Een bekende als trouwambtenaar vragen

Een bekende als trouwambtenaar vragen

Een bekende als trouwambtenaar vragen

 

Wil je een bekende vragen om jullie trouwambtenaar te worden? Misschien je zus, schoonvader of buurvrouw? Dat kan! En daar hoef je zelf niet eens zo veel voor te doen.

De eisen aan een zelfstandig trouwambtenaar zijn:

  • is minimaal 18 jaar
  • staat niet onder curatele
  • is door het bruidspaar gevraagd om als trouwambtenaar op te treden

 

De stappen om zelf een trouwambtenaar te kiezen

Stap 1:

Jullie geven aan bij de gemeente waarin jullie gaan trouwen dat jullie een bekende als trouwambtenaar willen hebben. Dit kunnen jullie doen door een aanvraag in te dienen bij de gemeente voor een ‘trouwambtenaar voor één dag’, oftewel alleen voor het betreffende huwelijk.

Let op!:

  • Aan deze aanvraag zijn (extra) kosten verbonden. Het verschilt per gemeente hoe deze aanvraag loopt en wat de kosten hiervoor zijn.
  • Het is noodzakelijk dat de trouwdatum en locatie al vast staan bij de aanvraag.
  • In de meeste gevallen wordt er naast een geldig legitimatiebewijs ook gevraagd om een VOG en een origineel uittreksel uit de basisregistratie personen van de persoon die jullie als trouwambtenaar willen.
  • Het kan zijn dat de gemeente de eis stelt om bijvoorbeeld 3 of 4 maanden vóór het huwelijk de aanvraag te doen voor een zelfstandig trouwambtenaar.

Stap 2:

Jullie aanvraag wordt waarschijnlijk goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders van de betreffende gemeente. De persoon die jullie hebben gevraagd, wordt benoemd tot trouwambtenaar voor één dag.

Stap 3:

Na deze benoeming moet jullie trouwambtenaar nog beëdigd worden bij de rechtbank. Afdeling Burgerzaken van de betreffende gemeente regelt deze afspraak. Jullie aanstaande trouwambtenaar krijgt dan een brief thuisgestuurd met daarop een datum waarop hij/zij bij de rechtbank moet verschijnen. De beëdiging duurt maar 5 minuten, maar is noodzakelijk om een huwelijk te voltrekken.

Stap 4:

Nu komt het moeilijkste: voorbereiden van de huwelijksvoltrekking en de speech!

Je bent nu bevoegd, en dan?

Voor het voltrekken van een huwelijk zijn er verplichte wettelijke onderdelen. Om zeker te weten dat de zelfstandig trouwambtenaar het huwelijk rechtsgeldig voltrekt, is het aan te raden om hier een cursus voor te volgen. Het verschilt per gemeente of deze cursus wel of geen verplichting is.

 

Ervaring?

Wil jij dat een bekende jullie trouwt als zelfstandig trouwambtenaar? Of zijn jullie al getrouwd door een bekende? Dan plaatsen wij heel graag jullie verhaal op onze website. Neem dan contact met ons op!