BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Destination Wedding (buitenlandse bruiloft)

door | jul 3, 2019 | Blogs, Weddingplanner | 0 Reacties

Ben je een echte reiziger of geen zin in een “standaard” Nederlandse bruiloft? Pak dan je koffers en je paspoort en trouw in een prachtig buitenland!

Er is iets speciaals aan trouwen in die afgelegen bestemming waar je partner je misschien ten huwelijk vroeg, tegen een achtergrond van bergen of in het zand ergens tropisch. Hoe schitterend deze bestemmingen ook zijn, vergeet niet het organiseren van een bruiloft in een ander land iets lastiger is. Je kunt er niet “even” langs en ook de taalbarrière kan een probleem vormen. Bij destination weddings worden vaak wel weddingplanners aangeraden. Deze tips helpen je om de perfecte trouwdag in het buitenland te plannen.

photo by This Modern Romance

Als je een bruiloft buitenshuis plant, zijn de mogelijkheden eindeloos. Is er een plaats die voor jou van bijzondere betekenis is? Misschien is het de stad waar jullie samen zijn geweest of je gedeelde universiteitsstad. Denk bij het nadenken over opties na over de mogelijke negatieven en positieven. Kunnen gasten er gemakkelijk heen reizen? Heeft het een paspoort nodig? Zijn er taalbarrières die de planning moeilijker zouden kunnen maken? Staat de locatie bekend als duur (wat kan invloed hebben op jullie budget en gasten ervan weerhouden om de reis te maken)? Kies een plaats met de ambiance of betekenis waarnaar u op zoek bent, met de gemakken en overwegingen die jullie gasten zullen waarderen.

Het beste weer in populaire vakantiebestemmingen is meestal in het hoogseizoen, wat betekent meer drukte, hogere prijzen en minder beschikbaarheid. Dus als je tijdens het hoogseizoen kiest om te trouwen, reserveer dan zo snel mogelijk je locatie en verblijf. Als je kiest voor het voorseizoen, kunnen jullie misschien profiteren van het goede weer en jullie gasten (en jezelf) een beetje geld besparen. Buiten het seizoen kan het zijn dat niet iedereen vrij kan nemen, het weer is een gok en de meeste restaurants en winkels zijn mogelijk nog gesloten.

Houd rekening bij het uitkiezen van de bestemming met de algehele stijl. Italië staat bekend om de wat oudere bouw terwijl bijvoorbeeld Spanje moderner is ingericht. Als je eenmaal een locatie hebt gekozen, bepaal het beste deel van de plaats (dat is waarom je ervoor hebt gekozen, toch?) bijvoorbeeld aan de fonkelende zee, of langs een felgroen bos. Door het feest te positioneren bij dat prachtige uitzicht krijg je ongelooflijk mooie foto’s. Wie weet kun je wel een mooie zonsondergang vast laten leggen? Probeer lokaal geproduceerde bloemen te gebruiken om de bestemming voor jullie gasten tot leven te brengen.
Je denkt misschien dat een destination wedding je geld zal besparen omdat je waarschijnlijk een kleinere gastenlijst hebt. En hoewel je gelijk hebt over de grootte van een feest, kan een destionation wedding je net zo veel kosten als wanneer je dit “gewoon” in Nederland zou doen. Bij een buitenlandse bruiloft heb je wel de extra kosten van een bezoek aan de bestemming (misschien meer dan eens) en wil je misschien ook vliegtickets en hotels voor jullie en/of eventuele gasten opnemen in jullie budget. Als je niet tevreden bent met de lokale pro’s, zoals de fotograafopties, moet je misschien iemand binnen laten vliegen waardoor je ook extra kosten betaald. De meeste bestemmingsaangelegenheden duren over het algemeen twee of meer dagen, wat betekent dat je gasten zult ontvangen en een paar feestjes (aankomst feest, welkomstborrel, afscheidsbbq, zult houden. Houd er rekening mee dat je misschien voor sommige van je gasten moet betalen voor de reis of verblijft (zoals je beste vriend en eerste bruidsmeisje die enorme studieschulden hebben). Kortom: maak een realistisch budget dat extra kosten met zich meebrengt.

Als jullie van plan zijn om jullie bruiloft op een buitenlandse bestemming te iverenen, geef je gasten dan ruim van tevoren de benodigde informatie. Verstuur een save-the-date zodra je details hebt, maar idealiter 8 tot 10 maanden voordat je ‘I do, Si of Iya’ zegt. Je familie en vrienden moeten verlof regelen, reisplannen in orde maken en eventueel kinderopvang regelen als hun kleintjes niet zijn uitgenodigd.

Weddingplanner

Als je een bruiloft ver van huis organiseert, moet je ten minste een deel van de planning aan iemand anders toevertrouwen. Een weddingplanner kan de last dragen van het onderzoeken en beveiligen van lokale professionals (dit is vooral handig als er een taalbarrière is), omgaan met logistiek (zoals tentverhuur) en omgaan met last-minute problemen die zich kunnen voordoen in de weken voorafgaand aan de huwelijk. Een weddingplanner kan ook achter de schermen helpen, zoals dingen kopen voor uw welkomstpakketjes of activiteiten regelen voor gasten. Overweeg iemand in de buurt aan te nemen (sommige resortpakketten bevatten een bruiloftscoördinator); ze zullen goed bekend zijn met de bestemming en relaties hebben met andere bruiloftsprofessionals. Als je besluit om een ??weddingplanner van thuis te gebruiken, zorg er dan voor dat ze ervaring hebben met het plannen van bruiloften zoals die van jou, en overleg vooraf of hun reis- en verblijfkosten zijn opgenomen in de offerte.

