Trouwambtenaar

Trouwambtenaar

Je hebt een trouwambtenaar (ook wel: huwelijksambtenaar) nodig om je huwelijk te voltrekken. Zonder een trouwambtenaar is jullie huwelijk niet geldig. Maar, wat doet een trouwambtenaar dan precies en wat is daarvan betekenis huwelijk?

Een trouwambtenaar is een ambtenaar in Nederland die wordt benoemd door het gemeentebestuur met als taak om huwelijken tussen twee personen te voltrekken. Naast huwelijken mogen zij ook partnerschappen registreren.

Twee soorten trouwambtenaren

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de ‘gewone’ ambtenaar van de burgerlijke stand (ABS), die naast het voltrekken van huwelijken ook met andere taken is belast en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS), die alleen is belast met het voltrekken van huwelijken.

Ten aanzien van de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand mag de gemeente verlangen dat hij alle huwelijken sluit.

Ten aanzien van de ‘gewone’ ambtenaar van de burgerlijke stand kan onder omstandigheden rekening worden gehouden met gewetensbezwaren tegen bijvoorbeeld het sluiten van huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht. Uiteraard geldt bij beide soorten ambtenaren dat de gemeente organisatorisch dient te waarborgen dat de aanstaande bruisparen aan de wettelijke eisen van de betreffende gemeente dienen te voldoen.

Eed afleggen

Voordat een trouwambtenaar huwelijken mag voltrekken, moeten zij eerst een eed afleggen bij de rechtbank. In het Burgerlijk Wetboek staat hierover: De ambtenaar of de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand wordt tot zijn betrekking niet toegelaten dan na voor de arrondissementsrechtbank tot wier rechtsgebied de gemeente behoort waar hij voor het eerst wordt benoemd de navolgende eed dan wel belofte te hebben afgelegd: “Ik zweer/beloof dat ik de betrekking van ABS met eerlijkheid en nauwkeurigheid zal vervullen en dat ik de wettelijke voorschriften, burgerlijke stand betreffende, met de meeste nauwgezetheid zal opvolgen; dat ik voorts, tot het verkrijgen van mijn aanstelling, middellijk noch onmiddellijk, onder enige naam of voorwendsel, aan iemand iets heb gegeven of beloofd, en dat ik, om iets in deze te doen of te laten, van niemand enige beloften of geschenken zal aannemen. Zo waarlijk helpe mij God almachtig. Dat verklaar en beloof ik.”

Eisen vanuit de gemeente

Trouwambtenaren mogen twee personen in de echt verbinden, binnen de gemeente waarin zij werkzaam zijn. Het gemeentebestuur mag eisen stellen aan de trouwambtenaar zoals het spreken van een extra taal. Daarnaast is het natuurlijk van belang, maar geen vereiste, dat de trouwambtenaar in het huwelijk gelooft.

Huisbezoek

De meeste trouwambtenaren gaan vooraf bij het aanstaande bruidspaar op huisbezoek. Dit doen zij om het bruidspaar te leren kennen en zo de inhoud van de huwelijksspeech op hun af te stemmen. Vaak hebben ze een algemene speech die gebruikt kan worden bij last-minute huwelijken of huwelijken op het gratis moment in de gemeente. In deze twee gevallen is er geen tijd (of geld) voor het huisbezoek.

Speech van de trouwambtenaar

Wanneer de trouwambtenaar op huisbezoek is geweest, geeft hij of zij een persoonlijke speech gedurende de ceremonie: ook wel tekst trouwambtenaar of ja-woord tekst genoemd. Wat zegt een trouwambtenaar wanneer jullie elkaar het jawoord geven?

Iedere trouwambtenaar sluit de ceremonie hetzelfde af met de officiële tekst trouwambtenaar (huwelijksceremonie tekst ambtenaar):

“Jullie zijn voor mij, ambtenaar van de burgerlijke stand verschenen, om, in tegenwoordigheid van ons allen te verklaren dat je bereid bent je aan de wettelijke verplichtingen te houden. Ik verzoek de aanstaande echtgenoten op te staan, elkaar de rechterhand te geven en mijn vraag te beantwoorden:

(Naam) neemt u aan tot uw wettige echtgenote (naam) en belooft u trouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt…

Wat is daarop uw antwoord?

(naam) neemt u aan tot uw wettige echtgenoot (naam) en belooft u trouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt…

Wat is daarop uw antwoord?

