BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Etiquette en gewoontes bij het trouwen

door | apr 27, 2022 | Blogs, Gast | 0 Reacties

Benieuwd naar de etiquette bij het trouwen? BrideSide heeft ze voor je uitgezocht! Je leest ze hieronder.

Wie moet als eerste op de hoogte zijn van jullie verloving?

Heb je thuiswonende kinderen? Vertel het hun dan als eerste. Daarna volgen jullie eerstegraads familieleden: kinderen (wellicht tegelijk met schoonzoons en schoondochters), ouders en schoonouders. Is iedereen op de hoogte? Ga dan door naar de tweedegraads familieleden: grootouders, broers, zussen, schoonzussen en zwagers. Vaak worden hierna de beste vrienden geïnformeerd. Tot slot volgen de derdegraads familieleden: ooms, tantes, neven, nichten en overige vrienden.

Vermijd het versturen van nieuws (inclusief foto’s) naar sociale netwerken voordat je de belangrijkste personen persoonlijk hebt geïnformeerd!

Neem je een cadeau mee naar een verlovingsfeest?

Traditioneel werden er geen geschenken verwacht op het verlovingsfeest, maar tegenwoordig zie je steeds vaker van wel. Met name koppels die nog niet samenwonen, maken hiervan gebruik. Let daarom goed op de uitnodiging, hierop staat ongetwijfeld een hint voor een cadeautip. Wordt er om een envelopje gevraagd? Lees dan de blog ‘Hoeveel geld geef je cadeau op een bruiloft‘?

Wie loopt met mij door het gangpad?

Vroeger werden de dochters gezien als ‘bezit’ en omdat het huwelijk een zakelijke aangelegenheid was, waarbij de dochter werd ‘geruild’ voor geld of status, liep de vader mee door het gangpad om de ruil af te ronden. Gelukkig is dat lang geleden, maar de tradities houdt stand. Inmiddels staat het weggeven van de bruid door de vader voor het loslaten en het overdragen aan de bruidegom.

Ookal leidt de vader van de bruid haar traditioneel gezien door het gangpad, kunt je natuurlijk iedereen die belangrijk voor je is – moeder of stiefvader, broer of zus – met je mee laten lopen. Je kunt natuurlijk ook aan beide zijden personen hebben die jou begeleiden, of je kunt alleen gaan.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn gasten laten weten of ze komen?

Geef gasten ten minste 15 dagen tussen de aankomst van de uitnodiging en de deadline van de RSVP (laten weten of je komt). Het kan helpen door vooraf gestempelde RSVP-kaarten bij te voegen of een e-mailadres zodat gasten hopelijk sneller reageren.

Als ik weet dat iemand niet aanwezig kan zijn, moet ik dan toch een uitnodiging sturen?

Nee, als je vooraf weet dat iemand niet aanwezig kan zijn, stuur je geen uitnodiging. Wanneer je namelijk een uitnodiging stuurt, kan dit overkomen op de ander alsof je een geschenk verwacht en met dat idee verstuur je je uitnodiging niet. Wil je toch graag een uitnodiging sturen, stop er dan een briefje bij waarin staat dat je weet dat ze verhinderd zijn en je de kaart alleen als aandenken stuurt.

Wat zijn mijn plichten als bruidsmeisje?

Bruidsmeisjes helpen over het algemeen bij het plannen van de bruiloft door bijvoorbeeld de bruid te helpen bij het kiezen van haar jurk, kapsel, make-up enz. Hoewel het vaak logisch is voor bruidsmeisjes om het vrijgezellenfeest te organiseren, kan het zijn dat de bruid iemand anders voor de taak heeft aangesteld. Tijdens het huwelijksfeest helpen de bruidsmeisjes het kersverse echtpaar met kleine details om de dag soepel laten verlopen.

Wie verzorgt het vrijgezellenfeest?

Iedereen van de bruidsmeisjes tot de moeder van de bruid tot de moeder van de bruidegom kan een vrijgezellenfeest organiseren. Tegenwoordig zie je vaker dat de bruid iemand hiervoor aanwijst. Zorg bij het organiseren van een vrijgezellenfeest er wel voor dat je bij de aanstaande bruid navraagt wie ze allemaal uitgenodigd wil zien. Alle gasten op het vrijgezellenfeest dienen ook uitgenodigd te worden op de bruiloft.

