BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Aan welke vinger draag je je trouwring?

door | feb 17, 2018 | Blogs, Trouwringen | 0 Reacties

Ben je benieuwd naar de tradities achter de vinger van de trouwring? Ga je met de gewoonte mee of trek je lekker je eigen plan? Hieronder staat alles wat je moet weten over waar je jouw verlovingsring of trouwring kunt dragen.

Trouwring

De traditie van trouwringen ontstond in Egypte, ongeveer 4.800 jaar geleden. De cirkel symboliseert de eeuwigheid, zonder begin of einde. Wat de meeste mensen niet weten, is dat het gat in het midden van de ring ook betekenis heeft. Dat is niet alleen ruimte, maar kun je ook zien als een poort of deur. De ring betekent onsterfelijke liefde.

Wisselen van de ringen

Een bruid en bruidegom wisselen meestal ringen uit tijdens hun huwelijksceremonie, waarbij ze de ring op elkaars trouwringvinger plaatsen.

Materiaalsoorten

Er zijn geen regels over welk materiaalsoort je trouwring gemaakt moet worden en of jouw ring en die van jouw partner bij elkaar moeten passen. Tegenwoordig zijn ze in alle soorten en maten te koop. Vaak wordt er wel een inscriptie gemaakt met bijvoorbeeld elkaars naam, trouwdatum of een romantische zin.

Verlovingsring

De verlovingsring bestaat nog niet zo lang als de trouwring. Het eerste geregistreerde gebruik van een diamanten verlovingsring vond plaats in 1477, toen aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk Maria van Bourgondië ten huwelijk vroeg met een ring met hogback-diamanten. De verlovingsringkeuze van Maximiliaan leidde toen tot een trend.

De traditie van de verlovingsring is dat een een vrouw een verlovingsring draagt als symbool van haar acceptatie van het aanzoek.

Diamanten

Een diamant is de moeilijkste en meest duurzame natuurlijke stof die je op aarde vindt, waardoor het de perfecte keuze is om duurzame, eeuwige liefde en de belofte van eeuwig te vertegenwoordigen. Elke diamant is ook zeldzaam en uniek. Geen twee diamanten zijn hetzelfde, net zoals de liefde van elk paar heeft zijn eigen unieke verhaal.

Toch zijn diamanten geen vereiste voor een verlovingsring. Ze kunnen andere edelstenen hebben of wat dan ook past bij jouw gevoel voor stijl. Zo heeft bijvoorbeeld Kate Middleton een blauwe saffier.

Welke vinger draag je je trouwring?

Wat doe je met je verlovingsring op je trouwdag? De meest populaire manier is door je verlovingsring op je trouwdag te verplaatsen naar je rechterhand (indien je je trouwring links gaat dragen). Op die manier kan je verloofde je trouwring op je linkerhand schuiven, en als je beide ringen aan één kant gaat dragen, later je verlovingsring er bovenop plaatsen. Je trouwring zit dan dichter bij je hart dan je verlovingsring.

Geloof

Geloofsafhankelijk kan het verschillen aan welke hand de trouwring wordt gedragen. Katholieken horen de trouwring links te dragen en protestanten zouden hem daarentegen rechts horen te dragen.

Geschiedenis

De traditie van het dragen van een verlovings- en/of een trouwring aan de ringvinger van je linkerhand komt voort uit de Romeinse tijd. De oude Romeinen geloofden dat deze vinger een ader had die rechtstreeks naar het hart liep – de Vena Amoris, of ‘Vein of Love’. En als symbool van de liefde en toewijding tussen twee mensen, wordt de ring op die levenslijn gedragen.

Jouw keuze!

Maar het is natuurlijk jouw keuze! Je kunt ook altijd kijken wat het meest praktisch is. Schrijf je bijvoorbeeld met rechts, draag hem dan links.