Kousenbandjes

Waarom dragen we eigenlijk kousenbandjes?

Het staat natuurlijk super sexy, maar wist je dat er ook een geschiedenis achter de kousenband zit? Vroeger werd de kousenband namelijk alleen door mannen gebruikt en pas veel later werd het een accessoire voor de bruid en heeft het zijn eigen traditie. 

Geschiedenis

Kousenband voor de mannen

Tot eind van de 18e eeuw droegen de mannen kniebroeken met daaronder kousen. Die kousen werden vastgezet door een band met een gesp: de kousenband. Allereerst waren deze alleen praktisch, maar de edellieden lieten deze al snel bekleden met strikken, franjes, strass of zelfs met edelstenen. Vanaf eind 18e eeuw werden er pas lange broeken voor mannen gedragen, waardoor de kousenband voor de mannen verdween.

Kousenband voor de vrouwen

De vrouwen droegen natuurlijk ook kousen, mèt bijhorende kousenbanden om alles op zijn plek te houden. Toen eenmaal de jarretels werden ingevoerd en zelfs later de panty’s, is de oude kousenband in de loop van de 20ste eeuw ook verdwenen en wordt alleen als accessoire voor bruiden nog gebruikt. Omdat een kousenband een deel van verborgen onderkleding was, werd deze ook als prikkelend en erotisch item gezien.

Bruiloftstraditie

Het verwijderen van de kousenband een aangelegenheid die alleen voor de bruidegom is bestemd. Volgens een oude traditie moet de bruidegom met alleen zijn tanden de kousenband te pakken krijgen. Nadat hij deze helemaal los heeft, is het aan de bruidegom om deze (net als het weggooien van het bruidsboeket door de bruid) over zijn schouder naar de vrijgezellenmannen te gooien. Volgens de traditie brengt het geluk als je de kousenband vangt en ben jij waarschijnlijk de volgende die gaat trouwen.

Heden

Bruidsaccessoire

Tegenwoordig wordt de kousenband gebruikt als accessoire voor de bruid. Het is een deel van de bruidslingerie die de bruidegom tijdens de huwelijksnacht pas ziet.

De kousenband kan ook gebruikt worden bij de fotoshoot en is in allerlei soorten verkrijgbaar.

Something blue

De meeste kousenbandjes zijn wit met een blauw lintje. Volgens een andere traditie kan het geluk brengen als de bruid ‘something old, something new, something borrowed and something blue’ heeft. De kousenband met blauw lintje is dan gelijk de ‘something blue’.

Lees ook:

7 originele manieren om je bruidsmeisje te vragen

Lees hier de 7 meest originele manieren om je bruidsmeisje te vragen.

Wel of geen sluier?

Wel of geen sluier?   Heb je je ooit afgevraagd waarom bruiden eigenlijk een sluier dragen? Wij wel, dus we zochten het voor je op! Sluiers werden voor het eerst populair in de Romeinse tijd toen een rood laken werd gebruikt om de bruid van top tot teen te bedekken....

Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft?

Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft? Dat hangt er vanaf hoe goed je het bruidspaar kent en wat je te besteden hebt.

7x inspiratie goedkope trouwjurken

Niet ieder budget laat een dure trouwjurk toe. Gelukkig zijn niet alle trouwjurken duur. Hieronder geven we je 7x inspiratie van goedkope trouwjurken.

5x Origineel cadeau voor het bruidspaar

Je wordt uitgenodigd om een huwelijk en er staat geen envelopje op de kaart. Wat geef je het bruidspaar dan cadeau? Wij hebben het internet voor je afgezocht en vonden deze items als origineel cadeau voor het bruidspaar. Gepersonaliseerde snijplank, onderzetters en...

Dresscode bruiloft

Alles wat je wilt weten over bruiloft dresscodes lees je hier! Bijvoorbeeld wat je aantrekt als bruiloftsgast en wat je juist niét aantrekt. Wat moet ik aan op een bruiloft? Beslissen wat te dragen naar een bruiloft is niet altijd een gemakkelijke taak. Zodra je hoort...

Haarkammen voor de bruid

Lang haar of kort haar, wel of geen sluier, haar los of opgestoken, bij alle soorten kapsels past een mooie haarkam. In deze blog vind je inspiratie van een aantal verschillende haarkammen. Zit er iets leuks voor je tussen?

Parelketting bij je trouwjurk

Een ketting met pareltjes staat sowieso mooi bij jouw trouwjurk! Parelkettingen zijn er in een verschillende modellen, kleuren en lengtes.

Hoe plan je een ecologische bruiloft: wat, hoe en waar

Een ecologische bruiloft waarbij zo min mogelijk voedsel wordt verspild, en zo weinig mogelijk papierproducten en bloemen worden weggegooid.

Esmé: Ceremoniemeester op de bruiloft van Mandy & Wesley

Op 18 augustus 2017 zijn Mandy en Wesley getrouwd. Esmé was hun ceremoniemeester en heeft op verzoek van het bruidspaar een aantal zaken geregeld.