BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Hoe schrijf je huwelijksgeloften?

door | mrt 31, 2020 | Blogs, Trouwambtenaar | 0 Reacties

Huwelijksgeloften zijn de beloften die het bruidspaar uitspreekt tijdens de huwelijksceremonie. De ambtenaar kan een “standaard” tekst gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen geloften te schrijven en aan elkaar te vertellen. Maar waar begin je als je je huwelijksgeloften zelf wilt schrijven? Wij geven je een stappenplan en tips die je kunnen helpen.

Door persoonlijke huwelijksgeloften te schrijven, kun je de ceremonie personaliseren. Je vertelt dan in het bijzijn van jullie gasten waarom jullie trouwen en welke beloftes jullie maken. Elke liefde is uniek. Je kunt je geloften daarom volledig aanpassen tot een tekst die bij jullie past.

Huwelijksgeloften stap voor stap schrijven

Het schrijven van gedenkwaardige huwelijksgeloften heeft alles te maken met spreken vanuit het hart en je gevoelens op papier zetten, maar dat is zeker niet makkelijk! Om het je iets makkelijker te maken, hebben we hieronder een stappenplan opgesteld die je kunt volgen bij het schrijven van huwelijksgeloften. Dit kan je helpen om de perfecte woorden te vinden en te voorkomen dat je er niet uit komt:

1. Begin met een verklaring over wie deze persoon voor jou is. Je beste vriend, je geliefde, je reismaatje, je partner in crime, of je alles.

2. Ga verder door te zeggen wat je leuk vindt aan je partner. Hoe zit het met deze persoon waardoor je voor altijd belooft? Wanneer wist je dat je verliefd was? Wat mis je als je niet bij elkaar in de buurt bent? Als je al je ideeën en alle dingen die je leuk vindt aan deze persoon opschrijft, kan het gemakkelijker worden om je gedachten onder elkaar te zetten, een thema te vinden en je te concentreren op een paar woorden die er echt uitspringen. Maak je geen zorgen dat je iets vergeet. Als je elk klein ding zou zeggen, zou je ceremonie wel heel lang duren.

3. Gebruik een verhaal om jullie liefde tot leven te brengen. Dit is een geweldig moment om een verhaal te vertellen of een anekdote te gebruiken om jullie liefde te omschrijven. Een persoonlijk verhaal is onvergetelijk en geeft je gasten een intieme blik in je liefde voor elkaar.

4. Leg precies uit wat u belooft. Doe beloften aan je partner en beloof dat je je eraan houdt. Zoals: ‘Ik beloof je altijd te steunen’ of ‘Ik beloof je nooit de dekens te stelen, tenzij jij ze helemaal hebt gepakt’. Noem specifieke manieren waarop jij jullie liefde laat zien op romantische manieren, grappige manieren en manieren die alleen jullie beiden zouden kunnen begrijpen.

5. Noem specifieke dingen die jullie samen zullen doen. Vervolg dit deel van je geloften door de specifieke dingen te noemen die je samen zult bereiken. Gebruik uitdrukkingen als: ‘Met jou..’, ‘Ik zal..’ en ‘Samen..’.

6. Vergeet niet toe te voegen dat je er ook bent als het moeilijk wordt, dus ook bij ziekte en gezondheid.

7. Sluit je geloften af met een blik op de toekomst. Denk na over jullie doelen, ambities en toekomst. Zal jullie liefde jullie helpen voor de manier waarop jullie je kinderen opvoeden, in de reizen die jullie samen gaan maken? Waar kijk je naar uit om te delen met deze speciale persoon.

8. Beëindig uw geloften met een laatste belofte, de belofte van eeuwig, voor altijd, tot de dood jullie scheidt.

Tips voor het schrijven van huwelijksgeloften

Maak je geen zorgen als je problemen hebt met het stappenplan. Houd de volgende tips in gedachten voor het schrijven van je huwelijksgeloften terwijl je het stappenplan doorloopt:

 • Begin vroeg. Begin vroeg met het opstellen van je geloften, zodat je genoeg tijd hebt om inspiratie op te doen, uit te stellen en te genieten van het bedenken van alle redenen die je zegt: “Ik, doe!”
 • Praat met je verloofde over je geloften. Je wilt het eindproduct natuurlijk geheim houden en je aanstaande verrassen op je trouwdag. Hoewel, het kan je helpen om als jij en je partner het eens zijn over een bepaalde stijl, indeling of toon voor je geloften. Want stel nou dat de ene een hele grappige heeft waar iedereen om moet lachen en de andere een serieuze en romantische tekst heeft? Sommige stellen besluiten zelfs om hun geloften voor de trouwdag met elkaar te delen. Je kunt ook 1 iemand in vertrouwen nemen die jullie beiden geloften vooraf alvast doorleest om te kijken of deze bij elkaar passen. Jullie mogen samen beslissen wat jullie voorkeur heeft!
 • Omring jezelf met herinneringen. Of het nu gaat om oude foto’s, je eerste app’je naar elkaar of andere speciale herinneringen. Iets dat je herinnert aan alle momenten die jullie met elkaar hebben gedeeld. Dit kan je inspiratie geven om met het stappenplan aan de slag te gaan.
 • Maak een lijst. Wanneer je voor het eerst gaat zitten om je geloften te schrijven, hoef je niet gelijk hele zinnen te schrijven. Schrijf in steekwoorden alles op wat in je opkomt. Die zinnen komen later wel.
 • Als je vastloopt, beantwoord dan een paar vragen over je relatie.
  1. Waarom besloot je te trouwen?
  2. Wat dacht je toen je hem / haar voor het eerst zag?
  3. Wanneer wist je dat je verliefd was?
  4. Wat heb je nu dat je niet had voordat je elkaar ontmoette?
  5. Hoe heeft zij / hij jouw kijk op de wereld veranderd?
  6. Wat mis je als je niet bij elkaar bent?
  7. Welke moeilijke tijden heb je samen meegemaakt?
  8. Wat maakt je relatie leuk?
 • Raak geïnspireerd. Je kunt verschillende voorbeelden van huwelijksgeloften bekijken, waaronder de voorbeelden uit de blog Voorbeeld huwelijksgeloften. Je kunt je ook laten inspireren door je favoriete dichters, auteurs en romantische films. Als je eenmaal een paar ideeën hebt gevonden die je leuk vindt, probeer dit te verwoorden en je hebt een deel van je gelofte!
 • Vermijd iets te persoonlijk of beschamend. Je wilt dat je gasten kunnen volgen wat je zegt en deel uitmaken van dit speciale moment. Dus wijd over bepaalde onderwerpen niet teveel uit. Je kunt ook een vriend je geloften voorlezen en vragen of hij het begrijpt.
 • Neem een pauze. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dan heb je even pauze nodig en kan je er gewoon volgende dag mee verder gaan. Dus: als je een pauze nodig hebt, neem er dan een. Dit is de reden dat je er vroeg mee bent begonnen.

Meer inspiratie nodig? Lees hier over Voorbeeld huwelijksgeloften of grappige huwelijksgeloften.