Kousenbandjes

Waarom dragen we eigenlijk kousenbandjes?

Het staat natuurlijk super sexy, maar wist je dat er ook een geschiedenis achter de kousenband zit? Vroeger werd de kousenband namelijk alleen door mannen gebruikt en pas veel later werd het een accessoire voor de bruid en heeft het zijn eigen traditie. 

Geschiedenis

We beginnen met een stukje geschiedenis. De kousenband was namelijk niet alleen voor vrouwen.

Kousenband voor de mannen

Tot eind van de 18e eeuw droegen de mannen kniebroeken met daaronder kousen. Die kousen werden vastgezet door een band met een gesp: de kousenband. Allereerst waren deze alleen praktisch, maar de edellieden lieten deze al snel bekleden met strikken, franjes, strass of zelfs met edelstenen. Vanaf eind 18e eeuw werden er pas lange broeken voor mannen gedragen, waardoor de kousenband voor de mannen verdween.

Kousenband voor de vrouwen

De vrouwen droegen natuurlijk ook kousen, mèt bijhorende kousenbanden om alles op zijn plek te houden. Toen eenmaal de jarretels werden ingevoerd en zelfs later de panty’s, is de oude kousenband in de loop van de 20ste eeuw ook verdwenen en wordt alleen als accessoire voor bruiden nog gebruikt. Omdat een kousenband een deel van verborgen onderkleding was, werd deze ook als prikkelend en erotisch item gezien.

Bruiloftstraditie

Het verwijderen van de kousenband een aangelegenheid die alleen voor de bruidegom is bestemd. Volgens een oude traditie moet de bruidegom met alleen zijn tanden de kousenband te pakken krijgen. Nadat hij deze helemaal los heeft, is het aan de bruidegom om deze (net als het weggooien van het bruidsboeket door de bruid) over zijn schouder naar de vrijgezellenmannen te gooien. Volgens de traditie brengt het geluk als je de kousenband vangt en ben jij waarschijnlijk de volgende die gaat trouwen.

Heden

Gelukkig is geschiedenis, geschiedenis! Tegenwoordig gaan we er anders mee om.

Bruidsaccessoire

Tegenwoordig wordt de kousenband gebruikt als accessoire voor de bruid. Het is een deel van de bruidslingerie die de bruidegom tijdens de huwelijksnacht pas ziet.

De kousenband kan ook gebruikt worden bij de fotoshoot en is in allerlei soorten verkrijgbaar.

Something blue

De meeste kousenbandjes zijn wit met een blauw lintje. Volgens een andere traditie kan het geluk brengen als de bruid ‘something old, something new, something borrowed and something blue’ heeft. De kousenband met blauw lintje is dan gelijk de ‘something blue’.

Waarom dragen we eigenlijk een kousenband?

Waarom dragen we eigenlijk een kousenband?

Het staat natuurlijk super sexy, maar wist je dat er ook een geschiedenis achter de kousenband zit? Vroeger werd de kousenband namelijk alleen door mannen gebruikt en pas veel later werd het een accessoire voor de bruid en heeft het zijn eigen traditie.  Geschiedenis...

Lees meer

Parelketting bij je trouwjurk

Een ketting met pareltjes staat sowieso mooi bij jouw trouwjurk! Parelkettingen zijn er in een verschillende modellen, kleuren en lengtes.

Ketting met hanger bij je trouwjurk

De meest gekozen ketting op bruiloften is een ketting met hanger bij je trouwjurk. Deze zijn altijd goed en staan prachtig bij verschillende halslijnen.

Statement ketting bij je trouwjurk

Hoe groter hoe beter! Soms is het ‘less is more’, maar dat hoeft niet altijd! Heb je een subtiele jurk? Kies dan een statement ketting bij je trouwjurk!

Sieraden bij je trouwjurk kiezen

Nu je je trouwjurk hebt gevonden is het tijd voor de sieraden. Je trouwjurk het belangrijkste dus kies je sieraden goed zodat deze je jurk aanvullen.

16 To Do’s na je verloving

Dit is het moment waarop je hebt gewacht. Je hebt een verlovingsring en je gaat trouwen! Volg deze to do’s na je verloving en je bent er klaar voor!

65 liedjes over het huwelijk voor je trouwafspeellijst

Wij gingen op zoek naar liefdesliedjes die heel goed passen op jullie trouwafspeellijst. We hebben de beste nummers voor je verzameld.

De 10 beste nummers om een aanzoek bij te doen

Wist je dat je geuren, smaken en geluiden je herinneren aan bijzondere momenten? Geen enkel aanzoek is dan ook compleet zonder het perfecte nummer.

6 romantische manieren voor een aanzoek tijdens de corona-crisis

Omdat veel stellen hun huwelijksaanzoek hebben uitgesteld, hebben we 6 manieren voor een aanzoek voor je opgeschreven voor een aanzoek tijdens Corona!

Trouwen in het buitenland: De do’s en don’ts van een destination wedding

Droom je over een spectaculaire bruiloft op een prachtig buitenlandse bestemming? Wij geven je antwoorden op 6 vragen over trouwen in het buitenland.

Vliegen met een trouwjurk: het reizen en je jurk inpakken

Als je met een trouwjurk gaat vliegen, moet je van tevoren precies uitzoeken hoe je dat gaat doen, want je wilt vast geen kreukels.