Bruidstaart & Taarttoppers

Bruidstaart

 

Er bestaan een aantal verschillende theorieën over de oorsprong van bruidstaarten, ook wel trouwtaarten genoemd. BrideSide heeft dit voor je uitgezocht. Je leest het hieronder.

Geschiedenis

We beginnen met de geschiedenis van de bruidstaart.

Romeinse tijd

Een van deze tradities komt van de Romeinen. In die tijd werden, als onderdeel van de ceremonie, taarten gemaakt van gist omdat dit goed goed voor de vruchtbaarheid zou zijn. De koek werd gebroken boven het hoofd van de bruid omdat dit het bruidspaar met veel kinderen zou zegenen. De taartkruimels die overbleven zouden geluk brengen.

Middeleeuwen

Een andere traditie is afkomstig uit Groot-Brittannië rond de Middeleeuwen. Hierbij ging het om eten van het lekkers, en niet om deze te verkruimelen. Gasten namen zoetigheden zoals broodjes en later cakejes mee en hier werd dan samen met fruit een piramide van gebouwd. Als het bruidspaar er in de slaagde om elkaar te kussen, boven de piramide van zoetigheid, zou hun huwelijk veel geluk en veel kinderen betekenen. Later werd er suikerglazuur over de piramide van zoetigheid gegoten wat de berg minder wankel maakte. Deze laatste vorm lijkt het meest op de bruidstaart die we nu kennen.

Victoriaans tijdperk

Een bruidstaart van lagen is begonnen bij Koningin Victoria uit Engeland. Toen zij zelf trouwde had ze een bruidstaart van een meter breed. Toen haar dochter trouwde, wilde ze een nóg grotere taart. Toen had ze een cake met fruit laten maken van drie lagen. Dit soort taarten is eerst alleen binnen de koningshuizen gebruikt en later werd dit een ‘standaard’ van bruidstaarten.

Klassieke bruidstaart

In de eeuwen daarna hebben fruitgebaseerde bruidstaarten met wit suikerglazuur zichzelf gecategoriseerd als de klassieke optie. Als je denkt aan een bruidstaart, denk je vaak aan een wit geglazuurde cake van meerdere lagen.

Dat betekent echter niet dat ze saai zijn. Het mengen en matchen van smaken tussen de lagen van de taart is gebruikelijk. Er zijn ook allerlei keuzes voor het uiterlijk: druppel-ijsvormig, gemarmerd glazuur, aquarelglazuur, op stof geïnspireerde glazuur, geen glazuur, kralen, taarten versierd met groen, taarten bedekt met lollies, ijsvorming die past bij de jurk van de bruid en regenbooglagen. En dan hebben we het nog niets eens de keuzes van de taarttoppers gehad!

Bruiden vertellen over: keuze bruidstaart

Bruiden vertellen over: keuze bruidstaart

We hebben de lezers van BrideSide gevraagd naar hun favoriete smaak voor de bruidstaart. En het bruidenpanel geeft antwoord waarom ze door deze bruidstaart (of iets anders!) zijn gegaan.   Dit zijn de resultaten: Aardbei/framboos/perzik fruitsmaken 34 %...

Lees meer
7 tradities bij het eten van de bruidstaart

7 tradities bij het eten van de bruidstaart

Een bruidstaart is vaak het middelpunt van een bruiloft en krijgt meestal een ereplaats bij de receptie. Het is belangrijk om de tijd te nemen om een cake te (laten maken) die het bruidspaar weerspiegelt en rekening houdt met alle verschillende gebruiken rond...

Lees meer

7 originele manieren om je bruidsmeisje te vragen

Lees hier de 7 meest originele manieren om je bruidsmeisje te vragen.

Wel of geen sluier?

Wel of geen sluier?   Heb je je ooit afgevraagd waarom bruiden eigenlijk een sluier dragen? Wij wel, dus we zochten het voor je op! Sluiers werden voor het eerst populair in de Romeinse tijd toen een rood laken werd gebruikt om de bruid van top tot teen te bedekken....

Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft?

Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft? Dat hangt er vanaf hoe goed je het bruidspaar kent en wat je te besteden hebt.

7x inspiratie goedkope trouwjurken

Niet ieder budget laat een dure trouwjurk toe. Gelukkig zijn niet alle trouwjurken duur. Hieronder geven we je 7x inspiratie van goedkope trouwjurken.

5x Origineel cadeau voor het bruidspaar

Je wordt uitgenodigd om een huwelijk en er staat geen envelopje op de kaart. Wat geef je het bruidspaar dan cadeau? Wij hebben het internet voor je afgezocht en vonden deze items als origineel cadeau voor het bruidspaar. Gepersonaliseerde snijplank, onderzetters en...

Dresscode bruiloft

Alles wat je wilt weten over bruiloft dresscodes lees je hier! Bijvoorbeeld wat je aantrekt als bruiloftsgast en wat je juist niét aantrekt. Wat moet ik aan op een bruiloft? Beslissen wat te dragen naar een bruiloft is niet altijd een gemakkelijke taak. Zodra je hoort...

Haarkammen voor de bruid

Lang haar of kort haar, wel of geen sluier, haar los of opgestoken, bij alle soorten kapsels past een mooie haarkam. In deze blog vind je inspiratie van een aantal verschillende haarkammen. Zit er iets leuks voor je tussen?

Parelketting bij je trouwjurk

Een ketting met pareltjes staat sowieso mooi bij jouw trouwjurk! Parelkettingen zijn er in een verschillende modellen, kleuren en lengtes.

Hoe plan je een ecologische bruiloft: wat, hoe en waar

Een ecologische bruiloft waarbij zo min mogelijk voedsel wordt verspild, en zo weinig mogelijk papierproducten en bloemen worden weggegooid.

Esmé: Ceremoniemeester op de bruiloft van Mandy & Wesley

Op 18 augustus 2017 zijn Mandy en Wesley getrouwd. Esmé was hun ceremoniemeester en heeft op verzoek van het bruidspaar een aantal zaken geregeld.