Strooimandjes en strooibloemen

Waarom strooien we met rozenblaadjes op bruiloften?

 

Rozenblaadjes zie je bij heel veel bruiloften, maar waarom eigenlijk? De oorsprong van rozenblaadjes bij bruiloften heeft een dubbele betekenis. Als je door de geschiedenis kijkt, kun je duidelijke voorbeelden terugvinden van rozenblaadjes bij bruiloften. De traditie komt voort uit het idee van vruchtbaarheid. Het bloemenmeisje loopt met een strooimandje door het gangpad voor de bruid uit en strooit rozenblaadjes op het pad dat de bruid zal lopen. Het bloemenmeisje draagt traditioneel een wit jurkje en gooit rode rozenblaadjes. Symbolisch vertegenwoordigt de witte jurk haar zuiverheid en de rode rozenblaadjes vertegenwoordigen de vruchtbaarheid. Daarom is het beeld van het bloemenmeisje bedoeld om het verlies aan zuiverheid van de bruid te veranderen naar dat van romantiek en vruchtbaarheid met haar huwelijk.

Tradities uit verschillende landen

Het gebruik van strooimandjes met rozenblaadjes op bruiloften is geëvolueerd van verschillende tradities uit veel verschillende landen. Oude Romeinen en Egyptenaren wierpen zaden naar de jonggehuwden om hen vruchtbaarheid te geven. Uiteindelijk werden dat rozenblaadjes. Cleopatra had rozenblaadjes die haar woonruimte bedekten. Hierdoor zou Marc Anthony die bij haar thuis was geweest, haar altijd herinneren wanneer hij een roos zag of rook. In het middeleeuwse Engeland leidde een bloemenmeisje de bruid naar haar bruiloft. Zij bedekte haar pad met rozenblaadjes als een symbool van geluk. De laatste wandeling van de bruid als een maagd werd zo een prachtige en mooie gelegenheid.

Kleuren rozenblaadjes

Rozenblaadjes dienen echter niet alleen een doel voor bruiloften. Elke kleur van roos heeft een andere traditionele betekenis. Rood, het meest duidelijk, brengt diepe liefde en passie over, terwijl een witte roos de zuiverheid symboliseert. Als iemand op zoek is naar een rozenblaadjeskleur om vriendschap en zorgzaamheid uit te drukken, is geel de kleur die moet worden gegeven. Een lichtpaarse schaduw vertegenwoordigt liefde op het eerste gezicht, en een donkerpaarse rooskleur betekent majesteit, en vrij traditioneel, koninklijk. Lichtere kleuren, zoals roze, oranje en perzik, tonen lichtere emoties. Roze laat je hun waardering uitspreken voor een andere, oranje saamhorigheid en perzik, hoop voor een toekomst.

Houdbare corsages van verschillende materialen

Houdbare corsages van verschillende materialen

Het dragen van een corsage is vaak voor de naaste familie, getuigen en bruidsmeisjes en -jonkers. Je kunt kiezen voor een corsage die je op moet spelden, maar vrouwen kiezen steeds vaker voor een polscorsage. Omdat echte bloemen slecht goed blijven als polscorsage,...

Lees meer
Wat is een corsage

Wat is een corsage

Een corsage is een klein bloemstukje dat je (op je borst of om je pols) draagt op een bruiloft. Een corsage bestaat uit een aantal bloemen en wat groen en wordt bevestigd met een veiligheidsspeldje, magneet of strikje. Een corsage dragen is een oude traditie. Vroeger,...

Lees meer
Strooibloemen: echt of nep?

Strooibloemen: echt of nep?

Kies jij voor echte strooibloemen? Pas op, want wanneer rozenblaadjes vochtig worden, gaan deze afgeven. Je kunt ook kiezen voor neppe strooibloemen.

Lees meer

Parelketting bij je trouwjurk

Een ketting met pareltjes staat sowieso mooi bij jouw trouwjurk! Parelkettingen zijn er in een verschillende modellen, kleuren en lengtes.

Ketting met hanger bij je trouwjurk

De meest gekozen ketting op bruiloften is een ketting met hanger bij je trouwjurk. Deze zijn altijd goed en staan prachtig bij verschillende halslijnen.

Statement ketting bij je trouwjurk

Hoe groter hoe beter! Soms is het ‘less is more’, maar dat hoeft niet altijd! Heb je een subtiele jurk? Kies dan een statement ketting bij je trouwjurk!

Sieraden bij je trouwjurk kiezen

Nu je je trouwjurk hebt gevonden is het tijd voor de sieraden. Je trouwjurk het belangrijkste dus kies je sieraden goed zodat deze je jurk aanvullen.

16 To Do’s na je verloving

Dit is het moment waarop je hebt gewacht. Je hebt een verlovingsring en je gaat trouwen! Volg deze to do’s na je verloving en je bent er klaar voor!

65 liedjes over het huwelijk voor je trouwafspeellijst

Wij gingen op zoek naar liefdesliedjes die heel goed passen op jullie trouwafspeellijst. We hebben de beste nummers voor je verzameld.

De 10 beste nummers om een aanzoek bij te doen

Wist je dat je geuren, smaken en geluiden je herinneren aan bijzondere momenten? Geen enkel aanzoek is dan ook compleet zonder het perfecte nummer.

6 romantische manieren voor een aanzoek tijdens de corona-crisis

Omdat veel stellen hun huwelijksaanzoek hebben uitgesteld, hebben we 6 manieren voor een aanzoek voor je opgeschreven voor een aanzoek tijdens Corona!

Trouwen in het buitenland: De do’s en don’ts van een destination wedding

Droom je over een spectaculaire bruiloft op een prachtig buitenlandse bestemming? Wij geven je antwoorden op 6 vragen over trouwen in het buitenland.

Vliegen met een trouwjurk: het reizen en je jurk inpakken

Als je met een trouwjurk gaat vliegen, moet je van tevoren precies uitzoeken hoe je dat gaat doen, want je wilt vast geen kreukels.