BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Save the date bruiloft!

door | mrt 29, 2022 | Blogs, Trouwkaarten | 0 Reacties

Laatste update: maart 2022

Yes, je trouwdatum staat vast! Tijd voor een save the date bruiloft kaart zodat de meest belangrijke gasten jullie trouwdatum alvast vrij kunnen houden.

Wat is een Save the Date kaart?

Een save the date kaart bij een bruiloft is een vooraankondiging voor jullie huwelijk waarin je de gasten vraagt om deze dag vrij te houden. 

Is een Save the Date kaart een uitnodiging?

Een Save the Date kaart is geen uitnodiging, maar een aankondiging. Je stuurt een Save the Date voor je bruiloft omdat je die persoon graag als daggast ziet op jouw bruiloft. Als je iemand een Save the Date kaart stuurt, dan zal de ontvanger de dag dan ook voor jullie vrijhouden. Die persoon gaat er dan ook vanuit dat er nog een uitnodiging volgt.
Het zou niet netjes zijn om wel een Save the Date te sturen maar geen uitnodiging. Denk bij het versturen dan ook goed na over je gastenlijst van dag- en avondgasten. Want eenmaal verstuurd, dan kun je niet meer terug.

Verschil tussen een Save the Date en een trouwkaart

Er zitten veel verschillen tussen een Save the Date bruiloft kaart en een trouwkaart.

Save the DateTrouw-kaart
Is een aankondigingx 
Is een uitnodigingx
Staan jullie volledige namen opxx
Staat de trouwdatum opxx
Staan jullie contactgegevens opxx
Staat waar en wanneer de gast wordt verwachtx
Reageren op aanwezigheidx
Dresscode vermeldenx
Cadeauwensen vermeldenx
Gegevens ceremoniemeester vermeldenx

Zijn Save the Date kaarten bij een bruiloft verplicht?

Save the Date kaarten sturen zijn nooit verplicht, ook niet bij bruiloften. Maar afhankelijk van jullie situatie kan het wel handig zijn. Bijvoorbeeld: hoe groot vier je je bruiloft? Hoe graag wil je dat de ontvanger op jullie bruiloft aanwezig is? Weet de ontvanger al dát en wanneer jullie gaan trouwen? Trouwen jullie in een drukke (vakantie) periode? Dit kunnen redenen zijn om wel of niet een Save the Date kaart te sturen.

Naar wie stuur je een Save the date bruiloft kaart?

Meestal wordt er een onderscheid gemaakt tussen daggasten en avond/feestgasten. Het is gebruikelijk dat je alleen je daggasten een ‘Save the Date’ kaart stuurt, omdat je graag wilt dat zij de hele dag voor jullie vrijhouden. Avond/feestgasten hoeven natuurlijk niet de hele dag vrij te houden als zij alleen ’s avonds uitgenodigd worden. Je kunt overwegen om je avondgasten een ‘Save the Night’ te sturen.

Wat zet je op een Save the Date kaart?

Eigenlijk hoeven alleen jullie namen, trouwdatum en eventuele contactgegevens vermeld te worden op een Save the Date bruiloft kaart. Maar heb je meer informatie dat je kwijt wilt? Doen! Er zijn namelijk geen etiquette voor de inhoud van een Save the Date kaart. Alle ins- en outs krijgen jullie gasten nog op jullie trouwkaart en via de ceremoniemeester met eventuele aanvullende informatie.
Je hoeft dus nog geen cadeauwensen of dresscode te vermelden. Ben je van plan om alle bruiloftgasten te vragen om zich in 1 bepaalde kleur te kleden? Dan kun je dit natuurlijk toevoegen op de Save the Date kaart. Zo kun je voorkomen dat gasten een “verkeerde” outfit kopen.

Een Save the Date bruiloft kaart kun je natuurlijk leuk aankleden! Heb je al een thema voor de bruiloft? Of een kleur die je terug wilt laten komen? Gebruik deze dan ook al in de save the date.

Welke naam eerst op een Save the Date bruiloft kaart?

Op een Save the Date én op een trouwkaart horen volgens de etiquette eerst de naam van de bruid en daarna de naam van de bruidegom vermeld te worden. Pas na jullie huwelijk verandert dit en wordt dit omgedraaid. Dan schrijf je officieel eerst de naam van de man en daarna de naam van de vrouw.

Moet je antwoorden op een Save the Date kaart?

Nee, je hoeft niet te antwoorden op een Save the Date kaart als daar niet om wordt gevraagd. Natuurlijk is het leuk om het aanstaande bruidspaar te laten weten dat je hun bericht hebt ontvangen. Misschien wist je nog niet dat ze gaan trouwen, dan kun je het aanstaande bruidspaar gelijk feliciteren!

Op een trouwkaart staat vaak ‘RSVP’. De afkorting r.s.v.p. is Frans en staat voor ‘répondez s’il vous plaît’, oftewel: ‘antwoord alstublieft’. Daarmee wordt gevraagd om de afzender te laten weten of je wel of niet gebruik maakt van de uitnodiging. De RSVP wordt gebruikt op een trouwkaart, maar is niet gebruikelijk op een Save the Date kaart. 

Wanneer verstuur je de Save the Date kaarten?

Je stuurt Save the Date kaarten bij bruiloften minimaal een half jaar van te voren, helemaal wanneer je in de zomerperiode trouwt.
Plan je een destination wedding (trouwen in het buitenland)? Verstuur de save the date dan zo snel mogelijk en zorg voor iets meer informatie zodat jouw gasten eventueel vrij kunnen vragen of indien nodig tickets en/of verblijf kunnen gaan boeken.

Welke stijl past bij jou?

Er zijn veel verschillende stijlen mogelijk. Op deze pagina vind je verschillende mogelijkheden voor een Save the Date bruiloft kaart. Ga je voor een fotokaart of houd je meer van een klassieke kaart? Welke stijl past het beste bij jou?

Alternatieven voor een Save the Date bruiloft kaart

Alternatieven voor een Save the Date bruiloft zijn: een echt kaartje, kraskaartjes, een foto, een leuke e-mail, flessenpost, koelkastmagneten enz.

Lees ook:

– Regels en etiquette bij Trouwkaarten
– De 5 meest gemaakte fouten bij huwelijksuitnodigingen
– De bruiloft van.. P&L: trouwkaart uitzoeken
– Verstuur je Save the date kaarten via Greetz
– Wat doet een weddingplanner
– Destination Wedding

Fotobron: Pinterest