Bruid & Bruidegom

Bruid & Bruidegom

Bruid en Bruidegom ben je alleen op de dag dat je trouwt. Er zijn ook een aantal gebruiken en rituelen voor de bruid en bruidegom, lees hieronder er meer over.

Bruid

Een bruid is een vrouw op haar trouwdag, de dag dat zij trouwt met haar aanstaande. Soms wordt die term al gebruikt vanaf het moment van de ondertrouw.

De meeste bruiden dragen op hun trouwdag een speciale trouwjurk. Deze trouwjurk is meestal in de kleur wit, het symbool van maagdelijkheid en wordt gecombineerd met een sluier.

Er zijn speciale gebruiken en rituelen rondom de bruid, zij verschillen per geloof, land en continent.

 • Houden van bruidsdagen
 • Geven van een bruidsschat
 • Doen aan een bruidsroof
 • Het verven van de handen met henna
 • Het gebruik: something old, something new, something borrowed, something blue bij zich dragen tijdens de trouw
 • De bruid gooit het bruidsboeket naar de vrijgezelle dames die op het trouwfeest aanwezig zijn (degene die het bruidsboeket vangt, zou de volgende zijn om te trouwen)
 • De bruid trouwt uit huis en gaat pas na het huwelijk samenwonen
 • Bij het verlaten van de kerk na de huwelijksvoltrekking wordt rijst gegooid. Dit is om een vruchtbaar huwelijk (het krijgen van heel veel kinderen) aan te moedigen.

Over het algemeen bestaat er veel belangstelling voor
bruidsparen en met name voor de kleding van de bruid. Als zij bijvoorbeeld
het gemeentehuis of kerkgebouw binnengaat of uitkomt
blijven voorbijgangers vaak staan om even te kijken.

Bruidegom

Een man die op die dag trouwt noemen we een bruidegom. Soms wordt die term al gebruikt vanaf het moment van de ondertrouw.

Een bruidegom draagt ook een speciale outfit, een trouwpak of trouwkostuum. Ook voor de bruidegom zijn er speciale gebruiken en rituelen:

 • De bruidegom mag zijn bruid op hun trouwdag niet eerder zien dan tijdens de ceremonie want dit brengt ongeluk
 • De bruidegom haalt zijn bruid op uit haar ouderlijk huis
 • De bruid gooit het bruidsboeket naar de vrijgezelle dames die op het trouwfeest aanwezig zijn (degene die het bruidsboeket vangt, zou de volgende zijn om te trouwen)
 • De bruidegom die ’s avonds in aanwezigheid van alle gasten de rechter kousenband van de bruid met zijn tanden moet verwijderen en in het publiek gooit naar alle vrijgezelle mannen om te bepalen wie de volgende bruidegom zal zijn. Dit lijkt op het gooien van het bruidsboeket bij de dames.
 • De bruidegom tilt de bruid over de drempel van hun woning op de dag van hun huwelijk

Lees hieronder blogs met tips en inspiratie over de bruid en bruidegom.

16 To Do’s na je verloving

16 To Do’s na je verloving

Dit is het moment waarop je hebt gewacht. Je hebt een verlovingsring en je gaat trouwen! Volg deze to do’s na je verloving en je bent er klaar voor!

Lees meer
8 tips voor de bruidegom

8 tips voor de bruidegom

Er wordt zoveel aandacht besteed aan het zorgen dat bruiden zich op hun best voelen op de ochtend van de bruiloft, maar we willen er ook voor zorgen dat bruidegommen weten hoe ze het meeste uit hun trouwdag kunnen halen! Ook de bruidegom zal een beetje zenuwachtig...

Lees meer
Getting ready voorbereidingstips

Getting ready voorbereidingstips

Om helemaal klaar te zijn voor je grote dag en dus het meeste uit jouw voorbereiding kunt halen, geven we je hierbij enkele nuttige 'bruiloftsklare' voorbereidingstips! 1. Zorg dat de jurkjes van je bruidsmeisjes passen bij jouw jurk. Of je nu bijzondere jurken kiest...

Lees meer

Parelketting bij je trouwjurk

Een ketting met pareltjes staat sowieso mooi bij jouw trouwjurk! Parelkettingen zijn er in een verschillende modellen, kleuren en lengtes.

Ketting met hanger bij je trouwjurk

De meest gekozen ketting op bruiloften is een ketting met hanger bij je trouwjurk. Deze zijn altijd goed en staan prachtig bij verschillende halslijnen.

Statement ketting bij je trouwjurk

Hoe groter hoe beter! Soms is het ‘less is more’, maar dat hoeft niet altijd! Heb je een subtiele jurk? Kies dan een statement ketting bij je trouwjurk!

Sieraden bij je trouwjurk kiezen

Nu je je trouwjurk hebt gevonden is het tijd voor de sieraden. Je trouwjurk het belangrijkste dus kies je sieraden goed zodat deze je jurk aanvullen.

16 To Do’s na je verloving

Dit is het moment waarop je hebt gewacht. Je hebt een verlovingsring en je gaat trouwen! Volg deze to do’s na je verloving en je bent er klaar voor!

65 liedjes over het huwelijk voor je trouwafspeellijst

Wij gingen op zoek naar liefdesliedjes die heel goed passen op jullie trouwafspeellijst. We hebben de beste nummers voor je verzameld.

De 10 beste nummers om een aanzoek bij te doen

Wist je dat je geuren, smaken en geluiden je herinneren aan bijzondere momenten? Geen enkel aanzoek is dan ook compleet zonder het perfecte nummer.

6 romantische manieren voor een aanzoek tijdens de corona-crisis

Omdat veel stellen hun huwelijksaanzoek hebben uitgesteld, hebben we 6 manieren voor een aanzoek voor je opgeschreven voor een aanzoek tijdens Corona!

Trouwen in het buitenland: De do’s en don’ts van een destination wedding

Droom je over een spectaculaire bruiloft op een prachtig buitenlandse bestemming? Wij geven je antwoorden op 6 vragen over trouwen in het buitenland.

Vliegen met een trouwjurk: het reizen en je jurk inpakken

Als je met een trouwjurk gaat vliegen, moet je van tevoren precies uitzoeken hoe je dat gaat doen, want je wilt vast geen kreukels.