Tips bij een huwelijksaanzoek

Ben je bang dat je niet op de juiste woorden komt als je een aanzoek wilt gaan doen? Wij zijn er voor je! Je wilt dat je aanzoek zinvol en gedenkwaardig is, met woorden die alle emoties uit je hart uitdrukken, maar hoe zorg je ervoor dat je weet wat je moet zeggen als...

Romantisch huwelijksaanzoek

Op zoek naar een romantisch huwelijksaanzoek om je vriendin ten huwelijk te vragen? Het perfecte huwelijksaanzoek is voor iedereen anders, maar toch voor iedereen een bijzonder moment. Sommigen willen hun partner ten huwelijk vragen in het bijzijn van familie of...

Origineel huwelijksaanzoek

Wil jij je vriend of vriendin ten huwelijk vragen en ben je op zoek naar originele en mooie huwelijksaanzoeken? Hartstikke leuk dat je op zoek bent naar inspiratie om een bijzonder moment te maken van je aanzoek. Het is niet makkelijk om het perfecte huwelijksaanzoek...

Budget bruiloft

Trouwen kost geld, maar hoeveel geld je eraan uitgeeft heb je zelf in de hand. Dus wil je geldboom niet groeien? Heb je een klein budget of geef je liever niet zo veel geld uit? Dan geven we je hieronder een aantal tips hoe jij een budget bruiloft kunt aanpakken! Tip...

Aan welke hand draag je jouw trouwring: Links of rechts?

Aan welke hand draag je jouw trouwring? Dit is iets wat aanstaande bruidsparen zich vaak afvragen. Eigenlijk is dat heel simpel want je mag het zelf bepalen! Dus vraag jij je nog af aan welke hand je trouwring moet? Per land, cultuur en geloof worden er verschillende...

Dresscodes

Een bruiloft geeft alle redenen om er verzorgd uit te zien. De meest voorkomende dresscodes zijn: Casual Chic, Feestelijk, Tenue de Ville en Black Tie.

Ringmaat bepalen

Wil je jouw partner ten huwelijk vragen met een ring? Of heb je geen idee welke ringmaat je zelf hebt? Wil je dus weten hoe je je ringmaat moet meten? Er zijn veel verschillende mensen en dus ook verschillende maten. Maar hoe bepaal je jouw ringmaat zodat je een...

Sieraden bij je trouwjurk kiezen

Nu je je trouwjurk hebt gevonden is het tijd voor de sieraden. Je trouwjurk het belangrijkste dus kies je sieraden goed zodat deze je jurk aanvullen.