BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Huwelijksreis naar Vlieland

door | aug 3, 2018 | Blogs, Huwelijksreis | 0 Reacties

Huwelijksreis naar Vlieland

Cynthia & Aad zijn op huwelijksreis geweest naar Vlieland. Ben jij ook benieuwd naar dit mooie eiland? Lees hieronder hun verhaal!

De bootreis

Om naar Vlieland te gaan moet je vooraf een goede tijdsplanning maken. De veerdienst Harlingen-Vlieland vaart maar 3 x per dag, dus de boot wil je niet missen.

Wij nemen de boot (veerdienst) van 14:00 uur van Rederij Doeksen en hebben de tickets vooraf al online geboekt. Vanwege de bagage kiezen we ervoor om met de auto naar Harlingen te gaan maar er is ook een treinstationnetje vlakbij (station: Harlingen-Haven). Auto’s mogen niet mee naar Vlieland (autovrij eiland). Mijn man zet mij, inclusief bagage, af bij de terminal van Doeksen en gaat vervolgens parkeren bij het parkeerterrein verder op (P1).

Van het parkeerterrein naar de terminal is het een kwartiertje lopen. Er is een pendeldienst maar die rijdt pas als de bus vol is en omdat je nooit weet wanneer dat is, word je daar heel zenuwachtig van. Ook is de kans erg groot dat je voor een opengaande sluis komt te staan. Als je ruim op tijd bent, maak je daar natuurlijk een ‘geniet-moment’ van om alle passerende zeilbootjes te bewonderen.

Om half twee kunnen we aan boord. Je bagage kan je kwijt op één van de bagagekarretjes die al klaar staan na de incheck. Let op: wel goed het nummer van je bagage-karretje onthouden, anders wordt het zoeken in Vlieland!

Op de boot zijn 1200 plaatsen. Bij mooi weer ga je natuurlijk boven buiten op het dek zitten. Je komt dan wel wat verwaaid aan op Vlieland, maar met een gezond kleurtje op je gezicht!

Wij kiezen eerst voor een plaatsje achter een raam, zodat manlief even een dutje kan doen in een relaxstoel en ik me onder het genot van een kopje muntthee kan realiseren dat we nu echt op huwelijksreis zijn. Aan boord is de vakantie nu echt begonnen! De boot vaart 32 km, slingerend door de Waddenzee langs de zandplaten.

Hoe verder we varen, hoe meer ik los kom van alle zorgen en kan genieten van het mooie uitzicht. De mooiste zeiljachten zie ik voorbij varen.

Inmiddels is mijn man ook wakker en gaan we samen op het dek kijken. Hij slaat een arm om mij heen en samen kunnen we staren naar alle schoonheid van de natuur. De Waddenzee valt onder het UNESCO wereld erfgoed en heeft iets unieks en rustgevends. Zeemeeuwen, zee en zonlicht over het water. Wat romantisch! Dit moment is ons moment. We zien af en toe een zandbank. Even turen met de verrekijker of er een zeehondje te spotten valt op zeehondenbank ‘de Richel’. In de verte zien we Vlieland liggen. Een groene strook midden in de Waddenzee. Vlieland komt steeds dichterbij, we zien zwaaiende mensen op de kade.

Aankomst op Vlieland

Als het schip stilligt, gaat de deur pas open en stromen alle mensen naar buiten. De bagagekarretjes staan weer klaar en we zetten onze bagage over in een vracht auto van Zeelen die alle bagage zal brengen naar kampeerterrein ‘Lange paal’ van Staatsbosbeheer.

Vlieland heeft één dorp en het landschap bestaat uit duingebied, strand en relatief veel bos. Ruimte, rust, schone lucht en prachtige natuur. De belangrijkste straat is de dorpsstraat met vele terrasjes en cafétjes. Op Vlieland zelf wonen ongeveer 1200 mensen (dat is gemiddeld 20 inwoners per km2!).

Wij gaan eerst fietsen ophalen die we vooraf voor ons besteld hebben bij Frisia fietsverhuur. Een klein stukje lopen in de Dorpsstraat.

