Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: Marry van’ t Zelfde

Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: Marry van’ t Zelfde

Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: Marry van’ t Zelfde

 

We waren benieuwd hoe een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand haar werk vindt. Lees hieronder het verhaal van Marry, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand bij Gemeente Ridderkerk. Ze noemen dit dus ook afgekort wel babs….wat Marry dan weer vertaalt voor haarzelf als ‘Bijzonder Artiest van de Burgerlijke Stand’.

 

Over Marry:

Als moeder van 3 bijzondere zonen voel ik mij al een gelukkig mens. Naast het zorgen voor mijn kanjers mag ik ook graag wandelen. Dit doe ik het liefst tussen het beton van de winkelstraten al dan niet in gezelschap van 1 van mijn geweldige vriendinnen. Ook lees ik graag en dan het liefst psychologische thrillers. Buiten het trouwambtenaar zijn voor de gemeente Ridderkerk ben ik ook fulltime werkzaam als directiesecretaresse/projectondersteuner bij het domein Beheer en Onderhoud van de BAR organisatie. (Gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk). Ook ben ik sinds 2016 als freelancer begonnen als uitvaartspreekster. Duiken doe ik ook graag maar momenteel beperkt zich dat tot duiken in mijn bed in de avond.

Lees het profiel van Marry op haar eigen blogspot hier.

 

Waarom ben je buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand geworden?

Inmiddels 20 jaar geleden was ik thuismoeder en wilde toch iets gaan doen. In die tijd trouwde mijn broer en ik vond het zo’n slechte ceremonie! Het is een heel belangrijk moment voor het bruidspaar en de ambtenaar is hier verantwoordelijk voor. Ik riep na die dag daarom heel hard dat ik dit beter zou kunnen. Per toeval stond er niet lang na die bruiloft een advertentie in de krant dat er een trouwambtenaar werd gezocht in mijn gemeente. Ik heb gereageerd op deze advertentie en ik werd uitgenodigd voor een eerste gesprek. Voor het gesprek werd een uur uitgetrokken en ik zou daarna nog een tweede selectiegesprek moeten doen. Daarna zouden zij beslissen of ik wel of niet aangenomen zou worden. Bij het eerste gesprek was een selectiecommissie aanwezig en ik stond na 20 minuten al buiten, dat leek geen goed teken. Maar ik was nog maar net thuis en de telefoon ging: ik was aangenomen, zelfs zonder tweede selectiegesprek.

 

Heb je een opleiding hiervoor moeten volgen?

Er was geen boekje, opleiding of cursus die ik kon volgen om erachter te komen hoe ik het verbinden van huwelijken moest doen. De tip werd gegeven om te kijken en luisteren bij collega’s hoe zij dit deden zodat ik ideeën op kon doen.

De eerste keer dat ik bij een huwelijk aanwezig was die een van mijn nieuwe collega’s voltrok, moest ik al huilen op het moment dat de bruid binnenkwam. Ik dacht nog dat dat aan de “nieuwigheid” lag. Maar, bij het tweede huwelijk ging ik wéér! Ik begon toen echt te denken dat dit geen beroep voor mij was. Daarna heb ik toch nog een aantal andere huwelijken bijgewoond en gelukkig ging het steeds beter.

Het eerste huwelijk dat ik zelf mocht verbinden was zo bijzonder! Dit aanstaand bruidspaar had mij gekozen om dit belangrijke moment voor hun te leiden. Dit was in 1999 en ik was al een aantal maanden zwanger. Toen ik op huisbezoek ging om kennis te maken, bleek de aanstaande bruid ook zwanger te zijn en bleken we ook nog op dezelfde dag uitgerekend te zijn. We hadden een heel gezellig gesprek. En het was een paar dagen later een geweldige dag!

 

Wat doe jij precies als je een huwelijk verbindt?

Verzoek voor een huwelijk

Ik krijg van afdeling Burgerzaken een verzoek voor een huwelijk toegestuurd. Ik kan deze dan weigeren of accepteren. Wanneer ik een verzoek weiger, is dat eigenlijk alleen wanneer ik niet beschikbaar ben door bijvoorbeeld vakantie. Wanneer ik het verzoek accepteer, neem ik een aantal weken voor het huwelijk contact op met het aanstaand bruidspaar om een huisbezoek in te plannen.

Huisbezoek

Ik ga bij alle aanstaande bruidsparen op huisbezoek voor een interview. Ik heb geen standaard speech, alleen een standaard indeling die ik gebruik.

