Foto & Video

Fotografie en Videografie op je bruiloft

Een trouwfotograaf staat bijna elk moment van jullie trouwdag aan je zijde. Ze leggen speciale momenten vast: je eerste blik op de persoon met wie je voor altijd wilt zijn, je glimlach als je eindelijk gaat trouwen, en je eerste stap op die dansvloer. Maar hoeveel weet je echt over hoe ze werken en vooral waarom ze zo duur zijn?

Hieronder leggen we in 16 stappen uit wat een fotograaf doet en waarom ze hun prijs waard zijn:

1. Ze willen graag dat je ze om hulp vraagt

Vooral als het gaat om de planning voor de grote dag. Vaak denkt het bruidspaar dat de fotografen maar 15 minuten nodig hebben voor familiefoto’s. Maar die familiefoto’s kunnen gemakkelijk 30 minuten duren, omdat een familielid altijd ontbreekt. De fotografen moeten ervoor zorgen dat ze voldoende tijd hebben zodat ze niet gehaast te hoeven werken. En de kans dus klein is dat ze een speciaal moment missen.

2. Ze willen ook graag dat je vraagt naar hun ervaring..

Dit onderscheidt de amateurs van de professionals. Elke bruiloft is uniek, je moet daardoor een fotograaf vinden die perfect bij jullie past. Als je vraagt naar hun ervaring en portfolio kan dat je helpen om de beslissing te nemen. Het zal je ook helpen begrijpen waarom je een professionele huwelijksfotograaf inhuurt, in plaats van iemand die dit als hobby doet.

3. ..en hun stijl

Vaak vragen aanstaande bruidsparen gelijk naar de prijs en beschikbaarheid. Maar fotografen laten graag hun stijl en benadering zien. Hieraan kan je zien of je past bij de fotograaf. Natuurlijk is de prijs en beschikbaarheid ook belangrijk, maar wat heb je aan een goedkope fotograaf die foto’s maakt die niet naar jouw zin zijn?

4. Voel je vrij om te vragen waarom ze dit bedrag rekenen

Natuurlijk kunnen trouwfotografen een paar honderd tot duizend euro vragen voor iets lijkt op maar acht uur werk. Tel hier wel bij dat je meerdere malen hebben ontmoet voor de bruiloft. En realiseer je je hoe vaak  je ze e-mailde met vragen? Dan is er ook nog het bewerkingsproces. Die fotografen stoppen veel meer meer uren werk in het bewerken van de foto’s dan je ooit had gedacht. De camera-apparatuur is natuurlijk ook niet gratis. Het is daarom echt niet raar om te vragen waarom jouw fotograaf dit bedrag rekent. Dit geeft ze namelijk de mogelijkheid om echt alles uit te leggen dat bij het fotograferen van een bruiloft hoort.

5. Zij zien jullie chemie

Tijdens jullie trouwdag gaan de foto’s ook om de kleine dingen. Het ontspannen van jullie gezichten als je elkaar voor het eerst ziet, een traan of lach tijdens de ceremonie of de uitdrukking op het gezicht van een oma die haar kleinkind ziet trouwen. Het gaat om het genieten tijdens jullie trouwdag en deze vastleggen op beeld.

6. Ze houden net zoveel van de photobooths als dat jij doet

De kwaliteit van de foto’s is misschien niet helemaal top, maar foto’s uit een photobooth zijn zo leuk! Wanneer de fotografen ook toegang hebben tot de photobooth, kan dat hilarische foto’s opleveren en de fotografen daarom helpen hun werk te doen. Heb je een photobooth? Laat dat je fotograaf van tevoren alvast weten.

7. Laat ze niet van tafel naar tafel gaan

Laat de fotografen niet van tafel naar tafel gaan om je gasten te onderbreken tijdens het eten om te laten poseren voor een foto. Tijdens het eten gaat het om spontane foto’s, de geposeerde foto’s komen op een ander moment.

