Bruid & Bruidegom

Bruid & Bruidegom

Bruid en Bruidegom ben je alleen op de dag dat je trouwt. Er zijn ook een aantal gebruiken en rituelen voor de bruid en bruidegom, lees hieronder er meer over.

Bruid

Een bruid is een vrouw op haar trouwdag, de dag dat zij trouwt met haar aanstaande. Soms wordt die term al gebruikt vanaf het moment van de ondertrouw.

De meeste bruiden dragen op hun trouwdag een speciale trouwjurk. Deze trouwjurk is meestal in de kleur wit, het symbool van maagdelijkheid en wordt gecombineerd met een sluier.

Er zijn speciale gebruiken en rituelen rondom de bruid, zij verschillen per geloof, land en continent.

 • Houden van bruidsdagen
 • Geven van een bruidsschat
 • Doen aan een bruidsroof
 • Het verven van de handen met henna
 • Het gebruik: something old, something new, something borrowed, something blue bij zich dragen tijdens de trouw
 • De bruid gooit het bruidsboeket naar de vrijgezelle dames die op het trouwfeest aanwezig zijn (degene die het bruidsboeket vangt, zou de volgende zijn om te trouwen)
 • De bruid trouwt uit huis en gaat pas na het huwelijk samenwonen
 • Bij het verlaten van de kerk na de huwelijksvoltrekking wordt rijst gegooid. Dit is om een vruchtbaar huwelijk (het krijgen van heel veel kinderen) aan te moedigen.

Over het algemeen bestaat er veel belangstelling voor bruidsparen en met name voor de kleding van de bruid. Als zij bijvoorbeeld het gemeentehuis of kerkgebouw binnengaat of uitkomt blijven voorbijgangers vaak staan om even te kijken.

Bruidegom

Een man die op die dag trouwt noemen we een bruidegom. Soms wordt die term al gebruikt vanaf het moment van de ondertrouw.

Daar waar de bruid een bijzondere trouwjurk draagt, draagt de bruidegom op zijn trouwdag meestal gekleed in een speciaal trouwpak.

Het woord is een verbastering van het woord bruide hom, waarbij hom: man betekent (vgl. het Franse homme). De bruidegom is de man van de bruid of andere bruidegom. Het is de mannelijke vorm van het woord bruid. Bijzonder want het stamt uit een tijd dat de vrouw ondergeschikt was aan de man. Meestal is het net andersom, namelijk dat er een vrouwelijke vorm is van een mannelijk woord.

Een bruidegom van een bruid mag volgens het volksgeloof (de trouwjurk van) zijn bruid niet zien voor de huwelijksdag. Dit zou ongeluk brengen. Hij neemt een bruidsboeket mee voor de bruid.

 • De bruidegom mag zijn bruid op hun trouwdag niet eerder zien dan tijdens de ceremonie want dit brengt ongeluk
 • De bruidegom haalt zijn bruid op uit haar ouderlijk huis
 • De bruid gooit het bruidsboeket naar de vrijgezelle dames die op het trouwfeest aanwezig zijn (degene die het bruidsboeket vangt, zou de volgende zijn om te trouwen)
 • De bruidegom die ’s avonds in aanwezigheid van alle gasten de rechter kousenband van de bruid met zijn tanden moet verwijderen en in het publiek gooit naar alle vrijgezelle mannen om te bepalen wie de volgende bruidegom zal zijn. Dit lijkt op het gooien van het bruidsboeket bij de dames.
 • De bruidegom tilt de bruid over de drempel van hun woning op de dag van hun huwelijk

Lees ook:

7 originele manieren om je bruidsmeisje te vragen

Lees hier de 7 meest originele manieren om je bruidsmeisje te vragen.

Wel of geen sluier?

Wel of geen sluier?   Heb je je ooit afgevraagd waarom bruiden eigenlijk een sluier dragen? Wij wel, dus we zochten het voor je op! Sluiers werden voor het eerst populair in de Romeinse tijd toen een rood laken werd gebruikt om de bruid van top tot teen te bedekken....

Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft?

Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft? Dat hangt er vanaf hoe goed je het bruidspaar kent en wat je te besteden hebt.

7x inspiratie goedkope trouwjurken

Niet ieder budget laat een dure trouwjurk toe. Gelukkig zijn niet alle trouwjurken duur. Hieronder geven we je 7x inspiratie van goedkope trouwjurken.

5x Origineel cadeau voor het bruidspaar

Je wordt uitgenodigd om een huwelijk en er staat geen envelopje op de kaart. Wat geef je het bruidspaar dan cadeau? Wij hebben het internet voor je afgezocht en vonden deze items als origineel cadeau voor het bruidspaar. Gepersonaliseerde snijplank, onderzetters en...

Dresscode bruiloft

Alles wat je wilt weten over bruiloft dresscodes lees je hier! Bijvoorbeeld wat je aantrekt als bruiloftsgast en wat je juist niét aantrekt. Wat moet ik aan op een bruiloft? Beslissen wat te dragen naar een bruiloft is niet altijd een gemakkelijke taak. Zodra je hoort...

Haarkammen voor de bruid

Lang haar of kort haar, wel of geen sluier, haar los of opgestoken, bij alle soorten kapsels past een mooie haarkam. In deze blog vind je inspiratie van een aantal verschillende haarkammen. Zit er iets leuks voor je tussen?

Parelketting bij je trouwjurk

Een ketting met pareltjes staat sowieso mooi bij jouw trouwjurk! Parelkettingen zijn er in een verschillende modellen, kleuren en lengtes.

Hoe plan je een ecologische bruiloft: wat, hoe en waar

Een ecologische bruiloft waarbij zo min mogelijk voedsel wordt verspild, en zo weinig mogelijk papierproducten en bloemen worden weggegooid.

Esmé: Ceremoniemeester op de bruiloft van Mandy & Wesley

Op 18 augustus 2017 zijn Mandy en Wesley getrouwd. Esmé was hun ceremoniemeester en heeft op verzoek van het bruidspaar een aantal zaken geregeld.