Tenzij je een pakkethuwelijk kunt afnemen, moet je een aantal beslissingen nemen, zoals het uitkiezen van bloemen en het bepalen van het menu. Als je naar de bestemming kunt reizen, breng dan de keuzes in kaart die je moet maken en kom voorbereidingen treffen om een ??heleboel van je taken uit je lijst af te strepen tijdens je bezoek. Maak zo veel mogelijk afspraken per e-mail of telefoon, zodat je je tijdens je bezoek kunt concentreren op persoonlijke beslissingen, zoals het proeven van de taart.

Trouwen voor de wet

Je wilt dat je huwelijk wettelijk erkend wordt (dat is het hele punt van de dag immers) dus neem de nodige stappen om te zorgen dat je dit officieel geregeld kan worden. Sommige bestemmingen hebben een ingezetenschapsvereiste, wat betekent dat je een aantal dagen voorafgaand aan je ceremonie in het land moet zijn. Als het bijna onmogelijk is om het op de door jullie gekozen bestemming te doen, overweeg dan om wettelijk te worden verbonden voordat jullie op reis gaan. Op die manier is de trouwdag voor jullie en jullie gasten, maar het lijdt geen twijfel dat jullie na de ceremonie in de echt zijn verbonden.

Het is essentieel om te denken aan het onverwachte bij het plannen van een destination wedding. Praat met jullie weddingplanner of locatie over bijvoorbeeld de verlichting, geluid, aantal uren zon enz. Als de receptie buitenshuis is, heb je een back-up nodig voor als de zon ondergaat (en ook voor de veiligheid). Denk aan het rijgen van marktlichten of het toevoegen van een romantische sfeer met honderden kaarsen. En terwijl de golven vredig zijn, willen jullie gasten wel jullie geloften horen. Overweeg daarom microfoons en zorg ervoor dat de DJ of band genoeg apparatuur (en stroom) heeft om ook de hele nacht te entertainen.

‘Mañana, mañana’

Dit is cruciaal.. Weddingplanning vereist geduld, vooral als je het op een onbekende plek doet. Als je van plan bent om op een tropische plek te trouwen, denk er dan aan dat je misschien te maken hebt met ‘eilandtijd’. Het kan daarom zijn dat een professional een veel te relaxte houding heeft, maar dat hoeft geen geval van incompetentie te zijn. Ga niet zelf micromanagen, want als dit een echte professional is, dat weet hij/zij echt wel wat hij doet. Zorg daarom dat je vooraf de recenties hebt gelezen en je goede afspraken hebt gemaakt.

Jullie gasten

Jullie vrienden en familie willen graag deze belangrijke dag met jullie vieren, maar doe het rustig aan. Je vraagt ze al om te reizen, dus maak dit zo eenvoudig mogelijk. Maak bijvoorbeeld een website met de belangrijke details – hoe kom je daar, waar te blijven, de evenementen van het weekend – en denk dan aan de extra’s. Als jullie eerder naar de bestemming zijn gereisd, geef hen dan insider-informatie, zoals wat er te doen is of waar ze hun boodschappen kunnen doen.
Vergeet niet om suggesties te doen over wat jullie gasten zouden kunnen dragen, met name in verband met het weer. Als je gaat trouwen op een tropische bestemming, blijf dan uit de buurt van dikke stoffen zoals wol of satijn. En als jullie trouwen op het strand, worden hakken misschien afgeraden.

Het kan moeilijk zijn om al jullie gasten persoonlijk te verwelkomen bij aankomst, omdat ze waarschijnlijk verschillende reisroutes hebben, maar ook zonder jullie aanwezigheid kun je ze een welkom geven. Stel bijvoorbeeld een fantastisch welkomstpakket samen boordevol traktaties en benodigdheden, zoals zonnebrandcrème en pijnstillers. Overweeg toevoeging van regionale specialiteiten en een lijst met leuke restaurants of bars. En vergeet natuurlijk niet een welkomstbrief waarin je de gasten vertelt hoe blij je bent om jullie huwelijk met hun te laten en hoe dankbaar je bent dat ze helemaal voor jullie naar deze bestemming zijn gekomen.

Maak optimaal gebruik van jullie tijd met jullie vrienden en familie. Denk aan het aftrappen van het feest door een welkomstborrel met een lokaal slokje en enkele lichte regionale hapjes. Als jullie van plan zijn om na de receptie een repetitiediner of een gezamenlijk ontbijt de volgende dag te organiseren, nodig dan al uw gasten uit. Maak tijdens de trouwdag(en) een moment om jullie gasten persoonlijk te bedanken voor hun reis om jullie bruiloft met jullie te vieren. Wanneer jullie naar huis terugkeren, bedank iedereen dan opnieuw met een handgeschreven kaartje. Sommige gasten zullen geschenken geven, maar onthoud dat hun aanwezigheid bij uw huwelijk ook een geschenk was.