BrideSide Blog

Tips & cadeaus voor jouw bruiloft

Wat is een corsage

door | apr 22, 2020 | Blogs, Strooimandjes en strooibloemen | 0 Reacties

Een corsage is een klein bloemstukje dat je (op je borst of om je pols) draagt op een bruiloft. Een corsage bestaat uit een aantal bloemen en wat groen en wordt bevestigd met een veiligheidsspeldje, magneet of strikje.

Een corsage dragen is een oude traditie. Vroeger, in de tijd van onze ouders en grootouders, nam een man een corsage mee voor een vrouw als hij haar mee uit nam. Bloemen werden altijd al gebruikt als symbool voor een feestelijke dag.

Wie draagt een corsage?

Je kunt zelf kiezen wie je van een corsage voorziet. Meestal betreft dit alleen de getuigen, ouders van het bruidspaar bruidsmeisjes en -jonkers en/of de daggasten. Je kunt ook al je gasten van een corsage voorzien, maar dit is ongetwijfeld een dure optie. Gebruikelijk is dat de naaste familie een corsage draagt. Deze personen worden door de andere gasten herkent en kunnen gefeliciteerd worden.

Hoe draag je een corsage?

Dit is bij mannen en vrouwen verschillend. Wel wordt de corsage bij beide geslachten aan de linkerkant gedragen.

Corsage bij vrouwen

Vrouwen dragen de corsage hoog op de borst, dicht bij de schouder. Bij dames kijkt de bloem naar beneden en wijst het steeltje omhoog. Ook wel “op zijn kop” genoemd. De corsage van de vrouw is vaak zwaarder dan die van de man, daarom wijzen de bloemen naar beneden, anders zou hij omklappen. Omdat dames het vaak zonde van de outfit vinden, wordt er ook veel gebruik gemaakt van een polscorsage. De bloemen worden dan vastgemaakt op een band of lint die de dames om hun pols kunnen dragen.

Corsage bij mannen

Mannen dragen de corsage vaak in of op het knoopsgat van het revers. Bij de heren kijkt de bloem omhoog en wijst het steeltje omlaag. Vroeger bestond de corsage van de man maar uit 1 bloem die gemakkelijk paste door het knoopsgat. Daarom wijst deze bloem omhoog. Wist je dat de corsage van de bruidegom altijd iets groter is dan die van de rest van de gasten?

Soorten corsages

Voor een corsage kan je kiezen uit ontelbaar veel soorten bloemen en groen. Vaak wordt deze afgestemd op het bruidsboeket en de overige decoratiebloemen. Tegenwoordig zie je ook veel verschillende materialen als corsage; bloemen, nepbloemen, schelpen, wol, maar ook van papier of hout.