BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Moeten onze trouwringen hetzelfde zijn?

door | apr 17, 2022 | Blogs, Trouwringen | 0 Reacties

Je kunt bijpassende trouwringen, complementaire trouwringen of verschillende trouwringen kiezen. Wanneer je een trouwring op elkaars ringvinger plaatst, neem je deel aan een ritueel dat eeuwen teruggaat, terwijl je ook naar de toekomst kijkt. Kies je voor bijpassende ringen of juist verschillende ringen?

Verschil

Tradities verschillen per land en cultuur als het gaat om wie, waar en zelfs of een trouwring wordt gedragen. Zelfs in de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, werden dubbele ceremonies – waar de bruidegom ook een trouwring krijgt – pas in de 20e eeuw gewoon.

Bij bijpassende trouwringen laat je zien:

 • dat jij en je partner een eenheid zijn geworden.
 • dat je dezelfde smaak hebt en bij elkaar hoort.
 • dat je tradities belangrijk vindt en deel wilt uitmaken van hen.

Veel bruidsparen nemen tegenwoordig de niet-traditionele route en kiezen verschillende trouwringen. Dan laat je zien:

 • jouw eigen individualiteit.
 • dat jouw partner zich niet onder druk gezet voelt om een bijpassende ring te kiezen waar hij of zij niet van houdt.
 • je een ring kunt kiezen die het best past bij jouw voorkeur qua kleur en grootte die jouw persoonlijke stijl weerspiegelt.

Net als bruidstaarten en huwelijksreisbestemmingen, houden verschillende bruidsparen van verschillende dingen. Als het gaat om trouwringen, is het belangrijk dat je een ring kiest die bij jou past omdat je deze elke dag in je leven zult dragen. Weet je nog niet wat voor ring je wilt? Overweeg dan de volgende punten:

Materiaal

Goud is het traditionele metaal voor bruidsjuwelen, maar platina-trouwringen hebben een grote opmars gemaakt. Heren-trouwringen zie je tegenwoordig ook van titanium.

Kleur

Geel, wit, rosé, zwart? Een geelgouden ring is de traditionele keuze maar als je een lichte teint hebt, kan wit of rosé goud voor haar of zwart titanium voor hem misschien wel mooier zijn.

Afwerking

Je kunt je ring laten polijsten zodat deze heel glad en glanzend wordt, maar je kunt deze ook mat of zelfs met een patroon laten maken. Een gladde ring wordt op den duur iets matter en een matte ring wordt juist iets gladder. In alle ringen ontstaan op den duur krasjes maar zie dat als een symbool. Ook in het huwelijk zal er af en toe een krasje komen, maar dat geeft aan dat je leeft.

Ontwerp

Traditioneel, modern of strak, er zijn trouwringen in elke stijl. Je trouwring moet passen bij je persoonlijke stijl. Wat voor kleren draag je? Ben je sportief of meer klassiek? Denk hier over na en geef dit aan bij je juwelier.

Beiden andere ringen

Hoe ga je te werk als je verschillende ringen wilt, of als één persoon een bijpassende set wil en de andere persoon niet? Dan heb je een aantal opties:

 1. Probeer te spelen met breedte van dezelfde ring. Een bijpassende ring kan er te vrouwelijk uitzien aan de vinger van de man of te groot en te stoer voor de hand van de vrouw. Misschien heeft je juwelier hier wel voorbeelden voor.
 2. Vraag of de juwelier verschillende afwerkingen kan laten zien. Bijvoorbeeld een hoekig einde (oogt stoerder) of een rond einde (staat lieflijker).
 3. Ga naar een juwelier die een ontwerpprogramma heeft waarin jullie je eigen ringen kunnen samenstellen.

Als je voor twee totaal verschillende ringen gaat, maar je toch overeenkomsten zoekt:

 • Twee ringen van verschillende stijl maar hetzelfde metaal.
 • Twee ringen van verschillende metalen maar dezelfde stijl.

Uiteindelijk kan alleen jij beslissen welke trouwring je gelukkig maakt, en alleen je verloofde kan de beslissing voor zichzelf nemen. Het is aan elk van jullie om de mening van de ander te respecteren, of deze nu hetzelfde of anders is.

Lees ook: