Waarom strooien we met rozenblaadjes op bruiloften?
Rozenblaadjes zie je bij heel veel bruiloften, maar waarom eigenlijk? De oorsprong van rozenblaadjes bij bruiloften heeft een dubbele betekenis. Als je door de geschiedenis kijkt, kun je duidelijke voorbeelden terugvinden van rozenblaadjes bij bruiloften. De traditie komt voort uit het idee van vruchtbaarheid. Het bloemenmeisje loopt met een strooimandje door het gangpad voor de bruid uit en strooit rozenblaadjes op het pad dat de bruid zal lopen. Het bloemenmeisje draagt traditioneel een wit jurkje en gooit rode rozenblaadjes. Symbolisch vertegenwoordigt de witte jurk haar zuiverheid en de rode rozenblaadjes vertegenwoordigen de vruchtbaarheid. Daarom is het beeld van het bloemenmeisje bedoeld om het verlies aan zuiverheid van de bruid te veranderen naar dat van romantiek en vruchtbaarheid met haar huwelijk.
En kende je al de verrassende geschiedenis van de witte trouwjurk?

Tradities uit verschillende landen
Het gebruik van strooimandjes met rozenblaadjes op bruiloften is geëvolueerd van verschillende tradities uit veel verschillende landen. Oude Romeinen en Egyptenaren wierpen zaden naar de jonggehuwden om hen vruchtbaarheid te geven. Uiteindelijk werden dat rozenblaadjes. Cleopatra had rozenblaadjes die haar woonruimte bedekten. Hierdoor zou Marc Anthony die bij haar thuis was geweest, haar altijd herinneren wanneer hij een roos zag of rook. In het middeleeuwse Engeland leidde een bloemenmeisje de bruid naar haar bruiloft. Zij bedekte haar pad met rozenblaadjes als een symbool van geluk. De laatste wandeling van de bruid als een maagd werd zo een prachtige en mooie gelegenheid.
Kleuren rozenblaadjes
Rozenblaadjes dienen echter niet alleen een doel voor bruiloften. Elke kleur van roos heeft een andere traditionele betekenis. Rood, het meest duidelijk, brengt diepe liefde en passie over, terwijl een witte roos de zuiverheid symboliseert. Als iemand op zoek is naar een rozenblaadjeskleur om vriendschap en zorgzaamheid uit te drukken, is geel de kleur die moet worden gegeven. Een lichtpaarse schaduw vertegenwoordigt liefde op het eerste gezicht, en een donkerpaarse rooskleur betekent majesteit, en vrij traditioneel, koninklijk. Lichtere kleuren, zoals roze, oranje en perzik, tonen lichtere emoties. Roze laat je hun waardering uitspreken voor een andere, oranje saamhorigheid en perzik, hoop voor een toekomst.