BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Hoe plan je een ecologische bruiloft: wat, hoe en waar

door | mei 19, 2022 | Blogs, Bruid & Bruidegom | 0 Reacties

Een bruiloft is een van de belangrijkste gebeurtenissen in je leven en daardoor vaak ook een dure en verspillende gebeurtenis. Bedenk hoeveel voedsel wordt verspild, papierproducten en decoratie worden weggegooid en bloemen in de container gaan. Een ecologische bruiloft is de oplossing!

Als je je zorgen maakt over de ecologische voetafdruk van de aarde en hoe jullie bruiloft die zal beïnvloeden, ben je bij hier aan het juiste adres. We leggen je uit hoe je een eco-bruiloft met weinig impact kunt hebben door de juiste locatie en details te kiezen.

Wat is een eco-bruiloft?

De gemiddelde bruiloft met 100 – 120 gasten genereert ongeveer 150 kilo afval en 63 ton CO2. Met naar schatting 65.000 koppels per jaar in Nederland, kun je je vast voorstellen dat dit afval een enorme impact heeft op onze aarde en ons milieu.

Steeds vaker zien we stellen die voor “groen” gaan als ze hun bruiloft plannen. Voor groen gaan betekent simpelweg kiezen voor duurzamere producten zoals biologisch afbreekbare papierproducten, herbruikbare items, het dragen van een tweedehands trouwjurk en ga zo maar door.

natuurlijke omgeving met een man, netjes gekleed met bretels en groene strik

Milieuvriendelijk huwelijk zonder verspillende details

Het plannen van een milieuvriendelijke bruiloft is niet moeilijker dan het plannen van een minder milieuvriendelijkere bruiloft. Een milieuvriendelijke bruiloft begint al bij het uitzoeken van de ring! Hier zijn een paar manieren om een ??positieve impact op de planeet te maken.

Milieuvriendelijke verlovingsring

Er zijn veel keuzes voor duurzame verlovings- en trouwringen. Het kristal ‘moissanite’ is bijvoorbeeld een budgetvriendelijke vervanger voor een diamant. Het is een natuurlijk voorkomend mineraal dat inmiddels in een laboratorium wordt gekweekt, dus er is geen mijnbouw betrokken bij het productieproces, waardoor het een prachtige duurzame verlovingsring is. Het maken van deze edelstenen is niet schadelijk voor de aarde.

Papier producten

Sommige dingen die je misschien niet overweegt die de ecologische voetafdruk van onze planeet zouden beïnvloeden, zijn de papieren producten die je tijdens je bruiloft gebruikt. Natuurlijk is papier beter dan plastic, maar overweeg om gerecyclede of duurzaam geproduceerde papierproducten te gebruiken.

Zo kun je ecologisch papier gebruiken voor je trouwkaarten of save the dates, maar je kunt deze natuurlijk ook digitaal versturen! Zo heb je geen papier nodig dat printkosten en verspilling bespaart.

Draag een duurzame trouwjurk

Er zijn een paar trouwjurkontwerpers over de hele wereld die hun steentje bijdragen om onze planeet te redden. Door duurzame praktijken te gebruiken om afval, energie en water te minimaliseren, verkleinen ze de ecologische voetafdruk per jurk. Ontwerpers gebruiken vintage stoffen en redden oude jurken en stoffen om geweldige duurzame trouwjurken te maken.

Draag een gerecyclede trouwjurk

Wat is een gerecyclede trouwjurk? Simpel gezegd, het is een bruidsjurk die al eerder voor het altaar heeft gestaan. Een andere bruid heeft eerder geschitterd in deze jurk en heeft besloten deze te verkopen aan een andere bruid

Mode is de op één na grootste vervuiler ter wereld en er is 9.000 liter water nodig om een ??trouwjurk te maken. Als je een gerecyclede trouwjurk kunt kopen, zal dit aanzienlijk helpen.

bruidsboeket  die wordt vastgehouden door een bruid

Milieuvriendelijke huwelijksgeschenken

In plaats van een huwelijksregister voor een heleboel huishoudelijke spullen die je echt niet nodig hebt, vraag je belevingen voor je huwelijksreis. Vraag jullie bruiloftsgasten om bij te dragen aan een huwelijksreisfonds in plaats van fysieke geschenken. Lees hiervoor ook de blog ‘Huwelijksreis register: een echte beleving!’. Je zult niet alleen jullie huwelijk beginnen met het maken van herinneringen tijdens jullie huwelijksreis, maar je zult ook het afval besparen dat gepaard gaat met geschenken (inpakpapier, kaarten, dozen, enz.).

DIY decoratie

Het is geen geheim dat bruiloften duur zijn, dus waarom zou je geen geld en de planeet besparen door Do-It-Yourself bruiloftdecoratie te maken.

Milieuvriendelijke trouwlocatie

Het vinden van een milieuvriendelijke trouwlocatie voor een ecologische bruiloft klinkt misschien als een onmogelijke taak, maar met internet is alles mogelijk. Je bruiloft hoeft niet milieuvriendelijk te zijn in een veld of op een boerderij. Hier zijn een paar dingen waarmee je rekening kunt houden bij het zoeken naar een trouwlocatie met duurzame opties en die je helpen bij het plannen van een prachtige trouwdag.

Kies een huwelijkslocatie die bij u past

Een van de grootste gevolgen voor de ecologische voetafdruk van jullie bruiloft is het transport van jullie en je gasten. Door een trouwlocatie te kiezen die dichtst bij de meerderheid van jullie bruiloftsgasten ligt, wordt de uitstoot van hun reizen tot een minimum beperkt.

Houten stoelen versierd met bloemen aan de zijkant

Vraag naar recyclingmogelijkheden

Dit is een makkelijke vraag en een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het afval van uw bruiloft op de juiste manier wordt weggegooid. Vraag op je trouwlocatie naar hun flexibiliteit met betrekking tot recycling. Wat doen ze met het overige eten? De decoratie? Bloemen?  Zo gaat er zo min mogelijk verloren.

Zeg NEE tegen plastic

Je zou verbaasd zijn hoeveel plastic er komt kijken bij een bruiloft. Een gemakkelijke manier om dit afval te minimaliseren, is het aanvragen van het gebruik van echte schalen, glaswerk en zilverwerk.

Lokaal & biologisch voedsel

Werk samen met de cateraar om lokaal en biologisch voedsel te vinden.

Verspil geen voedsel

Met zoveel hongerige mensen in de wereld, voelt het niet goed om ongebruikt eten weg te gooien. Vraag je cateraar of trouwlocatie om in plaats van het overgebleven of ongebruikte voedsel op je bruiloft weg te gooien, het te geven aan een lokale voedselbank, bekend gezin of laat het gebruiken voor compost.

Twee trouwringen gedecoreerd op hout omringt met bloemen

Lees ook: