BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Aan welke hand draag je jouw trouwring: Links of rechts?

door | jul 14, 2022 | Blogs, Trouwringen | 0 Reacties

Aan welke hand draag je jouw trouwring? Dit is iets wat aanstaande bruidsparen zich vaak afvragen. Eigenlijk is dat heel simpel want je mag het zelf bepalen! Dus vraag jij je nog af aan welke hand je trouwring moet? Per land, cultuur en geloof worden er verschillende “voorschriften” gegeven. We zetten deze voor je op een rijtje:

Trouwring aan je linkerhand

Waarom je trouwring links dragen? De Oude Egyptenaren droegen de trouwring aan de linkerhand. Zij geloofden dat de linker ringvinger de enige vinger is die direct in verbinding staat met je hart. Deze verbinding werd de ‘vena amoris’ of de ‘ader der liefde’ genoemd.

Aan welke kant trouwring? Katholieken in Nederland dragen de trouwring links.

In Noord-Amerika en Zuid-Afrika dragen de meeste gehuwden hun trouwring aan hun linkerringvinger, los van het feit of zij wel of niet katholiek zijn.

Trouwring aan je rechterhand

Waarom je trouwring rechts dragen? Een symbolische betekenis van links en rechts kan van invloed zijn om te bepalen: aan welke hand je jouw trouwring draagt. Rechts staat voor het goede en links voor het slechte. Aan welke hand hoort je trouwring?

Protestanten, orthodoxen en niet-gelovigen in Nederland dragen de trouwring meestal rechts.

Tijdens een joods huwelijk wordt de trouwring om de rechterwijsvinger van de bruid geschoven. Nadien plaatst de bruid de trouwring meestal om haar linkerringvinger.

In India is het de traditie om de trouwring aan de rechter ringvinger te plaatsen, omdat de linkerhand onrein is.

Veel Noord- en Oost-Europese landen, waaronder Denemarken, Noorwegen, Rusland, Polen en Bulgarije, hebben de traditie om de trouwring aan de 4e vinger van de rechterhand te dragen. In Portugal, Spanje en Griekenland is de rechterhand ook gebruikelijk.

Linker versus rechter hand

Aan welke hand moet de trouwring? De linkerhand staat voor het innerlijke en vertegenwoordigt je gevoelsleven en creativiteit. Het is de hand waarmee je ontvangt. Staat voor overtuiging en is de denkende hand. Dit is de hand van de Yin zijde. 

De rechterhand staat voor actief en Yang. Met deze hand treedt je naar de buitenwereld, is het de hand van de fysieke actie en vertegenwoordigt je logisch bewustzijn. Het is de hand waarmee je geeft en staat voor het verlangen om het leven te beheersen.

Voor Christen/Christenen gelden er regels aan welke hand de trouwring gedragen hoort te worden. Protestanten dragen hun trouwring aan de rechterhand. Bij de katholieken dragen zij de trouwring aan de linkerkant.

Ben je atheist / zonder geloof en vraag jij je af aan welke hand je je trouwring ‘moet’ dragen? Hopelijk geeft de informatie hierboven je wat meer inzicht.

Aan welke hand draag je jouw trouwring?

Waar draag je je trouwring? Het maakt echt niet uit aan welke hand jij je trouwring gaat dragen. Ik draag mijn trouwring bijvoorbeeld aan mijn rechterhand. Aan beide ringvingers droeg ik al een ring dus ik had zelf geen voorkeur. Mijn man had wel voorkeur want hij draagt zijn horloge aan zijn linkerpols en vond een horloge én ring aan dezelfde hand wat veel. Daarom zijn wij voor rechts gegaan. En trouwens, ik vind mijn verlovingsring zo mooi dat ik die nog steeds links draag ;-).

Bespreek wat voor jou, jullie, fijn voelt en eventueel welke symboliek je het mooiste vindt. Ga daar voor!

Lees ook de blogs