BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Wat zijn de kosten van een weddingplanner?

door | apr 25, 2022 | Blogs, Weddingplanner | 0 Reacties

Het inhuren van een weddingplanner kost geld. Maar hoeveel? De kosten van een weddingplanner verschilt per weddingplanner en de dienst die je afneemt. Sommigen werken met een vast uurtarief, de anderen bieden een totaalpakket, een percentage van het bruiloftsbudget of je huurt weddingplanner voor één dag. Een gemiddelde bruiloft kost ongeveer 70 uur aan werk als de weddingplanner alles organiseert en kost gemiddeld €2.000.

Een professionele weddingplanner maakt standaard kosten zoals aanschaf van elektronica (laptop/printer/specifieke planningstools), verzekeringen, heeft vaak meerdere abonnementen op huwelijkstijdschriften en gaat vaak op trainingen om van de laatste huwelijkstrends op de hoogte te zijn, zijn vaak lid van een beroepsvereniging, maken reiskosten en hebben een btw-afdracht. Dit zijn kosten die ze al maken zonder dat ze een enkele opdracht hebben. Een deel hiervan vind je dan ook terug in de prijs.

Hieronder zijn de verschillende manieren van betalingen aan weddingplanners in kaart gebracht.

Kosten weddingplanner: vast uurtarief

Wanneer je een weddingplanner inhuurt met een vast uurtarief maakt het niet uit waar je ze voor inschakelt, ze factureren de gewerkte uren. Praktijk wijst wel uit dat als je iemand je totale bruiloft wilt laten organiseren, je beter niet met een uurtarief kunt werken. Een uurtarief ligt vaak veel hoger dan het gemiddelde tarief van een totaalpakket.

Tijdsverdeling

De tijdsverdeling van een weddingplanner die werkt met een vast uurtarief zijn heel verschillend en hangt volledig af van hoeveel uur het bruidspaar ze inhuurt. Dit kan echt variëren van alleen een gezamenlijke brainstrom (2 uur) tot het organiseren van A tot Z (70 uur).

Kosten

Het uurtarief waar een weddingplanner met een vast uurtarief mee werkt ligt ongeveer tussen de € 40 en €90 per uur. Vaak kun je wel een kortingsprijs afspreken als het aantal uur blijft oplopen of je kunt overgaan door een totaalprijs af te spreken.

Kosten weddingplanner: totaalpakket

Een weddingplanner die een totaalpakket aanbiedt heeft vaak goed contact met bepaalde leveranciers waardoor zij vaste kortingen krijgen. In sommige gevallen kan je weddingplanner zichzelf qua planningswerkzaamheden terugverdienen omdat je zo veel korting op onderdelen krijgt zoals bloemen, kleding, locatie, catering, drukwerk enz. Hierdoor kan het wel zo zijn dat er geen andere mogelijkheden zijn dan de gegeven opties. De keuzemogelijkheden bij bijvoorbeeld bloemen zijn dan bijvoorbeeld:

o   Budget bruidsboeket t.w.v. €100,00
o   Luxe bruidsboeket t.w.v. €175,00
o   Corsages per stuk €10,00
o   Tafelstukken per stuk € €100,00

De weddingplanner heeft de prijsafspraken met de leveranciers al gemaakt.

Met name bij buitenlandse bruiloften / destination weddings wordt er gebruik gemaakt van een totaalpakket. Dan ben je vaak niet in de gelegenheid om bijvoorbeeld langs een bloemist te gaan voor de verschillende opties en op deze manier weet je vooraf precies wat je bruiloft gaat kosten.

Tijdverdeling

De tijd die een weddingplanner met een totaalpakket in jouw bruiloft steekt, ligt iets lager dan wanneer een percentage van het bruiloftsbudget wordt gebruikt. Dit is omdat de weddingplanner de prijsafspraken met de leveranciers al heeft gemaakt, alleen de hoeveelheden kun je dan aangeven. Natuurlijk komen alle planningswerkzaamheden, contacten met leveranciers, bezoeken van locaties enz. er nog bij. De gemiddelde tijdsbesteding van een weddingplanner die een totaalpakket biedt is ongeveer 40 uur.

