Bruidstaart

Geschiedenis

Er bestaan een aantal verschillende theorieën over de oorsprong van bruidstaarten, ook wel trouwtaarten genoemd. BrideSide heeft dit voor je uitgezocht. Je leest het hieronder.

Romeinse tijd

Een van deze tradities komt van de Romeinen. In die tijd werden, als onderdeel van de ceremonie, taarten gemaakt van gist omdat dit goed goed voor de vruchtbaarheid zou zijn. De koek werd gebroken boven het hoofd van de bruid omdat dit het bruidspaar met veel kinderen zou zegenen. De taartkruimels die overbleven zouden geluk brengen.

Middeleeuwen

Een andere traditie is afkomstig uit Groot-Brittannië rond de Middeleeuwen. Hierbij ging het om eten van het lekkers, en niet om deze te verkruimelen. Gasten namen zoetigheden zoals broodjes en later cakejes mee en hier werd dan samen met fruit een piramide van gebouwd. Als het bruidspaar er in de slaagde om elkaar te kussen, boven de piramide van zoetigheid, zou hun huwelijk veel geluk en veel kinderen betekenen. Later werd er suikerglazuur over de piramide van zoetigheid gegoten wat de berg minder wankel maakte. Deze laatste vorm lijkt het meest op de bruidstaart die we nu kennen.

Victoriaans tijdperk

Een bruidstaart van lagen is begonnen bij Koningin Victoria uit Engeland. Toen zij zelf trouwde had ze een bruidstaart van een meter breed. Toen haar dochter trouwde, wilde ze een nóg grotere taart. Toen had ze een cake met fruit laten maken van drie lagen. Dit soort taarten is eerst alleen binnen de koningshuizen gebruikt en later werd dit een ‘standaard’ van bruidstaarten.

Klassieke bruidstaart

In de eeuwen daarna hebben fruitgebaseerde bruidstaarten met wit suikerglazuur zichzelf gecategoriseerd als de klassieke optie. Als je denkt aan een bruidstaart, denk je vaak aan een wit geglazuurde cake van meerdere lagen.

Dat betekent echter niet dat ze saai zijn. Het mengen en matchen van smaken tussen de lagen van de taart is gebruikelijk. Er zijn ook allerlei keuzes voor het uiterlijk: druppel-ijsvormig, gemarmerd glazuur, aquarelglazuur, op stof geïnspireerde glazuur, geen glazuur, kralen, taarten versierd met groen, taarten bedekt met lollies, ijsvorming die past bij de jurk van de bruid en regenbooglagen. En dan hebben we het nog niets eens de keuzes van de taarttoppers gehad!

Gerelateerde artikelen