BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

7 tradities bij het eten van de bruidstaart

door | mrt 5, 2018 | Blogs, Bruidstaart & taarttoppers | 0 Reacties

Een bruidstaart is vaak het middelpunt van een bruiloft en krijgt meestal een ereplaats bij de receptie. Het is belangrijk om de tijd te nemen om een cake te (laten maken) die het bruidspaar weerspiegelt en rekening houdt met alle verschillende gebruiken rond bruidstaarten. We hebben 7 tradities voor je beschreven. Je leest ze hieronder.

Aansnijden van de bruidstaart

Samen met de eerste dans en het gooien van het boeket, is het aansnijden van de bruidstaart een traditie die vrijwel iedereen hanteert. Het aansnijden van de taart vertegenwoordigt de eerste activiteit die als een paar wordt gedaan. Dat dit historisch gezien werd gedaan door de bruid om het verlies van haar maagdelijkheid te symboliseren, laten we maar achterwege.

Omdat het snijden van de taart een best karwei kan zijn, snijdt het bruidspaar alleen hun eigen stuk aan en wordt de rest gedaan door de cateraar.

Elkaar voeren van de bruidstaart

De tweede traditie van de bruidstaart is wanneer de bruid en bruidegom elkaar de bruidstaart ‘voeren’. Dit staat symbool voor de toewijding om voor elkaar te zorgen en laat zien dat je liefde en genegenheid voor elkaar hebt.

In sommige gevallen wordt de bruidstaart in het gezicht van zijn of haar partner geduwd. Deze personen kennen de traditie waarschijnlijk niet.

Vorm van de bruidstaart

De derde traditie gaat over de vorm of versiering van de bruidstaart. Op vele moderne bruiloften zie je een bruidstaart die het bruidspaar symboliseert. Dit kan de liefde zijn, maar ook door een gezamenlijke hobby erop af te beelden.

De bovenste laag bewaren

De vierde traditie is dat de meeste paren de bovenste laag van hun bruidstaart bewaren om tijdens hun 1-jarig jubileum op te eten. Het delen van deze kleine cake, eventueel met vrienden of familie is een bijzondere herinnering aan jullie speciale dag.

Zorg wel dat de bruidstaart goed ingepakt de vriezer in gaat en deze niet bestaat uit mousse-lagen of vers fruit. In dat geval kan de bruidstaart een jaar lang bewaard blijven in de vriezer.

Slapen met een stuk taart onder het kussen

Van de vijfde traditie zijn wij geen fan.. Er wordt namelijk gedacht dat een persoon die slaapt met een stuk bruidstaart onder haar kussen droomt van haar toekomstige partner. Heb je dit geprobeerd? Laat het ons dan weten!

Bruidstaart afbeeldingen

De zesde traditie is om afbeeldingen te maken en deze in je bruidstaart gebruiken. Iedere afbeelding die traditioneel werd gebruikt, heeft zijn eigen betekenis:

  • Hart: ware liefde
  • Ring: aanstaande verloving
  • Goed wensen; wensen uitkomen
  • Kinderstoel: kinderen
  • Hoefijzer: veel succes
  • Schommelstoel: lange levensduur
  • Anker: avontuur
  • Bloem: nieuwe liefde
  • Portemonnee: geluk
  • Bruiloftsklokken: huwelijk

De witte bruidstaart

De laatste traditie is het gebruiken van wit glazuur. Deze staat symbool voor geld en maatschappelijk belang in het Victoriaans tijdperk, dus een witte bruidstaart was zeer gewenst.

De fijne witte suiker die nodig was om wit glazuur te maken was extreem duur en hoe witter de bruidstaart was, hoe rijker het gezin zou zijn voor hun gasten.

Het wit van de bruidstaart was eenvoudig de vertegenwoordiging van de bruid in haar witte trouwjurk. Veel bruiden imiteren vandaag deze continuïteit door bruidstaarten te maken in dezelfde kleur als hun jurk of boeket.Bruidstaarten kunnen elke kleur hebben, maar de meeste mensen voelen nog steeds dat de basiskleur buiten de decoraties wit moet zijn.