Kosten

De kosten die een weddingplanner berekent die een totaalpakket biedt, verschillen vaak per pakket. Deze variëren gemiddeld tussen de €1.250 en €1.750.

Kosten weddingplanner: percentage van bruiloftsbudget

Sommige weddingplanners berekenen hun kosten door een percentage van het totale bruiloftsbudget te rekenen. De percentages liggen gemiddeld tussen de 10 % en 15 %.

Jullie bruiloft wordt volledig op maat gemaakt.

Tijdsverdeling

De weddingplanner organiseert in dit geval de bruiloft van A tot Z. Zij inventariseert jullie wensen en werkt dit voor jullie uit. Bij deze vorm van weddingplanning wordt jullie bruiloft volledig op maat gemaakt.

Kosten

Wanneer je bruiloft bijvoorbeeld €20.000 kost, liggen de kosten voor de weddingplanner tussen de €2.000 en €3.000. Dat is veel geld, maar als je een weddingplanner met een vast uurtarief inhuurt en die 70 uur voor je laat werken, kan dat je ruim het dubbele kosten.

In het geval van het factureren van een percentage van het bruiloftsbudget kan er ook een minimaal bedrag worden afgesproken. Wanneer je maar een klein budget hebt is het voor een weddingplanner niet rendabel om de opdracht aan te nemen en willen ze zichzelf verzekeren van inkomsten.

Het nadeel van deze vorm is dat hoe duurder je bruiloft wordt, hoe meer geld je betaalt aan je weddingplanner.

Kosten weddingplanner: weddingplanner voor één dag (professionele ceremoniemeester)

Wanneer je een weddingplanner inhuurt alleen op je trouwdag (de professionele ceremoniemeester) dan regel je alles zelf en zorgt de ceremoniemeester ervoor dat alles die dag goed verloopt. Weddingplanner voor één dag is niet letterlijk één dag, er gaan namelijk wel voorbereidingen aan vooraf. De weddingplanner voor één dag kijkt objectief naar jullie trouwdag en heeft ervaring met het voorkomen of oplossen van eventuele problemen. Door gebruik te maken van een weddingplanner voor één dag, kun je zelf alles vooraf organiseren en voorbereiden voor je trouwdag. Doordat je niet een vriend(in), familielid of kennis hoeft te vragen als ceremoniemeester, die daardoor niet optimaal kan genieten en constant alert moet zijn, kan iedereen zorgeloos genieten van jullie prachtige dag.

Tijdsverdeling

De weddingplanner voor één dag is aanwezig op jullie volledige trouwdag, is aanspreekpunt voor alle gasten, leidt de dag in goede banen en is gastvrouw gedurende de dag (gemiddeld 14 uur), voert een of twee voorgesprekken met jullie (tussen de 4 en 8 uur), bezoekt de locaties vooraf, maakt een eigen draaiboek en belt/spreekt alle leveranciers om de gemaakte afspraken door te nemen (8 uur).

Kosten

De kosten voor een weddingplanner voor één dag / professionele ceremoniemeester liggen, afhankelijk van het bedrijf en wensen van de klant, ergens tussen de € 900 – €1300.

Conclusie

Alle weddingplanners kosten geld, afhankelijk van hetgeen je aan ze vraagt. Denk er over na of je een weddingplanner inhuurt, en let daarbij op deze voordelen:

  • Een weddingplanner heeft ervaring in de branche, weet wat je beter wel of niet kan doen.
  • Een weddingplanner heeft een eigen netwerk en jij hoeft je niet suf te zoeken.
  • Een weddingplanner is een professional en handelt eventuele problemen in een handomdraai om.
  • Je hebt zelf geen stress.
  • Geen enkele gast hoeft iets van de bruiloft te missen.
  • Je bespaart tijd omdat je werkzaamheden uit handen geeft. Jouw eigen tijd is natuurlijk ook niet gratis.
  • Levert kostenbesparing vanwege kortingspercentages die de weddingplanners krijgen bij leveranciers.

Op zoek naar leuke boekjes waarin je zelf je eigen bruiloft kunt plannen? Wij hebben –> hier <– de leukste onder elkaar gezet.

Wil je juist weten hoeveel geld je cadeau geeft op een bruiloft? Daar hebben we een leidraad van voor je gemaakt. Je leest het in de blog ‘Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft‘?