Wat doet een getuige?

Getuigen hebben een hele belangrijke rol op een bruiloft. De naam zegt het al, wanneer je ‘getuige’ bent, geef jij aan dat je aanwezig bent en goedkeuring geeft bij het voltrekken van het huwelijk.

De taak van de getuige

De belangrijkste (en wettelijke) taak van de getuigen is het tekenen van de trouwakte. Hierdoor geeft de getuige aan dat hij/zij aanwezig is bij het huwelijk en goedkeuring geeft hiervoor. Dit geldt alleen bij het trouwen voor de wet, niet bij een kerkelijk huwelijk. De getuigen tekenen, net als het bruidspaar en de ambtenaar van de burgerlijke stand, de huwelijksakte. Vóór het huwelijk dient het bruidspaar de namen van de getuigen al kenbaar te maken bij de gemeente. Dit wordt meestal tegelijk met de ondertrouw in orde gemaakt, maar kan tot uiterlijk twee weken voor het huwelijk geregeld worden. Verder is het aan het bruidspaar om deze rol zo belangrijk te maken als dat zij zelf willen.

Ookal lijkt het getuigen maar een kleine taak, het is een hele eervolle en bijzondere taak! Er mogen namelijk maar minimaal twee en maximaal vier getuigen bij een huwelijk worden gekozen die verklaren dat het huwelijk rechtsgeldig is. Vaak wordt er voor deze taak iemand gekozen die heel dicht bij het bruidspaar staat zoals ouders, broers, zussen of allerbeste vrienden. Let op!: De getuigen moeten wel meerderjarig zijn.

Word je gevraagd als getuige?

Dat geeft dan aan dat je veel voor het bruidspaar betekent! Overleg met het bruidspaar of zij, naast het zetten van jouw handtekening, nog andere taken voor jou hebben. Misschien vinden ze het leuk als je speecht tijdens de ceremonie, het diner of tijdens het feest. Het kan ook zijn dat ze jou vragen om de ringen te bewaren totdat deze worden uitgewisseld. Ook kan het zo zijn dat het bruidspaar jou vraagt om het vrijgezellenfeest te organiseren. Vraag, voordat je actie gaat ondernemen, aan het bruidspaar wat zij van jou verwachten.

Liever niet?

Ben je gevraagd als getuige, maar doe je dit liever niet? Door het zetten van een handtekening op de huwelijksakte geef je niet alleen aan dat je aanwezig bent bij het huwelijk, maar ook dat je achter het huwelijk staat. Wanneer je echt geen vertrouwen in het huwelijk hebt, kun je maar beter bedanken voor de eer.

Zijn er kledingvoorschriften voor de getuigen?

Nee, er zijn geen speciale kledingvoorschriften voor de getuigen. Houdt er wel rekening mee dat jij een belangrijke rol hebt tijdens de huwelijksvoltrekking en je daardoor duidelijk in beeld bent op de trouwfoto’s en/of trouwvideo. Zorg ervoor dat je er daarom wel feestelijk uitziet. Heeft het bruidspaar een speciale kledingwens gevraagd aan hun gasten? Dan is het, zeker als getuige, wel zo netjes om je hier aan te houden.

Gerelateerde artikelen