BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Trouwen in het buitenland: De do’s en don’ts van een destination wedding

door | mei 11, 2020 | Blogs, Huwelijksreis | 0 Reacties

Wat is er heerlijker dan een bruiloft plannen? En dan helemaal een spectaculaire bruiloft op een prachtig buitenlandse bestemming en de mensen van wie je houdt hiervoor uitnodigen? Of je nou naar een wit zandstrand of een eeuwenoude Europese stad gaat, een destination wedding is moeilijk te verslaan. Maar het plannen van een bruiloft in het buitenland komt natuurlijk met een eigen lijst van logistieke problemen en etiquettevragen. Wie nodig je uit? Betaal je voor hun accommodatie? Hoe reis je met je trouwjurk? Wij geven je antwoord op veelgestelde vragen als het gaat om trouwen in het buitenland.

#1 Kunnen we een intieme bruiloft in het buitenland houden en dan met de grote menigte vieren als we terugkomen?

Absoluut! Wanneer je een bruiloft in het buitenland plant, krijgt je waarschijnlijk een kleinere gastenlijst omdat zo’n bruiloft een stuk intiemer is. Dus als die strandceremonie maar een tiental gasten heeft, kun je de rest van je familie en vrienden zeker uitnodigen om aanwezig te zijn bij een receptie als je thuis bent. Je kunt er vol voor gaan met een traditionele bruiloftsreceptie (witte jurk, live band en huwelijkstaart), of het informeler houden met een cocktailfeest of een barbecue in de achtertuin.

#2 Wat moet je schrijven in de uitnodiging?

In tegenstelling tot een traditionele huwelijksuitnodiging, moet je jullie gasten veel meer informatie geven. Naast je daadwerkelijke uitnodiging, wil je een informatiekaart met alle evenementen die je hebt gepland, zodat gasten weten hoe lang ze aanwezig moeten zijn. In ieder geval moet je je gasten meegeven: de datum, tijd en locatie van elk evenement. Misschien geef je ze tips waar ze kunnen verblijven – of dat je een enorm huis hebt gereserveerd voor de groep).

Een trouwwebsite is een geweldig idee, vooral voor een bruiloft met veel logistiek. Hiermee kun je alles op één plek plaatsen, net als de details over transport en lokale activiteiten.

#3 Wanneer moeten we onze Save the Dates versturen?

Als je gaat trouwen in het buitenland en je wilt gasten gaat vragen om vluchten te boeken voor je bruiloft, geef ze dan ruim de tijd om reisplannen te maken. In plaats van de doorlooptijd van vier maanden voor een lokale bruiloft, wil je de kaart minstens zes maanden van tevoren versturen.

#4 Wat is de beste manier om te reizen met mijn trouwjurk?

Dit kan een van de lastigere onderdelen zijn van het plannen van een bruiloft in het buitenland. De gemakkelijkste optie is om hem als handbagage in een kledingzak te dragen. Vraag om de jurk voor de eerste klas in de ophangruimte te hangen of, als het vliegtuig geen kast heeft, wacht tot alle koffers zijn opgeborgen en leg je jurk er dan bovenop. Als de stof niet snel kreukt, kun je de jurk ook voorzichtig opvouwen en in je eigen handbagage stoppen.

Voor een jurk met een volledige rok of veel delicate details, is het misschien beter om de stoel naast je in het vliegtuig te kopen en je jurk wat ademruimte te geven. Hoe dan ook, haal je jurk uit de tas en hang hem op zodra je aankomt, en vraag de receptie om je een stoommachine te brengen of neem er zelf eentje mee.

Lees ook: Vliegen met een trouwjurk: het reizen en je jurk inpakken

#5 Moeten we betalen voor de reizen en accommodaties van onze gasten?

Je bent niet verplicht de kosten te betalen voor de reiskosten van jullie gasten. Maar, je kunt niet in ieders portemonnee kijken dus er is een mogelijkheid dat iemand het misschien niet kan betalen en daarom niet mee gaat als jullie trouwen in het buitenland. Bied redelijk geprijsde accommodatie-opties aan, of overweeg een huis te huren in plaats van hotelkamers want die zijn vaak iets goedkoper voor grote groepen. Laat je gasten zo snel mogelijk weten wat jullie plannen zijn, zodat ze ook kunnen rondkijken voor deals van vliegtickets.

#6 Moeten we betalen voor de maaltijden van onze gasten, behalve bij onze receptie en/of diner?

Het enige voedsel waar jullie voor betalen, is wat er tijdens de festiviteiten wordt geserveerd (bruiloftsmaaltijden voor het huwelijksfeest, het receptiediner en eventueel de brunch na jullie trouwdag). Als je jullie gasten vraagen ??om meer dan drie dagen te verblijven, het is een vriendelijk gebaar om minstens één keer op jullie kosten te eten. Bijvoorbeeld met een welkomstborrel of -diner of lunch op het strand. Als je het kunt betalen, betaal dan voor één maaltijd per dag zodat je wat tegemoet komt in de kosten die je gasten maken.

Lees ook: Hoe kies je de bestemming voor je huwelijksreis?, Huwelijksreis register: een echte beleving!, Wanneer ga je op huwelijksreis? en 8 to-do’s na de huwelijksreis.