Waarom dragen we eigenlijk kousenbandjes?

Het staat natuurlijk super sexy, maar wist je dat er ook een geschiedenis achter de kousenband zit? Vroeger werd de kousenband namelijk alleen door mannen gebruikt en pas veel later werd het een accessoire voor de bruid en heeft het zijn eigen traditie. 

Geschiedenis

Kousenband voor de mannen

Tot eind van de 18e eeuw droegen de mannen kniebroeken met daaronder kousen. Die kousen werden vastgezet door een band met een gesp: de kousenband. Allereerst waren deze alleen praktisch, maar de edellieden lieten deze al snel bekleden met strikken, franjes, strass of zelfs met edelstenen. Vanaf eind 18e eeuw werden er pas lange broeken voor mannen gedragen, waardoor de kousenband voor de mannen verdween.

Kousenband voor de vrouwen

De vrouwen droegen natuurlijk ook kousen, mèt bijhorende kousenbanden om alles op zijn plek te houden. Toen eenmaal de jarretels werden ingevoerd en zelfs later de panty’s, is de oude kousenband in de loop van de 20ste eeuw ook verdwenen en wordt alleen als accessoire voor bruiden nog gebruikt. Omdat een kousenband een deel van verborgen onderkleding was, werd deze ook als prikkelend en erotisch item gezien.

Bruiloftstraditie

Het verwijderen van de kousenband een aangelegenheid die alleen voor de bruidegom is bestemd. Volgens een oude traditie moet de bruidegom met alleen zijn tanden de kousenband te pakken krijgen. Nadat hij deze helemaal los heeft, is het aan de bruidegom om deze (net als het weggooien van het bruidsboeket door de bruid) over zijn schouder naar de vrijgezellenmannen te gooien. Volgens de traditie brengt het geluk als je de kousenband vangt en ben jij waarschijnlijk de volgende die gaat trouwen.

Heden

Bruidsaccessoire

Tegenwoordig wordt de kousenband gebruikt als accessoire voor de bruid. Het is een deel van de bruidslingerie die de bruidegom tijdens de huwelijksnacht pas ziet.

De kousenband kan ook gebruikt worden bij de fotoshoot en is in allerlei soorten verkrijgbaar.

Something blue

De meeste kousenbandjes zijn wit met een blauw lintje. Volgens een andere traditie kan het geluk brengen als de bruid ‘something old, something new, something borrowed and something blue’ heeft. De kousenband met blauw lintje is dan gelijk de ‘something blue’.