8. Wanneer het tijd is om te poseren, kijk naar de fotograaf, niet naar iemand anders.

Tegenwoordig neemt iedereen foto’s met hun telefoons en wordt het steeds moeilijker om de aandacht van het bruidspaar en de gasten vast te houden. Als trouwfotografen niet de aandacht krijgen, hebben ze gefaald in hun baan. Ze worden er tenslotte voor betaald om goede en mooie foto’s te maken. Dus kijk naar de fotografen, niet naar de telefoons.

9. Ookal is de trouwdag voorbij, ze zijn nog lang niet klaar

Trouwfotograaf zijn is een fulltimebaan en fotografen werken bijna elke dag van de week. Ook als ze niet op een bruiloft aanwezig zijn, zijn ze aan het werk met bewerken van foto’s, afspraken bij klanten, maken van facturen en moeten ze hun eigen marketing bijhouden. En omdat ze vaak ondernemer zijn, hebben ze ook te maken met de boekhoudkundige kant van het bedrijf.

10. Foto’s bewerken is niet makkelijk

Foto’s in zwart/wit maken is niet moeilijk, maar er wordt ook regelmatig gevraagd om ze dunner, groter en jonger te maken of om mensen toe te voegen aan foto’s. Daar zit extreem veel tijd in! Bij een enkele foto zou dat kunnen, maar niet voor iedere foto.

11. Probeer geen Pinterest foto’s te te maken

Fotografen willen graag hun eigen stijl laten zien op de foto’s en dus geen kopie maken van iets dat je op Pinterest hebt gezien. Heb je een fotograaf die dit wel wilt doen? Dan is de kans heel groot dat het er toch nèt niet uitziet als de foto op Pinterest. Je kunt wel een bord laten zien met inspiratie, dit kan de fotograaf dan vooraf bestuderen om jouw smaak te leren kennen.

12. Ook fotografen moeten rekeningen betalen

Bruiloften zijn seizoensgebonden. De meeste mensen trouwen tussen mei en september dat inhoudt dat ze van oktober tot april werkloos zijn. Hierdoor vinden ze in de rustige maanden vaak andere manieren om geld te verdienen. Bijvoorbeeld vakantiefoto’s, verjaardagsfeesten, newbornshoots enz.

13. Ze gebruiken een mengsel van fotografische stijlen

Huwelijksfotografie is een mix van verschillende soorten fotografie, vaak allemaal gebruikt tijdens hetzelfde evenement. Het gaat hierbij om een mix van productfotografie, documentaire fotografie, modelfotografie, landschapsfotografie en portretfotografie wordt gebruikt tijdens het vastleggen van een bruiloft.

14. Blijvende focus is het belangrijkste

Trouwfotografen moeten mentaal en creatief scherp blijven tijdens de hele dag. Ookal kunnen er uitdagingen verschijnen zoals wisseling van het weer en daardoor ook de verlichting. Dit verhoogt de druk voor het maken van goede foto’s.

15. Je weet niet wat er gaat komen

Elke bruiloft heeft een hele andere dynamiek en je weet niet wat je kunt verwachten. Soms kun je in een zeer gespannen situatie stappen en soms is de stemming een feestvreugde. Hier moet de fotograaf op kunnen anticiperen om het werk goed te kunnen doen.

16. Is je trouwdag over? Wacht rustig op je foto’s

Het kan makkelijk 4 tot 6 weken duren voordat je foto’s klaar zijn. Natuurlijk wil je je foto’s graag hebben, maar het kost veel tijd van de fotograaf om deze te bewerken. Val ze daarom niet te vaak lastig, anders word je vervelend. Heb je van tevoren afgesproken dat er 10 foto’s binnen een week worden bewerkt? Dan mag je daar natuurlijk wel achteraan zitten als je die niet hebt ontvangen.

Wel of geen videograaf op je bruiloft?

