Huwelijksreis

Een huwelijksreis of ‘honeymoon’ is de traditionele vakantie die pasgetrouwde stellen maken om hun huwelijk in afzondering te vieren. Zij kunnen hierin hun privé- en intieme momenten delen die helpen de fysieke relatie tot stand te brengen. Met name voor de stellen die ‘uit huis’ trouwen.

Bruidsreis

In de westerse cultuur was het de gewoonte dat een pasgetrouwd stel samen op vakantie gaat na de huwelijksvoltrekking. Dat is ontstaan in het begin van de 19e eeuw in Groot-Brittannië. De mensen ‘op stand’ zouden een “bruidsreis” maken, soms vergezeld door vrienden of familie, om familieleden te bezoeken die niet in staat waren geweest om de bruiloft bij te wonen. Dan hebben we het tegenwoordig beter bekeken met alle tropische bestemmingen voor de huwelijksreis!

Honeymoon

Bruidsreis, de reis die je na je huwelijk maakt, dat klinkt logisch. Maar hoe kan dit de vertaling zijn van ‘honeymoon’? Dat zou letterlijk ‘honingmaan’ zijn, maar wat betekent dat eigenlijk?

De meest letterlijke theorie komt uit de vijfde eeuw. De gasten gaven het bruidspaar een alcoholisch drankje cadeau, gemaakt van “honey”. Dit zou het paar vruchtbaarheid geven. Na de eerste “moon” dronk het bruidspaar als man en vrouw samen het drankje om hun huwelijk te vieren.

Wanneer ga je op huwelijksreis?

Huwelijksreizen begonnen meestal op de avond dat een stel trouwde. Het stel ging dan halverwege de receptie weg om een late trein of schip te halen. In de 21e eeuw vertrekken veel stellen pas 1 tot 3 dagen na de bruiloft om te genieten van de receptie en thuis nog even kunnen bijkomen, voordat ze een lange reis maken.

Gerelateerde artikelen