BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Wat doet een ceremoniemeester?

door | apr 26, 2022 | Blogs, Ceremoniemeester

Een onmisbaar persoon tijdens jouw bruiloft is een ceremoniemeester. Wat zijn de taken van een ceremoniemeester? En wat regelt een ceremoniemeester? Omdat het niet de bedoeling is dat jij zelf op je eigen trouwdag je moet bezighouden met de bloemen, de tijd in de gaten moet houden en dat je aanspreekpunt moet zijn voor de locatie en catering. Jouw trouwdag gaat om jou en je aanstaande! Op deze dag mag je al het geregel aan anderen overlaten, ookal heb je zelf het liefst alle touwtjes in handen. 

Wie vraag je als ceremoniemeester?

Je ceremoniemeester kiezen, kan heel lastig zijn. Je beste vriendin verwacht het misschien wel, maar je (schoon)zus aast misschien ook wel op die taak. De taken van de ceremoniemeester zijn: tijdens de bruiloft het aanspreekpunt zijn voor de locatie, de catering, muziek, speeches enz. Iemand met een beetje ‘planning’-ervaring is daarom wel zo handig. Kies ook iemand waar je goed mee overweg kunt. Je zult tijdens de voorbereidingen namelijk veel moeten samenwerken en tijdens de bruiloft mag je je natuurlijk niet aan haar irriteren. Houd er ook rekening mee dat de ceremoniemeester een stuk drukker is tijdens de bruiloft dan de andere gasten.

Wat bespreek je met je ceremoniemeester?

Voor jou, maar ook voor jouw ceremoniemeester is het fijn om samen goed te bespreken wat er van de ceremoniemeester wordt verwacht. Het kan zijn dat de ceremoniemeester alleen opdrachten voor het bruidspaar uitvoert, maar sommige bruidsparen laten de ceremoniemeester ook voor verrassingen zorgen. Bijvoorbeeld dat het bruidspaar niet weet hoe het gastenboek eruit komt te zien. Overleg deze taken goed zodat hier geen misverstanden over kunnen komen.

Wat doet de ceremoniemeester vooraf?

Behalve het voorbereiden van de dag met bijvoorbeeld een draaiboek, is de ceremoniemeester ook diegene die de aan- en afmeldingen bijhoudt (de r.s.v.p. komt vaak rechtstreeks bij de ceremoniemeester terecht). De ceremoniemeester kan door een persoonlijk briefje bij de trouwkaart extra informatie naar de gasten versturen door bijvoorbeeld een (geheim) cadeau voor te bereiden. De ceremoniemeester inventariseert ook speeches en houdt de cadeaulijst bij.

Wat doet de ceremoniemeester op de dag zelf?

Terwijl jij zelf in de make-up zit en je haar wordt gedaan, is de ceremoniemeester al aanwezig op de locatie. Hij/zij stelt zich voor bij alle betrokken partijen als aanspreekpunt zodat jij optimaal kunt genieten van je bruiloft, zonder dat jij je druk hoeft te maken of bijvoorbeeld de champagne al klaar staat. De ceremoniemeester werkt meestal volgens een draaiboek om van tijd tot tijd bij te houden of alles volgens planning verloopt.

Fotobron: clipart-library

Op zoek naar leuke verrassingen of originele ideeën tijdens een bruiloft? Lees dan onze blog ‘verrassing tijdens bruiloft‘.