We fietsen langs de COOP en kopen alleen een flesje wijn en een stokbroodje voor vanavond om samen te kunnen toasten bij de tent. Morgenochtend halen we vers brood en beleg bij de bakker. De tegenwind maakt dat we hard moeten trappen en lekker warm worden. Na een kwartier fietsen langs het wad waar het een kakofonie van vogelgeluiden is zijn we aangekomen bij kampeerterrein de Lange Paal.

Mooie plekjes op Vlieland:

Op de dijk kan je over het wad kijken. Als het eb is, liggen alle bootjes droog en zou je op blote voeten of met kaplaarzen aan, op zoek kunnen gaan naar mosselen voor je eigen avondmaal. Mooi is om juist ’s avonds samen op de dijk te zitten. Dit jaar was de bloedmaan om 22:30 uur bijzonder om te zien!

Wandelen doe je in de Kroonspolders. Deze liggen aan de wadkant helemaal aan de westkant van Vlieland. Vogelliefhebbers moeten dit hebben meegemaakt. Dit is een vogelreservaat en hier broeden meer dan 60 soorten vogels. Er is een vogelkijkhut, dus neem je verrekijker mee en kijk hoeveel soorten vogels je kunt herkennen.

Wil je aan het strand zitten, fiets dan richting Posthuis. Aan de zeekant kan je elk willekeurig duin overklimmen om bij het strand uit te komen. Op het duin zie en hoor je de zee al. Over het algemeen kan je dan aan het strand zitten zonder dat er andere mensen te zien zijn, zelfs in het hoogseizoen is er zoveel strand dat je je met je (aanstaande) man op een onbewoond eiland kunt wanen. Staat er te veel wind op het strand zelf, dan kan je samen in een willekeurig duinpannetje je handdoek neerleggen en lekker uit de wind genieten van de zon en de natuur.

’s Avonds ga je natuurlijk een plekje op een duin zoeken om samen de zon te zien zakken in de zee. De ondergaande zon is zo mooi! Wil je vanaf een terrasje achter een raam, de ondergaande zon zien, ga dan naar ‘het Badhuys’ (aan het strand) en zoek een plekje op het terras.

’s Nachts is het leuk om op de camping op het gras te gaan liggen en naar de sterren in de lucht te kijken. Op Lange Paal is geen elektriciteit en is het dus echt donker en kun je het hele sterrenstelsel onderscheiden als het onbewolkt is.

Trouwlocaties op Vlieland

Wat heerlijk om op Vlieland te zijn! Mocht je willen trouwen op Vlieland heb ik een aantal tips:

  • Bij de COOP kun je vanuit huis alvast je boodschappen voor een groot gezelschap doorgeven.
  • Je kunt een keukentent huren die al ingericht klaarstaat via Serge tentenverhuur. Zij verhuren ook tenten waar de gasten in kunnen slapen.
  • Bedden en slaapzakken kunnen ook gehuurd worden via Serge tentenverhuur. Per tent kunnen 4 -10 mensen slapen.

De mogelijke trouwlocaties zijn:

  1. De vuurtoren van Vlieland: Boven op een van de hoogste duinen van Nederland is het Vuurboetsduin, de hoogste trouwlocatie (52 m) van Nederland. (De vuurtoren zelf is overigens maar 18 m hoog).
  2. Het reddingshuisje op de Vliehors: De Vliehors is een uitgestrekte zandvlakte en een belangrijke hoogwatervluchtplaats van tienduizenden wadvogels. Er staat op de Vliehors een Reddingshuisje dat gebruikt wordt als juttersmuseum en als trouwlocatie. Het is alleen te bereiken met de Vliehors Expres.
  3. Het armhuis: Vlak bij het kerkje is een restaurant het armhuis met een hele mooie tuin. In deze tuin kan omgetoverd worden tot een idyllische trouwlocatie.
  4. Op het strand: Bij hotel Seeduyn. Vanuit dit hotel is het strand vlakbij en kan getrouwd worden op het strand of met de voeten in de zee.

Meer informatie over huwelijksreizen vind je hier.