Bruidstaart & Taarttoppers

Bruidstaart

 

Er bestaan een aantal verschillende theorieën over de oorsprong van bruidstaarten, ook wel trouwtaarten genoemd. BrideSide heeft dit voor je uitgezocht. Je leest het hieronder.

Geschiedenis

We beginnen met de geschiedenis van de bruidstaart.

Romeinse tijd

Een van deze tradities komt van de Romeinen. In die tijd werden, als onderdeel van de ceremonie, taarten gemaakt van gist omdat dit goed goed voor de vruchtbaarheid zou zijn. De koek werd gebroken boven het hoofd van de bruid omdat dit het bruidspaar met veel kinderen zou zegenen. De taartkruimels die overbleven zouden geluk brengen.

Middeleeuwen

Een andere traditie is afkomstig uit Groot-Brittannië rond de Middeleeuwen. Hierbij ging het om eten van het lekkers, en niet om deze te verkruimelen. Gasten namen zoetigheden zoals broodjes en later cakejes mee en hier werd dan samen met fruit een piramide van gebouwd. Als het bruidspaar er in de slaagde om elkaar te kussen, boven de piramide van zoetigheid, zou hun huwelijk veel geluk en veel kinderen betekenen. Later werd er suikerglazuur over de piramide van zoetigheid gegoten wat de berg minder wankel maakte. Deze laatste vorm lijkt het meest op de bruidstaart die we nu kennen.

Victoriaans tijdperk

Een bruidstaart van lagen is begonnen bij Koningin Victoria uit Engeland. Toen zij zelf trouwde had ze een bruidstaart van een meter breed. Toen haar dochter trouwde, wilde ze een nóg grotere taart. Toen had ze een cake met fruit laten maken van drie lagen. Dit soort taarten is eerst alleen binnen de koningshuizen gebruikt en later werd dit een ‘standaard’ van bruidstaarten.

Klassieke bruidstaart

In de eeuwen daarna hebben fruitgebaseerde bruidstaarten met wit suikerglazuur zichzelf gecategoriseerd als de klassieke optie. Als je denkt aan een bruidstaart, denk je vaak aan een wit geglazuurde cake van meerdere lagen.

Dat betekent echter niet dat ze saai zijn. Het mengen en matchen van smaken tussen de lagen van de taart is gebruikelijk. Er zijn ook allerlei keuzes voor het uiterlijk: druppel-ijsvormig, gemarmerd glazuur, aquarelglazuur, op stof geïnspireerde glazuur, geen glazuur, kralen, taarten versierd met groen, taarten bedekt met lollies, ijsvorming die past bij de jurk van de bruid en regenbooglagen. En dan hebben we het nog niets eens de keuzes van de taarttoppers gehad!

Bruiden vertellen over: keuze bruidstaart

Bruiden vertellen over: keuze bruidstaart

We hebben de lezers van BrideSide gevraagd naar hun favoriete smaak voor de bruidstaart. En het bruidenpanel geeft antwoord waarom ze door deze bruidstaart (of iets anders!) zijn gegaan.   Dit zijn de resultaten: Aardbei/framboos/perzik fruitsmaken 34 %...

Lees meer
7 tradities bij het eten van de bruidstaart

7 tradities bij het eten van de bruidstaart

Een bruidstaart is vaak het middelpunt van een bruiloft en krijgt meestal een ereplaats bij de receptie. Het is belangrijk om de tijd te nemen om een cake te (laten maken) die het bruidspaar weerspiegelt en rekening houdt met alle verschillende gebruiken rond...

Lees meer

Parelketting bij je trouwjurk

Een ketting met pareltjes staat sowieso mooi bij jouw trouwjurk! Parelkettingen zijn er in een verschillende modellen, kleuren en lengtes.

Ketting met hanger bij je trouwjurk

De meest gekozen ketting op bruiloften is een ketting met hanger bij je trouwjurk. Deze zijn altijd goed en staan prachtig bij verschillende halslijnen.

Statement ketting bij je trouwjurk

Hoe groter hoe beter! Soms is het ‘less is more’, maar dat hoeft niet altijd! Heb je een subtiele jurk? Kies dan een statement ketting bij je trouwjurk!

Sieraden bij je trouwjurk kiezen

Nu je je trouwjurk hebt gevonden is het tijd voor de sieraden. Je trouwjurk het belangrijkste dus kies je sieraden goed zodat deze je jurk aanvullen.

16 To Do’s na je verloving

Dit is het moment waarop je hebt gewacht. Je hebt een verlovingsring en je gaat trouwen! Volg deze to do’s na je verloving en je bent er klaar voor!

65 liedjes over het huwelijk voor je trouwafspeellijst

Wij gingen op zoek naar liefdesliedjes die heel goed passen op jullie trouwafspeellijst. We hebben de beste nummers voor je verzameld.

De 10 beste nummers om een aanzoek bij te doen

Wist je dat je geuren, smaken en geluiden je herinneren aan bijzondere momenten? Geen enkel aanzoek is dan ook compleet zonder het perfecte nummer.

6 romantische manieren voor een aanzoek tijdens de corona-crisis

Omdat veel stellen hun huwelijksaanzoek hebben uitgesteld, hebben we 6 manieren voor een aanzoek voor je opgeschreven voor een aanzoek tijdens Corona!

Trouwen in het buitenland: De do’s en don’ts van een destination wedding

Droom je over een spectaculaire bruiloft op een prachtig buitenlandse bestemming? Wij geven je antwoorden op 6 vragen over trouwen in het buitenland.

Vliegen met een trouwjurk: het reizen en je jurk inpakken

Als je met een trouwjurk gaat vliegen, moet je van tevoren precies uitzoeken hoe je dat gaat doen, want je wilt vast geen kreukels.