BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

De verrassende geschiedenis van de witte trouwjurk

door | apr 15, 2022 | Blogs, Trouwjurk & schoenen | 0 Reacties

Als het op mode aankomt, is er niets begeerlijker dan de witte bruidsjurk met lange sleep en het sprookjesverhaal. De meeste jonge meisjes dromen van deze dag dat alle ogen op haar gericht zullen zijn terwijl ze door het gangpad zweeft en de hele nacht door danst met haar eeuwige liefde in een prachtige witte trouwjurk.

Moet je nu ook aan Assepoester denken die op het bal danst met haar prins ;-)?

Er zijn tegenwoordig duizenden (misschien wel miljoenen) trouwjurken om uit te kiezen, en ondanks verschillende kleuropties kiezen de meeste bruiden vandaag de dag nog steeds voor het dragen van wit (bruidsjurk wit). Waarom? Na onderzoek kwamen we erachter dat de witte trouwjurk een verrassende geschiedenis heeft.

De geschiedenis van de witte trouwjurk

Je denkt misschien dat bruiden altijd wit hebben gedragen op hun trouwdag, maar de waarheid is dat wit niet de traditionele of meest populaire trouwjurkkleur is voor de westerse cultuur. De geschiedenis van de witte trouwjurk is niet echt oud en gaat slechts 180 jaar terug. Verrast? Wij ook!

In feite begon de trend van het dragen van wit op je trouwdag in Groot-Brittannië in 1559 (461 jaar geleden) toen Mary Queen of Scotts “I do” zei tegen haar geliefde eerste echtgenoot Francis Dauphin van Frankrijk. Maar de wereld gaf haar niet de eer om de trend te starten. Het was pas in 1840 (180 jaar geleden) toen koningin Victoria ervoor koos om met prins Albert te trouwen in een prachtige witte hofjurk dat de trend van de witte trouwjurk werd geboren.

Bruid op een witte bank in trouwwinkel met allerlei trouwjurken om haar heen

Hebben bruiden in oude tijden wit gedragen?

Bruiloften bestaan al sinds het begin van de tijd en zijn zeker door de jaren heen veranderd, maar we waren nieuwsgierig, wat droegen bruiden in de oudheid?

Middeleeuwse tijden (5e – 15e eeuw)

Bruiloften in deze tijd werden meestal georganiseerd en waren niet echt gebaseerd op liefde. Bruiden moesten zich kleden op een manier die hun sociale status vertegenwoordigde en haar familie in een gunstig daglicht plaatsten. Als de familie een hoge sociale status had, zou de bruid gekleed zijn in dure stoffen en vaak werden er edelstenen in haar kledingstuk genaaid. Ze kunnen zelfs verschillende texturen van stoffen hebben, zoals fluweel, zijde en zelfs bont. De bruiden met een lagere sociale status zouden hun best doen om het uiterlijk van de elite-klasse te imiteren, maar zouden stoffen moeten dragen die niet zo rijk waren. Ongeacht uit welke sociale status ze kwamen, de kledingstukken zouden in rijke kleuren worden gemaakt. Verschillende tinten blauw waren erg populair, maar bruiden in de middeleeuwen stonden er ook om bekend dat ze rode, gele, groene of andere kleuren droegen.

Renaissance tijden (14-17 eeuw)

Tijdens deze periode waren bruiden nog steeds gekleed op basis van hun sociale en financiële status. Stijlen veranderden om meer uitgebreide details op te nemen, zoals lange slepen/sluiers, maar de gedragen kleur was overwegend bordeauxrood.

middel van een bruid in witte trouwjurk met wit bruidstasje

Wat droegen bruiden voor de witte trouwjurken?

Voordat koningin Victoria de bruidsmodetrends voor altijd veranderde, droegen de vorige koninklijke bruiden meestal een jurk met zwaar brokaat, die was geborduurd met witte en zilveren draad. En de jurk zou hoogstwaarschijnlijk rood zijn geweest, want die was enorm populair in West-Europa. Een behoorlijk dramatisch verschil met de bruidsstijl die koningin Victoria droeg in 1840.

Europese en Amerikaanse bruiden hadden een andere kijk op huwelijksmode. Deze bruiden droegen verschillende kleuren, zoals geel, blauw, zwart, bruin en zelfs grijs. Vroeger trouwen in het zwart was dan ook helemaal niet raar. De redenering achter sommige van de donkere kleuren, zoals bruin of grijs, is moeilijk voor te stellen, maar we stellen ons voor dat het net zo eenvoudig als praktisch zou kunnen zijn. Wastechnieken waren in die tijd immers lang niet zo geavanceerd als nu, en het geld was krap. Dus een bruid die een zwarte trouwjurk droeg, kan betekenen dat ze zich geen zorgen hoeft te maken over vuil of vlekken. Gelukkig, toen het nieuws van de bruiloft van koningin Victoria naar Amerika ging, ontstond er een nieuwe traditie die over het algemeen gereserveerd was voor de elites.

Wanneer droegen westelijke culturen witte huwelijksjurken?

Terwijl de elite Europeanen en Amerikanen vrij snel de trend van witte trouwjurken volgden, konden de Britse en Amerikaanse middenklassebruiden zich pas na de Tweede Wereldoorlog aanpassen aan deze trouwjurkstijl. In 1981 schoot de nieuwe bruidsjurktrend van het dragen van wit omhoog, voornamelijk als gevolg van de zeer op televisie uitgezonden bruiloft van prinses Diana en prins Charles. Prinses Diana inspireerde miljoenen vrouwen om te dromen van het dragen van hun eigen witte trouwjurk, terwijl ze door het gangpad slenterde in een sprookjesachtige jurk met een sleep van bijna 8 meter. Dit was de bruiloft van de eeuw!

Dragen bruiden rond de wereld wit?

Bruiloften over de hele wereld hebben andere tradities dan wat we in Europa en Amerika zien en het dragen van wit is daar niet altijd een van. In China en India kiezen bruiden er bijvoorbeeld voor om rood te dragen om geluk te vertegenwoordigen. In Ghana zijn trouwkleding altijd felgekleurd en hebben ze een uniek patroon dat die familie vertegenwoordigt. In Japan draagt de bruid een witte kimono voor de ceremonie om zuiverheid te symboliseren en verandert in een rode om geluk te symboliseren.

Zwart/wit foto van bruid in een witte jurk en bruidegom in het zwart op het strand

De evolutie van de witte huwelijksjurk

Tegenwoordig dragen bruiden nog steeds overwegend wit en lange sleep bruidsjurken. Uit onderzoek onder echte koppels die in 2018 trouwden, is ontdekt dat 82% van de bruiden er nog steeds voor koos om de traditionele ‘witte trouwjurk’ te dragen. Hoewel dit aantal nu anders kan zijn, zien we de toevoeging van talloze tinten ivoor, goud, blos, grijs en zelfs zwart en bloemenprints. Voor de bruid is wit én bruidsjurken lange sleep nog steeds # 1.

Lees ook: