Strooimandjes en strooibloemen

Waarom strooien we met rozenblaadjes op bruiloften?

Rozenblaadjes zie je bij heel veel bruiloften, maar waarom eigenlijk? De oorsprong van rozenblaadjes bij bruiloften heeft een dubbele betekenis. Als je door de geschiedenis kijkt, kun je duidelijke voorbeelden terugvinden van rozenblaadjes bij bruiloften. De traditie komt voort uit het idee van vruchtbaarheid. Het bloemenmeisje loopt met een strooimandje door het gangpad voor de bruid uit en strooit rozenblaadjes op het pad dat de bruid zal lopen. Het bloemenmeisje draagt traditioneel een wit jurkje en gooit rode rozenblaadjes. Symbolisch vertegenwoordigt de witte jurk haar zuiverheid en de rode rozenblaadjes vertegenwoordigen de vruchtbaarheid. Daarom is het beeld van het bloemenmeisje bedoeld om het verlies aan zuiverheid van de bruid te veranderen naar dat van romantiek en vruchtbaarheid met haar huwelijk.

En kende je al de verrassende geschiedenis van de witte trouwjurk?

Tradities uit verschillende landen

Het gebruik van strooimandjes met rozenblaadjes op bruiloften is geëvolueerd van verschillende tradities uit veel verschillende landen. Oude Romeinen en Egyptenaren wierpen zaden naar de jonggehuwden om hen vruchtbaarheid te geven. Uiteindelijk werden dat rozenblaadjes. Cleopatra had rozenblaadjes die haar woonruimte bedekten. Hierdoor zou Marc Anthony die bij haar thuis was geweest, haar altijd herinneren wanneer hij een roos zag of rook. In het middeleeuwse Engeland leidde een bloemenmeisje de bruid naar haar bruiloft. Zij bedekte haar pad met rozenblaadjes als een symbool van geluk. De laatste wandeling van de bruid als een maagd werd zo een prachtige en mooie gelegenheid.

Kleuren rozenblaadjes

Rozenblaadjes dienen echter niet alleen een doel voor bruiloften. Elke kleur van roos heeft een andere traditionele betekenis. Rood, het meest duidelijk, brengt diepe liefde en passie over, terwijl een witte roos de zuiverheid symboliseert. Als iemand op zoek is naar een rozenblaadjeskleur om vriendschap en zorgzaamheid uit te drukken, is geel de kleur die moet worden gegeven. Een lichtpaarse schaduw vertegenwoordigt liefde op het eerste gezicht, en een donkerpaarse rooskleur betekent majesteit, en vrij traditioneel, koninklijk. Lichtere kleuren, zoals roze, oranje en perzik, tonen lichtere emoties. Roze laat je hun waardering uitspreken voor een andere, oranje saamhorigheid en perzik, hoop voor een toekomst.

7 originele manieren om je bruidsmeisje te vragen

Lees hier de 7 meest originele manieren om je bruidsmeisje te vragen.

Wel of geen sluier?

Wel of geen sluier?   Heb je je ooit afgevraagd waarom bruiden eigenlijk een sluier dragen? Wij wel, dus we zochten het voor je op! Sluiers werden voor het eerst populair in de Romeinse tijd toen een rood laken werd gebruikt om de bruid van top tot teen te bedekken....

Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft?

Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft? Dat hangt er vanaf hoe goed je het bruidspaar kent en wat je te besteden hebt.

7x inspiratie goedkope trouwjurken

Niet ieder budget laat een dure trouwjurk toe. Gelukkig zijn niet alle trouwjurken duur. Hieronder geven we je 7x inspiratie van goedkope trouwjurken.

5x Origineel cadeau voor het bruidspaar

Je wordt uitgenodigd om een huwelijk en er staat geen envelopje op de kaart. Wat geef je het bruidspaar dan cadeau? Wij hebben het internet voor je afgezocht en vonden deze items als origineel cadeau voor het bruidspaar. Gepersonaliseerde snijplank, onderzetters en...

Dresscode bruiloft

Alles wat je wilt weten over bruiloft dresscodes lees je hier! Bijvoorbeeld wat je aantrekt als bruiloftsgast en wat je juist niét aantrekt. Wat moet ik aan op een bruiloft? Beslissen wat te dragen naar een bruiloft is niet altijd een gemakkelijke taak. Zodra je hoort...

Haarkammen voor de bruid

Lang haar of kort haar, wel of geen sluier, haar los of opgestoken, bij alle soorten kapsels past een mooie haarkam. In deze blog vind je inspiratie van een aantal verschillende haarkammen. Zit er iets leuks voor je tussen?

Parelketting bij je trouwjurk

Een ketting met pareltjes staat sowieso mooi bij jouw trouwjurk! Parelkettingen zijn er in een verschillende modellen, kleuren en lengtes.

Hoe plan je een ecologische bruiloft: wat, hoe en waar

Een ecologische bruiloft waarbij zo min mogelijk voedsel wordt verspild, en zo weinig mogelijk papierproducten en bloemen worden weggegooid.

Esmé: Ceremoniemeester op de bruiloft van Mandy & Wesley

Op 18 augustus 2017 zijn Mandy en Wesley getrouwd. Esmé was hun ceremoniemeester en heeft op verzoek van het bruidspaar een aantal zaken geregeld.