Dan verklaar ik als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand van de (naam gemeente) dat u vanaf nu als man en vrouw door de echt aan elkaar zijn verbonden.”

Uitwisselen van de ringen

Het uitwisselen van de ringen gebeurt pas als het bruidspaar door de echt aan elkaar zijn verbonden. Echter wil niet ieder bruidspaar ringen wisselen. Dit kan verschillende redenen hebben waarbij het bruidspaar:

  • ook nog kerkelijk trouwt en zal daarbij de ringen wisselen;
  • een tatoeage heeft (of zal) laten zetten;
  • de ringen al draagt en stelt op deze handeling geen prijs.

Op zoek naar voorbeelden van trouwteksten, trouwbelofte burgerlijk huwelijk of trouwbelofte trouwgeloftes Nederlands? Lees dan deze voorbeeld huwelijksgeloftes of grappige huwelijksgeloften voor ja-woord huwelijkstekst, speech bruiloft voorbeeld en tekst huwelijksvoltrekking.

Lees ook:

De magie van bruidstaarten: 5 trends en inspiratie voor jouw grote dag

Een bruiloft is een van de meest bijzondere gelegenheden in het leven, en de bruidstaart speelt hierin een belangrijke rol. Het kiezen van de perfecte taart kan een uitdagende maar leuke taak zijn. In dit artikel delen we 5 inspirerende trends en tips om de ultieme...

Wat is het gemiddelde aantal gasten op een bruiloft?

Er is geen vast aantal gasten op een bruiloft, maar de meeste bruidsparen streven naar een aantal tussen de 150 en 250 gasten. Probeer de gastenlijst klein te houden als je de viering intiem en stressvrij wilt houden voor iedereen. Hoewel sommige koppels hun vrienden...

Wil je met me trouwen? Tips bij een huwelijksaanzoek

Ben je bang dat je niet op de juiste woorden komt als je een aanzoek wilt gaan doen? Wij zijn er voor je! Je wilt dat je aanzoek zinvol en gedenkwaardig is, met woorden die alle emoties uit je hart uitdrukken, maar hoe zorg je ervoor dat je weet wat je moet zeggen als...

Romantisch huwelijksaanzoek

Op zoek naar een romantisch huwelijksaanzoek om je vriendin ten huwelijk te vragen? Het perfecte huwelijksaanzoek is voor iedereen anders, maar toch voor iedereen een bijzonder moment. Sommigen willen hun partner ten huwelijk vragen in het bijzijn van familie of...

Origineel huwelijksaanzoek

Wil jij je vriend of vriendin ten huwelijk vragen en ben je op zoek naar originele en mooie huwelijksaanzoeken? Hartstikke leuk dat je op zoek bent naar inspiratie om een bijzonder moment te maken van je aanzoek. Het is niet makkelijk om het perfecte huwelijksaanzoek...

Budget bruiloft

Trouwen kost geld, maar hoeveel geld je eraan uitgeeft heb je zelf in de hand. Dus wil je geldboom niet groeien? Heb je een klein budget of geef je liever niet zo veel geld uit? Dan geven we je hieronder een aantal tips hoe jij een budget bruiloft kunt aanpakken! Tip...

Aan welke hand draag je jouw trouwring: Links of rechts?

Aan welke hand draag je jouw trouwring? Dit is iets wat aanstaande bruidsparen zich vaak afvragen. Eigenlijk is dat heel simpel want je mag het zelf bepalen! Dus vraag jij je nog af aan welke hand je trouwring moet? Per land, cultuur en geloof worden er verschillende...

Dresscodes

Een bruiloft geeft alle redenen om er verzorgd uit te zien. De meest voorkomende dresscodes zijn: Casual Chic, Feestelijk, Tenue de Ville en Black Tie.

Ringmaat bepalen

Wil je jouw partner ten huwelijk vragen met een ring? Of heb je geen idee welke ringmaat je zelf hebt? Wil je dus weten hoe je je ringmaat moet meten? Er zijn veel verschillende mensen en dus ook verschillende maten. Maar hoe bepaal je jouw ringmaat zodat je een...

Sieraden bij je trouwjurk kiezen

Nu je je trouwjurk hebt gevonden is het tijd voor de sieraden. Je trouwjurk het belangrijkste dus kies je sieraden goed zodat deze je jurk aanvullen.