Het eigen verhaal in mijn speech start altijd op het moment dat ze elkaar voor het eerst hebben gezien. Nooit zal ik informatie over het bruidspaar opvragen bij derden, of dat nou ouders, familie, vrienden of getuigen zijn.

Mijn verhaal is dus het verhaal van het bruidspaar en als zij aan het vertellen zijn begin ik al met het schrijven van de speech.

Ik hoef daarom nooit bang te zijn dat een speech hetzelfde is want ieder stel is voor mij uniek.. Tijdens het huisbezoek geef ik aan hoe een huwelijksvoltrekking verloopt en vraag ik naar hoe hun dag eruit komt te zien. Er zijn geen specifieke regels voor een huisbezoek. Ik vind het gewoon fijn om het bruidspaar te leren kennen en te ontmoeten in hun eigen omgeving.

Speech maken

Tijdens het huisbezoek schrijf ik zo veel mogelijk informatie op die het bruidspaar vertelt. Dat is de leidraad van mijn speech die hierdoor automatisch vorm krijgt.

Dag van het huwelijk

Ik zorg altijd dat er ik er verzorgd uitzie. In principe zien het bruidspaar en hun gasten mij alleen in toga, maar ik vind het wel zo netjes aandacht te besteden aan mijn uiterlijk op hun belangrijke dag. Wanneer ik weet dat er een themakleur is, probeer ik daar ook rekening mee te houden in mijn kleding. Mocht het bruidspaar of hun gasten mij vóór of ná de huwelijksvoltrekking nog zien, zien ze dat ik er echt moeite voor doe. En dat vind ik heel belangrijk!

Op de dag van het huwelijk ontvang ik het bruidspaar en hun gasten. De gastheer/gastvrouwvrouw (voorheen ‘Bode’) zorgt ervoor dat de aktes, de pennen en mijn toga aanwezig is. Hij/zij zorgt ervoor dat de trouwzaal netjes in orde is, de stoelen recht staan en de muziek gereed staat. Hij/zij gaat zodra de gasten binnenkomen op zoek naar de ceremoniemeester. De ceremoniemeester weet namelijk van het bruidspaar wat bijvoorbeeld de stoelindeling is. De gastheer/gastvrouw zorgt er dan mede voor dat alle gasten op tijd plaats gaan nemen.

Het bruidspaar blijft bij mij tot ze de trouwzaal binnen mogen lopen. Tijdens het huisbezoek hebben we afgesproken hoe dat gaat.

Bij een huwelijksvoltrekking heb ik vijf “vuistregels” die ik gebruik:

  • Welkom heten van het bruidspaar
  • Welkom heten van de familie en aanwezigen
  • Het verhaal over het bruidspaar: hoe ze elkaar hebben leren kennen en waarom zij samen zijn (op zijn Marry’s J)
  • Wettelijk gedeelte (ja-woord, kus, ringen en tekenen van de huwelijksakte)
  • Afsluiting

 

Heb je tips voor (aanstaande) bruidsparen?

Kies een ambtenaar die bij jullie past. Het mooist is natuurlijk als je van iemand die je kent al hebt gehoord hoe de ambtenaar is of overkomt. Vooraf heb je misschien ook een foto gezien van de verschillende ambtenaren uit jouw gemeente die je kunt vinden op de gemeentelijke website.

Vaak schrijven zij daar zelf nog een stukje tekst bij. Toch is het moeilijk om iemand te kiezen op basis van een foto en een stukje tekst. Mocht je daarom tijdens het huisbezoek het gevoel hebben dat de ambtenaar toch niet bij jullie past, vraag dan gewoon om iemand anders. Het is zo’n belangrijk moment waardoor het extra belangrijk is dat je je op je gemak voelt bij de ambtenaar.

Trouw je niet op het gemeentehuis maar kies je voor een buitenlocatie binnen de gemeente? Vraag dan op de locatie naar hun ervaringen met trouwambtenaren. Zij kunnen je vaak tips geven hoe de verschillende ambtenaren werken zodat je misschien beter een beslissing kunt maken wie er bij jullie past.

 

Tot slot..

Ik geloof in het huwelijk en ik geloof in de liefde. Een trouwdag wordt bijzonder door de mensen die je bij je hebt. Het is prachtig om te zien hoe gelukkig een bruidspaar is. Iedere bruid is ook mooi. Ze heeft altijd een bepaalde glow over haar gezicht die prachtig is om te zien. Het werk als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand verdient niet veel, maar het is onbetaalbaar. Zolang ik dit werk met zo veel plezier blijf doen en ik de liefde voel, blijf ik dit werk doen.

Benieuwd naar andere artikelen over trouwambtenaren? Klik dan hier.