BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

10 dingen die niemand je vertelt over het passen en uitzoeken van jouw trouwjurk

door | apr 6, 2022 | Blogs, Trouwjurk & schoenen | 0 Reacties

Geloof ons, er komt meer kijken bij het uitzoeken van je trouwjurk dan dat je ziet op “Say yes to the dress”. Sommige dingen kom je pas te weten als je in de kleedkamer van een bruidsjurken-winkel bent en je een bruidsjurk staat te passen. In dit artikel geven wij je 10 waarheden over trouwjurken shoppen die je moet weten voordat je naar je eerste afspraak gaat om jouw trouwjurk uit te zoeken.

#1 Eet iets

Beginnen met een “hangry” gevoel, gaat je niet helpen bij winkelen. Je hoeft niet gelijk een groot hamburger menu en friet te eten voordat je een trouwjurk aantrekt, maar zorg ervoor dat je iets te eten hebt voordat je begint. Het passen van trouwjurken is emotioneel en fysiek uitputtend (sommige bruidsjurken wegen twee keer zoveel als een puppy!). Je moet daarom een tijdje staan, dus zorg dat je een laagje in je maag hebt.

#2 Entourage

De meeste winkels voor bruidsjurken verwelkomen jou en enkele gasten graag, maar niet je hele hele familie. Er is sowieso ruimte voor een paar personen en er is vast ruimte voor die die tante die zo graag mee wilt. Maar hoe meer mensen, hoe meer meningen. Dus ben je een twijfelaar of laat je je keuze van anderen afhangen? Probeer dan zo min mogelijk mensen mee te nemen. Je zult verlamd raken van alle meningen.

#3 Thema

Het kopen van een trouwjurk is geen alledaagse gebeurtenis – het zal een lastige beslissing zijn, wat er ook gebeurt. Om nog maar te zwijgen over de mogelijk onflatteuze verlichting die kenmerkend is voor de meeste paskamers. Doe jezelf een plezier en draag een beetje meer make-up dan je gebruikelijke look (we hebben het over wat blush en zwarte eyeliner) voor je afspraak. Je zult er meer uitzien als op je trouwdag, waardoor het uiteindelijk gemakkelijker wordt om de trekker over een bruidsjurk te trekken. Maar let op dat je geen vlekken achterlaat op de jurken die je past!

#4 Privacy

De meeste consultants geven je wel wat privacy, maar omdat bruidsjurken onhandig of delicaat kunnen zijn, moeten ze je in ten minste een paar van hen helpen. Ze zien jou tijdens het passen dus in je ondergoed. Tip: draag ondergoed waarvan je het niet erg vindt dat iemand dit ziet.
Draag jij straks een kousenbandje onder je trouwjurk? Dit is het moment om in alle privacy dit te bespreken met je jurkenconsultant. Lees hier waarom je een kousenbandje zou dragen.

#5 Kennis van modellen

Jouw consultant kent de jurken en ziet elke dag honderden bruiden met verschillende lichaamsvormen. Zorg ervoor dat je je wensen deelt (kant, A-lijn, off-the-shoulder mouwen), maar sta ook open voor hun suggesties – je kunt uiteindelijk iets totaal anders kiezen dan je oorspronkelijke visie waarvan ze je hebben overtuigd om te passen.

#6 Paniek!

Raak niet in paniek – maten trouwjurken zijn niet hetzelfde als je dagelijkse kleding. Als je een 40 draagt in je favoriete zomerjurk, is de kans groot dat je een 42 of 44 door het gangpad draagt. Je jurk wordt ongetwijfeld nog aangepast, hier is extra stof voor nodig. Focus op hoe goed je je voelt in de jurk, niet op de maat van het label.

#7 Materialen

Zelfs als je je verheugt op een satijnen zeemeermin-stijl jurk, of je denkt dat je geen zijde kunt dragen, probeer dan verschillende modellen en materialen. Je gaat dit maar één keer doen en je kunt jezelf verrassen door iets totaal anders te kiezen dan de pinnen op je inspiratiebord. En probeer de jurk waarvan je moeder (of grootmoeder of aanstaande schoonmoeder) denkt dat dat ‘degene’ is, ook even – ze heeft zo naar deze dag uitgekeken. Misschien staat het je niet, dan ziet ze dat. En wellicht heeft ze juist een heel goed oog voor een jurk die bij jou past!

Trouw je in het buitenland? Of misschien op het platte land of in een bos? Houdt hierbij rekening mee bij het uitzoeken van je jurk. Ben je bijvoorbeeld van plan om te gaan vliegen met je trouwjurk? Overleg met je consultant welke mogelijkheden er zijn.

#8 Kijk om je heen

Je bent niet de enige bruid in de winkel die haar jurk uitzoekt, dus het is heel goed mogelijk dat iemand anders je droomjurk past. Of misschien zie je iemand een illusie-achtige jurk dragen die je niet had overwogen en die hem meteen wilt passen!

#9 Sta-jurk of zit-schoenen

Natuurlijk, er zullen momenten zijn dat je stilstaat op je bruiloft (zoals wanneer je je geloften zegt). Maar je zult ook zitten en op de dansvloer staan. Als je denkt dat de jurk een serieuze optie is, loop er dan even mee, ga zitten en oefen je dansbewegingen. Dat voelt misschien een beetje raar, maar je zult blij zijn dat je de jurk hebt “getest” zodat hij lekker zit gedurende je hele trouwdag. Lees hier hoe jij je trouwschoenen kiest.

#10 Tranen met tuiten

Misschien zal de emotie je overvallen. Misschien houdt je moeder niet op met snikken, maar het is ook prima als niemand huilt. Het betekent niet dat je de verkeerde jurk hebt gekozen. Elke bruid is anders, dus oefen geen druk uit op jezelf om op een bepaalde manier te reageren. Sommige consultants pakken er een fles champagne bij, anderen weer niet. Niet alles is hetzelfde zoals je ziet op “say yes to the dress”. Je kan altijd na afloop met je entourage nog ergens een drankje doen om te proosten op het uitzoeken van de perfecte jurk!

Bonus:

Wanneer je jouw jurk hebt gevonden, vereisen de meeste winkels dat je een contract tekent en ter plaatse een aanbetaling doet. Vraag naar de vermaakkosten – ze kunnen namelijk oplopen. En controleer vooraf natuurlijk of er kortingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld korting op jurken voor je bruidsmeisjes of op jouw accessoires. Op zoek naar goedkope trouwjurken? Wij hebben 7 goedkope trouwjurken voor je gevonden! Veel plezier!

Benieuwd hoe jij je nog beter kunt voorbereiden op je eerste pasafspraak? Lees deze blog.

Lees ook: