BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Dresscode bruiloft

door | mei 24, 2022 | Gast | 0 Reacties

Alles wat je wilt weten over bruiloft dresscodes lees je hier! Bijvoorbeeld wat je aantrekt als bruiloftsgast en wat je juist niét aantrekt.

Wat moet ik aan op een bruiloft?

Beslissen wat te dragen naar een bruiloft is niet altijd een gemakkelijke taak. Zodra je hoort dat vrienden trouwen of wanneer je de kaart hebt ontvangen, is de kans groot dat je gaat nadenken over de outfit die je op hun grote dag zult aantrekken. Hoewel de uitnodiging vaak een voorgestelde dresscode voor de bruiloft omschrijft, kan het toch lastig zijn om een outfit te kiezen.
Stap 1 is dus speuren op de trouwkaart of er een dresscode (dress code) wordt genoemd. De meest voorkomende dresscodes zijn: Casual Chic, Feestelijk, Tenue de Ville en Black Tie. Staat er geen dresscode genoemd? Lees dan hieronder verder.

wedding, couple, marriage

Wat is Wedding Chic?

Wedding Chic is geen “officiële” dresscode als bruiloft outfit maar wordt tegenwoordig wel veel gebruikt. Het wordt gebruikt als verzamelnaam voor een nette bruiloftsoutfit. Je kunt dus met een lange jurk of korte jurk aankomen, cocktail of black tie, het mag allemaal. Als je er maar netjes, verzorgd en feestelijk uit ziet. Maar let op!: een spijkerbroek is nooit wedding chic ;-).

Wat dragen vrouwen op een bruiloft?

Afhankelijk van de dresscode wordt er bepaald wat vrouwen dragen op een bruiloft. Met een leuk cocktail jurkje zit je eigenlijk altijd goed als er geen dresscode genoemd wordt. Cocktail jurkjes zijn meestal op kniehoogte, draag een leuke hakje eronder en vergeet je accessoires niet zoals een mooie clutch, ketting of toffe statement oorbellen.

aisle, beach, celebration

Wat voor jurk naar een bruiloft?

Ben jij benieuwd wat voor jurk je kunt dragen naar een bruiloft? Misschien zit er iets leuk in deze blog over 10x inspiratie kleding voor bruiloftsgasten. Afhankelijk van de dresscode ga je voor een lange avondjurk bij black tie of voor een zwierig jurkje bij smart casual?

Wat mag je niet aan op een bruiloft?

Naast alle mogelijkheden die je hebt om te dragen als gast naar een bruiloft, zijn er ook kledingstukken die je absoluut NIET aan kunt trekken naar een bruiloft. Onthoud deze twee regels:

  • Draag geen spijkerbroek naar een bruiloft
  • Draag als vrouw geen witte kleding naar een bruiloft

Als je daar rekening mee houdt, zit je al snel ‘save’.

Wil je als vrouw een broek aan naar een bruiloft? DOEN! Maar ga dan voor een mooi broekpak of nette broek maar houd die spijkerbroek thuis.

Nooit draag je wit naar een bruiloft. Voor mannen is een wit overhemd natuurlijk hartstikke mooi en zij kunnen dit prima dragen. Maar als vrouw draag je geen wit naar een bruiloft, dat is echt een no-go. Een witte jurk is op een bruiloft gereserveerd voor de bruid. Zelfs als er twee mannen trouwen, draag je als vrouw geen wit.
Er zijn een aantal uitzonderingen op. Bijvoorbeeld: je jurk is maar gedeeltelijk wit of het bruidspaar heeft hun bruiloftsgasten gevraagd om allemaal wit te dragen. Twijfel je of je een (deels) witte jurk aan kunt trekken? Check dan even bij de aanstaande bruid of je voorkeursjurkje voldoet.

feet, legs, standing

Welke kleur draag je op een bruiloft?

Als je geen wit mag dragen, welke kleur draag je dan op een bruiloft? Vaak wordt de keur bepaald door het seizoen. In de zomer zie je tenslotte andere kleuren in de winkels dan in de winter. Het is daarom typerend voor vrouwen om in de winter lange groene, rode of blauwe jurken te dragen. En in de zomer zie je juist vaker kortere oranje, roze of paarse jurkjes. Er zijn natuurlijk ook kleuren waarbij je het hele jaar goed zit. Bijvoorbeeld beige of licht grijs. Maar dit is zeker geen vereiste. Alleen als je afhankelijk bent van de winkels als je een nieuw jurkje koopt, dan heb je in de winter weinig kans om een zomerjurkje te shoppen. Heb je een favoriete kleur? Go for it!