Kan ik de bruidstaart overslaan?

Er zijn bepaalde tradities, zoals het snijden van de bruidstaart, die mogen worden weggelaten. In plaats van taart, kun je kiezen voor iets dat meer bij jullie past zoals een snoep-buffet en chocoladefontein. Het is aan jou.

Is het toegestaan om foto’s te maken en op social media te delen tijdens de bruiloft?

Nee, absoluut niet! Het is aan het bruidspaar om als eerste een bericht of foto te delen op social media van de bruiloft. Pas vanaf het moment dat zij iets hebben gedeeld, mag jij ook iets delen. Niet eerder, behalve als het bruidspaar hier natuurlijk om heeft gevraagd.

Hoeveel moet ik besteden aan een huwelijksgeschenk?

Er is geen minimum of maximum. Bij het kopen van een huwelijkscadeau moet je twee dingen overwegen: je persoonlijke budget en je relatie met het paar. Besteed een bedrag wat je jezelf kunt veroorloven en waar je je comfortabel bij voelt. Wees niet bang om af te wijken van het register als dat nodig is.

Lees ook: 5x origineel cadeau voor het bruidspaar

Moet ik iemand uitnodigen waar ik terloops de bruiloft aan heb genoemd?

Praten over de bruiloft is oké, maar nodig op deze manier geen gasten uit, tenzij je zeker weet dat een formele uitnodiging volgt. Het is zeer onbeleefd om iemand terloops uit de nodigen maar uiteindelijk geen formele uitnodiging te versturen. Wanneer iemand vist naar een uitnodiging, kun je het beste de vraag ontwijken door te zeggen dat je de gastenlijst nog niet hebt gemaakt.

Ik betaal zelf voor de bruiloft, hoe kan ik mijn ouders vertellen dat ik bepaalde mensen niet wil uitnodigen?

Het is jouw bruiloft dus jij nodigt uit wie jij hierbij aanwezig wilt hebben. Wees hier duidelijk over tegen jouw ouders zodat zij geen andere verwachtingen hebben.

Zal ik al mijn collega’s uitnodigen?

Je hoeft niet iedereen met wie je werkt uit te nodigen, maar probeer een logische scheidslijn te kiezen, zoals je afdeling of team, zodat mensen zich niet buitengesloten voelen. Behandel alle uitgenodigde collega’s zoals je vrienden zou doen en nodig hen uit buiten het werk. Mail uitnodigingen naar hun thuisadressen en bespreek trouwplannen buiten het kantoor.

Kan ik mijn bruidsmeisjes vertellen wat voor vrijgezellenfeest ik wil?

Het is een goed idee om je vrijgezellenfeest enigszins te bespreken met bruidsmeisjes – of wie dan ook – maar vermijd eisen, met name iets over het budget omdat je natuurlijk niemand op kosten wilt jagen. Gebruik deze mogelijkheid om aan te geven wat je absoluut niet wilt en waar je bang voor bent. Geef de bedenkers van je vrijgezellenfeest daarna wel de ruimte om zelf iets te verzinnen.

Hoe ga ik om met gasten die vragen om kinderen mee te nemen, nadat we het duidelijk hebben gemaakt dat ze niet zijn uitgenodigd?

Je moet dit in de kiem smoren. Bel de gast (zelfs als ze contact met je hebben opgenomen via een ander medium, zoals e-mail) en vriendelijk, maar leg duidelijk uit dat de uitnodiging alleen voor volwassenen was en dat je hoopt dat ze nog steeds aanwezig kunnen zijn. Maak geen uitzonderingen – het is niet eerlijk voor andere gasten die uw wensen respecteren. Je kunt het bloemenmeisje en de ringdrager echter uitnodigen zonder hypocriet te zijn.

Na hoe lang moet ik een bedankbriefje sturen?

Hoewel het het beste is om zo snel mogelijk een bedankbriefje te sturen, heb je ongeveer drie maanden om je dankbaarheid uit te spreken. Als het tijdskader van drie maanden verstreken is, stuur dan eventuele aanhoudende dankbetuigingen zo snel mogelijk. Het verzenden van een e-mail of een algemene dank op sociale media, uw trouwwebsite of ergens anders, is geen vervanging voor een handgeschreven notitie.

Lees