Wel of geen videograaf op je bruiloft?

Wij vinden van wel! Je denkt misschien dat het hebben van zowel trouwfoto's als een trouwvideo te veel van het goede is, of misschien heb je geen rekening gehouden met een videograaf in je budget. Maar als het lukt, huur er eentje in! Ten eerste vliegt de dag...

Lees meer
De perfecte trouwfoto’s

De perfecte trouwfoto’s

Je trouwfoto’s zal je je leven lang blijven bekijken. Het zijn tenslotte de herinneringen van een van de mooiste dagen uit je leven.

Lees meer

De magie van bruidstaarten: 5 trends en inspiratie voor jouw grote dag

Een bruiloft is een van de meest bijzondere gelegenheden in het leven, en de bruidstaart speelt hierin een belangrijke rol. Het kiezen van de perfecte taart kan een uitdagende maar leuke taak zijn. In dit artikel delen we 5 inspirerende trends en tips om de ultieme...

Wat is het gemiddelde aantal gasten op een bruiloft?

Er is geen vast aantal gasten op een bruiloft, maar de meeste bruidsparen streven naar een aantal tussen de 150 en 250 gasten. Probeer de gastenlijst klein te houden als je de viering intiem en stressvrij wilt houden voor iedereen. Hoewel sommige koppels hun vrienden...

Wil je met me trouwen? Tips bij een huwelijksaanzoek

Ben je bang dat je niet op de juiste woorden komt als je een aanzoek wilt gaan doen? Wij zijn er voor je! Je wilt dat je aanzoek zinvol en gedenkwaardig is, met woorden die alle emoties uit je hart uitdrukken, maar hoe zorg je ervoor dat je weet wat je moet zeggen als...

Romantisch huwelijksaanzoek

Op zoek naar een romantisch huwelijksaanzoek om je vriendin ten huwelijk te vragen? Het perfecte huwelijksaanzoek is voor iedereen anders, maar toch voor iedereen een bijzonder moment. Sommigen willen hun partner ten huwelijk vragen in het bijzijn van familie of...

Origineel huwelijksaanzoek

Wil jij je vriend of vriendin ten huwelijk vragen en ben je op zoek naar originele en mooie huwelijksaanzoeken? Hartstikke leuk dat je op zoek bent naar inspiratie om een bijzonder moment te maken van je aanzoek. Het is niet makkelijk om het perfecte huwelijksaanzoek...

Budget bruiloft

Trouwen kost geld, maar hoeveel geld je eraan uitgeeft heb je zelf in de hand. Dus wil je geldboom niet groeien? Heb je een klein budget of geef je liever niet zo veel geld uit? Dan geven we je hieronder een aantal tips hoe jij een budget bruiloft kunt aanpakken! Tip...

Aan welke hand draag je jouw trouwring: Links of rechts?

Aan welke hand draag je jouw trouwring? Dit is iets wat aanstaande bruidsparen zich vaak afvragen. Eigenlijk is dat heel simpel want je mag het zelf bepalen! Dus vraag jij je nog af aan welke hand je trouwring moet? Per land, cultuur en geloof worden er verschillende...

Dresscodes

Een bruiloft geeft alle redenen om er verzorgd uit te zien. De meest voorkomende dresscodes zijn: Casual Chic, Feestelijk, Tenue de Ville en Black Tie.

Ringmaat bepalen

Wil je jouw partner ten huwelijk vragen met een ring? Of heb je geen idee welke ringmaat je zelf hebt? Wil je dus weten hoe je je ringmaat moet meten? Er zijn veel verschillende mensen en dus ook verschillende maten. Maar hoe bepaal je jouw ringmaat zodat je een...

Sieraden bij je trouwjurk kiezen

Nu je je trouwjurk hebt gevonden is het tijd voor de sieraden. Je trouwjurk het belangrijkste dus kies je sieraden goed zodat deze je jurk aanvullen.