Waarom is er een gastenboek op een bruiloft?

Twijfel je nog of je wel of geen gastenboek (ook wel receptieboek genoemd) op je bruiloft neerlegt? Lees hieronder een aantal redenen om dit wel te doen:

Een gastenboek is een blijvende herinnering na je bruiloft

Een gastenboek is een aandenken aan alle gasten die aanwezig waren op jullie trouwdag. Hierin lees je gelukwensen en andere berichtjes en kan je hiermee nagenieten van je mooie dag. Met name als de jaren verstrijken, zal je zien dat je graag het kinderhandschrift van je (toen nog jonge) nichtje kan terugkijken of je de gelukwens van je inmiddels overleden oma terug kan lezen. Hoewel het gastenboek met name vroeger bestond uit een echt boek, wordt er nu vaak gebruik gemaakt van creatieve ideeën zoals een gastenbank (die later in de tuin komt te staan), een beschreven toiletdeur (zodat je iedere dag de berichtjes kunt lezen) of een verjaardagskalender.

Een gastenboek zodat gasten elkaar leren kennen

Wanneer de gasten aankomen, tekenen ze vaak als eerste het gastenboek. Hier kan een rij ontstaan waarin gasten elkaar kunnen leren kennen. De bekende vraag zoals ‘hoe ken jij het bruidspaar’ wordt hier vaak gebruikt.

Een gastenboek als tip voor je bedankkaartjes

Je kunt afkijken uit je gastenboek als je je bedankkaartjes gaat schrijven. Niet alleen de juiste spelling van de namen en het adres kun je gebruiken, maar als er een berichtje is achtergelaten, kun je deze gebruiken in je bedankkaartje. Het maakt je bedankkaartje heel persoonlijk als je reageert op iets wat diegene heeft geschreven.

Waar leg je het gastenboek neer?

Zorg dat je een gastenboek hebt waarin gasten ook een berichtje kunnen achterlaten. Alleen naam en adres achterlaten, is niet leuk om later in terug te kijken. Wil je dat iedereen in het gastenboek schrijft? Leg deze dan op een centrale plaats neer zodat iedereen deze kan zien. Bijvoorbeeld bij de ingang, waar iedereen langsloopt. Je kunt door middel van borden, briefjes of iets anders natuurlijk ook de aandacht erop vestigen.

Heb je kinderen op de bruiloft die (nog) geen rol hebben? Misschien willen ze wel helpen om het gastenboek te beheren. Gasten maken vaak met de kinderen een praatje waardoor de kinderen de gasten kunnen aansporen om iets leuks op te schrijven.

Welk gastenboek kies jij?

Het aanbod aan gastenboeken is echt enorm! Bedenk daarom voor jezelf of je een traditioneel, origineel of alternatief gastenboek wilt. Ga je het zelf maken of wil je het kant-en-klaar kopen? Deze vragen filteren al een heel deel uit.

Gerelateerde artikelen