Trouwkaarten

Trouwkaarten versturen – wat zijn de regels en etiquette hierbij?

Wanneer is het tijd om je trouwkaarten te versturen en wat schrijf je hier allemaal in? Lees hieronder de regels en etiquette over het versturen van trouwkaarten. En vergeet vooral alle noodzakelijke informatie niet! 

Hoe schrijf je nou eigenlijk jullie namen?

Volgens de etiquette schrijf je op jullie trouwkaart altijd eerst haar naam en daarna zijn naam (het ladies-first principe). Op officiële documenten is dit juist omgedraaid en is het eerst de heer en daarna mevrouw..

Wat staat er in een trouwkaart?

De trouwkaart is een officiële uitnodiging. Alleen de noodzakelijke informatie komt hierin te staan. Aanvullende informatie kan via een aanvullende brief of e-mail door jullie zelf of de ceremoniemeester verstuurd worden. Onderstaande gegevens mogen absoluut niet missen op jullie trouwkaart:

 • Jullie voor- en achternamen. Doopnamen kun je eventueel toevoegen, maar hoeft zeker niet.
 • De datum uitschrijven. Bijvoorbeeld: Wij gaan trouwen op zaterdag 6 juni 2015.
 • De activiteiten met begin- en eindtijd en de locaties en adressen. Schrijf deze adressen zo: straatnaam, huisnummer (géén postcode) en plaatsnaam.
 • Duidelijk omschrijven voor welke activiteit de gast wordt uitgenodigd.
 • Vermeld jullie adresgegevens. Mensen kunnen dan reageren op de uitnodiging.

Mogelijke aanvulling:
Dit kan in de uitnodiging, maar past ook goed in een losse brief of e-mail door jullie zelf of van jullie ceremoniemeester.

 • Gegevens van de ceremoniemeester
 • Link naar jullie trouwwebsite
 • Wens voor speeches, toneelstukjes, liedjes of andere acts. Wanneer jullie dit niet op prijs stellen, laat dat ook duidelijk weten!
 • Parkeermogelijkheden
 • Routeplanning en eventuele onderbrekingen onderweg
 • Dresscode
 • RSVP
 • Tot slot: cadeauwens


Bestellen van de trouwkaarten

Alle info verzameld? Tijd om de kaarten te bestellen! Zorg dat je altijd een aantal extra kaarten besteld voor het geval je iemand bent vergeten, er een kaart kwijtraakt of voor jezelf om leuk neer te zetten thuis. Heb je aparte kaarten gemaakt voor je daggasten en voor je avond/feestgasten? Zorg dan dat je van beide kaarten een aantal extra besteld. Een aantal extra kaarten is vaak goedkoper dan op een later moment een nieuwe bestelling te moeten doen.

Wanneer verstuur je ze?

Volgens de etiquette worden trouwkaarten 6 tot 8 weken voor de bruiloft in de brievenbus gedaan. Het is gebruikelijk dat ze voor het weekend worden ontvangen dus post ze op donderdag of vrijdag zodat ze op vrijdag of zaterdag in de bus vallen.

Heb je een destination wedding? Dan is het belangrijk dat jouw gasten de noodzakelijke informatie al eerder ontvangen. In dit geval kan je je beter maar niet aan de etiquette houden!

Save the date bruiloft!

Save the date bruiloft!

Zeker weten dat de belangrijkste gasten op jouw bruiloft aanwezig zijn? Stuur een save the date! Lees hier wanneer je die verstuurt en wat je erin schrijft.

Lees meer
Verstuur je Save the date kaarten via Greetz

Verstuur je Save the date kaarten via Greetz

Super leuk en gemakkelijk! Bestel je Save the date kaarten via Greetz. Via Greetz kan je je eigen lettertype kiezen, kleuren bepalen en je hebt keuze uit allerlei verschillende voorbeeld-kaarten! Je kunt een excel uploaden (maximaal 350 adressen per order) waardoor de...

Lees meer
De 5 meest gemaakte fouten bij huwelijksuitnodigingen

De 5 meest gemaakte fouten bij huwelijksuitnodigingen

Traditionele etiquetteboeken voor de bruiloft zullen je vertellen dat je zes tot acht weken voor je huwelijk je huwelijksuitnodigingen moet sturen. Zoals de meeste bruiden, wil je jouw gasten niet lastigvallen (door zo kort van tevoren de datum pas door te geven), dus...

Lees meer

7 originele manieren om je bruidsmeisje te vragen

Lees hier de 7 meest originele manieren om je bruidsmeisje te vragen.

Wel of geen sluier?

Wel of geen sluier?   Heb je je ooit afgevraagd waarom bruiden eigenlijk een sluier dragen? Wij wel, dus we zochten het voor je op! Sluiers werden voor het eerst populair in de Romeinse tijd toen een rood laken werd gebruikt om de bruid van top tot teen te bedekken....

Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft?

Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft? Dat hangt er vanaf hoe goed je het bruidspaar kent en wat je te besteden hebt.

7x inspiratie goedkope trouwjurken

Niet ieder budget laat een dure trouwjurk toe. Gelukkig zijn niet alle trouwjurken duur. Hieronder geven we je 7x inspiratie van goedkope trouwjurken.

5x Origineel cadeau voor het bruidspaar

Je wordt uitgenodigd om een huwelijk en er staat geen envelopje op de kaart. Wat geef je het bruidspaar dan cadeau? Wij hebben het internet voor je afgezocht en vonden deze items als origineel cadeau voor het bruidspaar. Gepersonaliseerde snijplank, onderzetters en...

Dresscode bruiloft

Alles wat je wilt weten over bruiloft dresscodes lees je hier! Bijvoorbeeld wat je aantrekt als bruiloftsgast en wat je juist niét aantrekt. Wat moet ik aan op een bruiloft? Beslissen wat te dragen naar een bruiloft is niet altijd een gemakkelijke taak. Zodra je hoort...

Haarkammen voor de bruid

Lang haar of kort haar, wel of geen sluier, haar los of opgestoken, bij alle soorten kapsels past een mooie haarkam. In deze blog vind je inspiratie van een aantal verschillende haarkammen. Zit er iets leuks voor je tussen?

Parelketting bij je trouwjurk

Een ketting met pareltjes staat sowieso mooi bij jouw trouwjurk! Parelkettingen zijn er in een verschillende modellen, kleuren en lengtes.

Hoe plan je een ecologische bruiloft: wat, hoe en waar

Een ecologische bruiloft waarbij zo min mogelijk voedsel wordt verspild, en zo weinig mogelijk papierproducten en bloemen worden weggegooid.

Esmé: Ceremoniemeester op de bruiloft van Mandy & Wesley

Op 18 augustus 2017 zijn Mandy en Wesley getrouwd. Esmé was hun ceremoniemeester en heeft op verzoek van het bruidspaar een aantal zaken geregeld.